vrijdag 15 juli 2016

De spiegel les van irritatie en boosheid

En alweer een mooi inzicht dat ik hier voorgeschoteld kreeg en graag met je wil delen.
Voor mij was het een soort van spiegel les in relatie tot irritatie en boosheid. Nog niet zo gemakkelijk één, twee, drie gerealiseerd maar wellicht een eerste stap.

Het boeddhisme noemt het de kunst van het kijken.
De opdracht was welke vraag je moest stellen als je je irriteerde aan iets of iemand of het je zelfs kwaad maakte. Daar neem je dan even de tijd voor en er komt van alles vanuit het verleden in je op. Dat is eigenlijk al een eerste erkenning. Boos maak je je altijd over iets dat al gebeurt is. Ook al is het een voornemen dat is geuit.

Na enige tijd kwam als reactie dat die vraag niet was, “Wat is er mis met die ander?”, maar “Wat vertelt die irritatie of boosheid mij?”.

De oorzaak van je irritatie of boosheid ligt niet in de ander of in de situatie maar heeft alles te maken met jou. De oorzaak ligt in jou.

Hoe dat komt?
De eerste zeer goed mogelijke reden, spiegel, is het feit die ‘mankementen’ die je in de ander irriteren vaak zaken zijn die jij zelf ook hebt of zou willen. Onbewust onderdruk je ze en projecteer je ze nu op de ander. Is het immers niet gek dat jij je wellicht aan sommige zaken ergert terwijl het voor iemand anders geen enkele waarde of misschien zelfs wel een positieve betekenis kan hebben?
Niet veel mensen herkennen dit op het eerste gezicht maar het is bijna altijd waar. Als je er misschien wat langer over denkt en dit spiegelt, kun je wellicht mooie waardevolle persoonlijke ontdekkingen in en over jezelf doen.

De tweede spiegeling die je zou kunnen ervaren is dat de boosheid of irritatie op iets in je leven wijst dat je tot nu toe weigert te zien en nu resoneert. Het heeft zich nog niet geopenbaard zou je kunnen zeggen. Het zit vaak (nog) vast en je hebt voor jezelf nog geen alternatieven om er anders naar te kunnen kijken.

De derde spiegel is dat je boosheid en irritatie wordt veroorzaakt omdat bijvoorbeeld het gedrag of de getoonde reactie niet overeen komt met hoe jij zou reageren of met jouw verwachtingen. Een en ander staat in verband met hoe jij bent geprogrammeerd. De spiegel toont je een manier van gedrag of reactie die af wijkt van hoe jij dat zou aanpakken.  
Irritatie vertroebelt je waarneming en maakt daarmee je reactie ook veel minder effectief. Het leidt doodeenvoudig af. Is het niet vreemd om van anderen te verwachten dat ze zich overeenkomstig de standaarden die onder andere je ouders je hebben gegeven zich gedragen?

En een laatste spiegel is dat je moet afvragen of de ander de intentie heeft om met zijn of haar gedrag te choqueren. Jij kent niet, of onvoldoende, de achtergronden en ervaringen van de persoon waaraan je je irriteert of boos maakt. Misschien kun je de ander wel zien als op dat punt nog wat gebrekkig en daarmee minder afkeuringswaardig. Iemand die net als jij en ik ook nog veel heeft te leren.

Irritatie en boosheid, we kunnen er iets van leren.

Frans Captijn

www.captijninsight.comGeen opmerkingen:

Een reactie posten