vrijdag 9 mei 2014

Waar draait leven om?


Tijdens een buddyprogramma volgde ik met mijn gast een college in de tempel Wat Suan Dok (verbonden met de Boeddhistische Universiteit) in Chiang Mai.

Boeddhisme is geen godsdienst. Het is een levensfilosofie gericht op het eindigen van piekeren en lijden. Dit keer was het thema / de vraag; “Waar draait het leven eigenlijk om?”

Ik wil proberen om in mijn eigen woorden een samenvatting van de les te geven. Ik begreep dat het leven draait om vrede (harmonie/rust), missie en vergeving.

Die vrede, heeft in de eerste plaats te maken met de harmonie en rust in jezelf. Als je lijdt heeft dat in het merendeel van de gevallen te maken met de disbalans tussen het denken (het creëren van jouw eigen realiteit, maar niet dé (hele) realiteit) en voelen (je intuïtie / inzicht / innerlijke wijsheid). En als je niet in balans, in oorlog, met jezelf bent, dan is het heel erg gemakkelijk om in oorlog te raken met mensen om je heen. Als je wilt leven wie je bent dan moet je dus eerst aan die ‘innerlijke vrede’ met jezelf werken en jezelf (als compleet) accepteren zoals je bent.

Niemand is hier voor niets. Je komt iets doen. Iets leren en je missie hier vervullen. Die missie ontdekken is de eerste stap. Het is niet meer dan al je talenten ontdekken en jouw weg (je roeping) te volgen om die talenten optimaal met de wereld te delen.

De tweede stap is dan ook om in actie te komen. De missionaris te zijn om al je (jouw unieke set) talenten, in plaats van maar een paar, in de wereld te brengen. Jij bent aan zet om de dingen te doen die je hier hebt te doen. Er wordt door anderen op gewacht. 

Vergeving is een onderwerp op zich. Niet echt iets waar in het Boeddhisme specifiek aandacht voor is. Leven draait NIET om lijden. Pijn is onvermijdelijk. Dat is niet een pessimistische blik. Het is de realiteit van het leven. Hoe je er onder lijdt is een vrije keuze. Stop met alle generale excuses, denk out of the box en zie je belemmeringen meer als uitdagingen. Je bent geen mislukkeling als je fouten maakt. Iedere fout is een stap in de richting van je succes.

Vergeving is loslaten. Een nieuwe kans geven om goed te doen. En weet daarbij dat alleen jij degene bent die, vanuit jouw realiteit, de keuze maakt van wat goed is of slecht. Het is jouw beleving.

Je kunt teleurgesteld zijn of misschien wel beschadigd in je verwachtingen of verlangens. Er zijn veel dingen in het leven die ons beschadigd hebben. Je kunt je gehavend voelen door wat andere mensen je hebben aangedaan. Maar mensen zijn mensen, ze maken fouten, ze staan soms onder stress, ze zeggen een scherp woord of slaan de verkeerde toon aan. En als jouw hart open staat dan kun je geraakt worden. Maar in de meeste gevallen is er geen bewuste kwaadwilligheid in het spel, niets persoonlijks. Mensen zijn gewoon feilbaar en handelen in diverse situaties te gehaast en maken fouten. Het is erg gemakkelijk om jezelf als de verongelijkte op te stellen…, om te denken: “Dit overkomt mij ook altijd…”, iedereen is ook tegen mij.

Misschien kun je vanuit een andere invalshoek denken, ze proberen me een succes te maken. Wij zijn niet altijd perfect.

Laat vergeving wat meer toe. We hoeven ons niet aangevallen of wraaklustig te voelen als zaken zich tegen ons lijken te keren. Omdat eigenlijk iedereen zijn beste aandeel en betrokkenheid wil tonen maar het soms niet tonen. Sommige mensen hebben helaas zo’n afstand tot compassie, liefde en wijsheid dat ze hardnekkig dingen blijven doen die anderen raken of beschadigen. Dat is triest maar we moeten de moed niet verliezen als we daar tegenaan lopen. Sommige mensen zijn zo wanhopig verward en moeten leren dat er de levensweg veel meer het los laten van verlangens en het ontwikkelen van vriendelijkheid naar de wereld om hen heen is.

Daar wat meer bij stil staat maakt het mogelijk om grootmoedig te leven, te leven om de juiste bijdrage te leveren aan de wereld om je heen die geluk en harmonie bevorderen.

Leven gaat over vrede, missie en vergeving. Een mooi in-zicht. 

Frans Captijn 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten