vrijdag 8 juli 2016

Luister kunst. Wanneer heb jij je voetstappen voor het laatst gehoord?

Vanmorgen, net als iedere ochtend, liep ik met mijn hond door het bos. Eigenlijk is dat zonder dat ik daar erg in heb altijd een wandeling in stilte. Vanmorgen ook weer. Steeds weer ervaar ik dat geen dag het zelfde is.

Vandaag was er geen wind, was ik meer dan ooit bewust van het geluid van de vogels die wakker werden, en… ik hoorde mijn voetstappen weer. Het maakte me attent op stilte. Me realiseren dat stilte niet de afwezigheid van iets is maar juist een je open stellen voor de aanwezigheid van alles wat beschikbaar is.

Luisteren naar mijn voetstappen… Ze vertellen me dat ik op mijn pad ben dat leven wordt genoemd. Mijn pad is wat ontstaat en dat wat ontstaat is mijn pad. Ik leef, ik ben beschikbaar, sta open voor verandering, voor groei, voor hulp bieden, voor ontvangen en om te delen en daar ben ik dankbaar en erkentelijk voor.

Wat een fijne ervaring om naar je voetstappen te luisteren… De kunst van luisteren in de praktijk te brengen.

Ik nodig je uit om het ook zo af en toe eens te proberen. Te luisteren met de oren van een musicus. Je afspraak met het leven te ervaren. Wat hulp nodig?

Sluit na het lezen van de onderstaande oefening je ogen even (kijken neemt ongeveer 70% van onze ‘zintuig energie’ in beslag). Gun jezelf even rust en schakel je mogelijke stoorzenders even uit. Kijk er eens naar dat jij de persoon bent die centraal staat in het luister proces. In relatie tot de geluiden die op dit moment voor jou beschikbaar zijn. Neem voor iedere stap in deze oefening eens rustig wat tijd om dat wat je ontdekt gade te slaan:

 1. Wees je eens gewaar van de verschillende richtingen van waaruit je geluid hoort. 
 2. Wees je gewaar van de verschillen in afstand ten opzichte van jou waar je de geluiden hoort.
  1. Geluiden ver bij je vandaan
  2. Geluiden rondom de plek waar je bent
  3. Geluiden op de plek waar je bent
  4. Geluiden van en uit jezelf zoals je ademhaling of van je verteringssysteem 
 3. Wees je gewaar van het verschil in frequentie. 
  1. Lage tonen. 
  2. Middel tonen. 
  3. Hoge tonen. 
 4. Ontdek ritme.
 5. Onderzoek melodie. 
 6. Als je naar alle geluiden samen luistert weer je dan eens gewaar van de harmonie van het geluid.
 7.  Verbind je nu eens met een geluid dat je aandacht trekt en wees je eens gewaar van het moment waarop dat geluid stopt. Zoek dan een ander geluid en kijk wanneer het geluid stopt. Enzovoort…
Een van mijn leraren zei altijd: “Elk geluid komt op uit stilte, neemt vorm aan, manifesteert zich en valt terug in de stilte. Als je op deze manier naar geluid luistert dan kun je geluid zien als een richtingaanwijzer naar stilte.”
Stilte is niet de afwezigheid van iets maar je gewaar zijn van de aanwezigheid van alles.

Luisterkunst. Je verbinden met stilte en met leven. Probeer eens te ontdekken wat er voor jou voor ervaring in zit. Je bent het waard.

Frans Captijn

www.captijninsight.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten