vrijdag 20 maart 2015

Tantra… ervaar de juwelen van nieuwe levensenergie

Een paar jaar geleden werd een van onze gasten erg emotioneel toen hij, op blote voeten, in zacht gras bij ons een loopoefening deed. Thuis mocht hij niet zonder schoenen in huis lopen. Zonder er vooraf überhaupt over nagedacht te hebben, bleek het lopen op de grasmat niet alleen een bijzonder gevoel te zijn. Het vulde zijn hele wezen.
Hij voelde zich helemaal vrij door een verhoogd bewustzijn toen het gras zijn voeten, en zijn voeten het gras masseerde. Verbinding met de aarde. Het was een besef van de verbinding tussen lichaam, geest en ziel. Een andere energie.

Op dat moment had hij bewust gekozen voor een Villa-Asia programma om zijn leven als het ware een beetje op te schudden. Een persoonlijke ‘pit-stop’. Een afslag die hij nog maar weinig had genomen en waarbij hij een stapje over de grenzen van zijn eigen bekende comfort zone thuis zette. Een uitnodiging om aan persoonlijk meesterschap te werken en zijn ware potentieel verder te ontdekken en in de praktijk te brengen.
En zonder het ook maar te weten of te anticiperen op deze mogelijke ervaring, werd zijn onderbewustzijn direct wakker om zijn bewustzijn een ‘wake-up call’ te geven. Een diep gelukkig gevoel van gewoonweg bestaan, het leven weer eens opzuigen.
Thuis besprak hij zijn ervaringen, veranderde de situatie en voelde zich veel meer verbonden / geaard en prettiger in zijn vel. Waar een onverwachte plezierige ervaring niet toe in staat kan zijn…

De meeste mensen leven in zo’n sneltreinvaart dat de kwaliteit van hun bewust ‘zijn’ steeds verder is uitgehold. Invloeden binnen en buiten onszelf - verantwoordelijk voor een veranderde lifestyle, ‘bescherm’ mechanismen, afdek lagen en pantsers – maken het nog erger. Niet eens meer bewust dat we als een soort Russische Matroesjka pop rond lopen. En hoewel we in deze afdekking of “kleding” de vrijheid van privacy en veiligheid denken te vinden, werken deze beschermingsmechanismen meestal als harnas of ketting waaraan we vanbinnen vast zitten. We raken afgesloten van de mogelijkheid om onze diepste innerlijke verlangens nog te kunnen horen.

Hoe leven weer op te zuigen? Die vraag brengt me bij Tantra. En alsjeblieft, als je de moeite neemt om dit blog te lezen, zie Tantra dan even anders, verder en waardevoller dan de stereotype “opvatting” dat Tantra alleen maar over seks gaat. Boeddhistische tantra heeft meestal ook helemaal niets met seksuele praktijken te maken. Ze vormen een verheven weg tot het bereiken van zogenaamde verlichting door het ontdekken van je eigen en unieke identiteit. Tantra biedt dus veel meer en andere lagen/opties waarvan wij er enkele gebruiken in onze internationale en ‘met de kleding aan’ Tantra reis / workshop die we in Noord Thailand organiseren.

Het woord Tantra komt van de van origine Sanskriet woorden Tanoti (wat “vergroten”, “verbreden” betekent) en Travati (wat “loslaten”, “bevrijden” betekent). Het houdt in dat je vrijer kunt zijn door je bewuster verbonden te zijn van beleving, een hogere kwaliteit van betrokkenheid en contact.

Het is een avontuurlijke reis van een opnieuw ontdekken van de (diepere) werking van je zintuigen, van je energie, en van de daaraan gekoppelde sensaties, zoals ze feitelijk altijd al bedoeld waren. Je stapt op het pad van geprogrammeerd denken naar een caleidoscoop van nieuwe manifestaties van intuïtief voelen. Een ontwaken van je zintuigen (en wat ze teweeg kunnen brengen) en energie. Een vervlechting van de energie van vele niveaus van bewustzijn van gewoon tot zeer intens. Een (spiritueel) pad om lichaam, geest en ziel verbinding te integreren.
Deze verkenning aan gaan kan een openbaring zijn die je (opnieuw) Leven met een hoofdletter “L” zou kunnen noemen. Een dieper gevoel van het daadwerkelijk leven van je bestaan.

Er zijn nog steeds manieren om écht te verbinden in een wereld die helaas meer en meer verbinding verliest. Je hoeft maar een pit-stop te nemen en zelf de eerste stap te zetten. Tantra is een van de manieren om een vrij leven in verbinding aan te gaan.

Voorbij gaan aan het harnas van het bekende, toestaan wat mogelijk is, onbevreesd een veld van oneindige mogelijkheden betreden… Dat gaat voorbij aan het wat het hoofd kan bevatten. Het hoofd (de mind) is veelal gericht op problemen en het op lossen daarvan. Ploeteren, nadenken en allerlei ingewikkeldheden.

Als je de moed hebt om daaraan voorbij te gaan en mee te surfen op nieuwe vrije en lichte levensenergie… dan komt er nieuw leven in de brouwerij. 

In verbinding met alles wat er mogelijk is regent het juwelen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten