vrijdag 12 december 2014

Je moet er toch niet aan denken om missionaris te zijn? Je bent het al lang!Hoe een eigen beeld je voor de gek kan houden.
Mijn moeder heeft altijd iets gehad met missionarissen. Ooit zat mijn oudste broer op het seminarie en dat werd geleid vanuit de congregatie “Missionarissen van het heilig hart” (MSC). Mijn moeder onderhield diverse contacten met missionarissen die in het buitenland vertoefden en stuurde bijvoorbeeld met kerst een pakket. De hele familie volgde, tot de aankomst, dagelijks dat pakket door de scheepvaartberichten in de krant te lezen. Het was toen niet anders. En als er destijds een missionaris op een welverdiend kort verlof vanuit bijvoorbeeld Papoea Nieuw-Guinea (Indonesië) terug naar Nederland kwam dan was het bij ons een warm onthaal en een super groot feest. Missionarissen zitten zo in ons familiebloed.

Als ik hier met de speurtocht naar talenten van gasten bezig ben dan komt ook de missionaris als archetype door hun handen. En bijna altijd worden daar de wenkbrauwen bij gefronst. Nee, écht niet en zeker niet als je alle verhalen hoort die met de kerk en het priesterschap te maken hebben. Veel mensen hebben van dit talent een afkeer en blijven in verhalen en ideeën hangen. Steevast zijn ze dan ook in hun ogen absoluut geen missionaris. Eerlijk is eerlijk, er zijn er ook steeds minder over. Wie weet kan Nederland, die ze ooit in grote getale uitzond, ze vanuit een op deze tijd afgestemde invalshoek, onder aanvoering van paus Franciscus, aardig gebruiken.

Geen missionaris dus. En toch, volgens mij zijn we allemaal missionaris en zou het juist jammer zijn als je dat (nog) niet bent.

Ieder mens heeft, althans dat is mijn achterliggende gedachte, een missie in het leven. Niemand is hier ‘zomaar’ of ‘bij toeval’. Om je missie te kunnen vervullen heb je een specifieke set aan talenten, ik noem ze je ‘unieke talenten-DNA’ mee gekregen. Als je die schat van jezelf kent dan hoef je geen gebaand pad te lopen. Dat is immers het pad van een ander. Je kunt jezelf zijn (en daarmee tevreden en gelukkig) en als je ze gebruikt en met je omgeving deelt dan bewijs je jezelf en de wereld om je heen precies de juiste dienst. Je maakt jezelf en de wereld om je heen uiteindelijk het meeste blij.

Als je de weg van je hart gaat en jouw specifieke set aan talenten deelt dan ben je in mijn ogen een op en top missionaris (hoewel je er niet aan zou moeten denken om missionaris te zijn).

Je hoeft jezelf maar te zijn en je in het contact met de wereld, de dingen, de dieren en de mensen maar open te stellen.

Er schuilt geen missionaris in je. De kans is heel groot dat je het wellicht al lang bent.

Frans Captijn     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten