vrijdag 12 augustus 2016

Eis gesprek op! Voorbereidingen om de kunst van conversatie weer te herstellen.

We zijn de kunst van conversatie zo langzamerhand kwijt. Zonder er erg in te hebben ont-leert technologie onze gespreksvaardigheden. Regelmatig brengt ze zelfs schade toe aan persoonlijke interacties. Sommige mensen zijn zelfs bang voor een face-to face gesprek.

Een paar maanden geleden kocht en bestudeerde ik het boek "De kunst van communicatie" van Thich Nhat Hanh.  Kort geleden las ik een artikel van de socioloog Sherry Turkle. Ze bestudeerde 20 jaar de impact van technologie op de manier waarop wij ons als individu of als groep gedragen. Dat artikel bracht me op het idee om de eerste stap naar een herstel van de kunst van communicatie te delen. Misschien is die stap wel om gesprek weer terug te eisen. De meeste mensen zijn wellicht niet eens meer voorbereid om de kunst van communicatie te begrijpen.

Een persoonlijk ‘face-to face’ gesprek is het meest menselijke en geciviliseerde dat we in een relatie tot elkaar ter beschikking hebben. Je kunt het zien als daar waar empathie geboren is, waar de intimiteit van afkomstig is. Echte communicatie heeft alles te maken met oogcontact, het horen van de toon van de stem van een ander, het beschouwen van de bewegingen van het lichaam, het waarnemen van aanwezigheid / energie. Het is dat waar we leren over en van anderen en over elkaar.

Hedendaagse communicatietechnologieƫn zijn meer en meer verworden tot een verslaving, een soort drug. We denken dat we niet meer zonder kunnen leven. Ze geven ons het idee dat we nooit meer alleen hoeven zijn, dat we ons nooit meer hoeven te vervelen, dat we onze aandacht op dat kunnen richten wat we op ieder moment maar willen (tot soms vluchten voor dat wat we niet willen of voor onszelf aan toe), en dat we kunnen multi-tasken. Misschien is dat laatste nog wel het meest verleidelijke van allemaal.

Jezelf een moment van ‘verveling’ gunnen is cruciaal voor menselijke interactie en niet alleen voor dat. Het is ook van fundamenteel belang voor je hersenen. Deze periodes worden door onze hersenen gebruikt om ‘op adem’  te komen, om tot rust te komen en om de geest te zuiveren/te ordenen. Een voortdurende hoge stimulatie die bijvoorbeeld telefoons alleen al geven – zelfs op je nachtkastje - is zelfs medisch gezien risicovol.

Je hoeft helemaal niet anti-technologie te zijn. De roep is alleen om (meer) PRO face-to-face gesprek te zijn. Een kwestie van je er wat meer van bewust zijn dat onze technische ondersteunende middelen, zoals smartphones, dodelijk zijn voor een echt en kwalitatief hoogwaardig gesprek.

Een persoonlijk face-to-face gesprek:
1. Verhoogt de kwaliteit van dat waar je over praat
2. Verhoogt de empathische verbinding die mensen naar elkaar toe voelen
3. Toont een over en weer respect naar elkaar

Leef wat meer in harmonie met je mobiele telefoon. Hoe?
De foto rechts geeft aan hoe je dat in ieder geval niet doet. 
CreĆ«er 'onschendbare plekken' - zoals de keuken, de eetkamer, de auto - die 'mobiel-vrij' en uitsluitend ‘gereserveerd’ zijn voor echt gesprek. Breng mobieltjes niet mee (en leg ze ook niet op tafel) tijdens ontbijt, lunch en diner. Maak maaltijden een moment waarbij je, naast bewuster genieten van dat wat je proeft, er bent om te luisteren en gehoord te worden.

Laat die menselijke momenten weer toe. Accepteer dat het leven niet een continue voedingsstroom van digitale informatie is. Leer weer te genieten van het tempo van conversatie. Voor empathie, voor verbinding met de gemeenschap, voor creativiteit.

Sta je open om gesprek weer terug te krijgen? Doe het gewoon!
Organiseer (meer) ruimte voor face-to-face gesprek in je dagelijks leven.

Neem daarna de volgende stap om de kunst van echte conversatie te herstellen en die vorm van communicatie (meer) te leven. Laat je verrassen door de verbinding die het je brengt. Je empathisch vermogen, introspectie, creativiteit, en intimiteit zullen zeker groeien.

(Met dank voor de inzichten uit het artikel van Sherry Turkle)


Frans Captijn
www.captijninsight.com






Geen opmerkingen:

Een reactie posten