vrijdag 28 maart 2014

Heb je ontslag of moet je iemand ontslaan? Maak het verschil en doe het in stijl!


Als je als werkgever weet hoe je personeel moet werven, en ook als je als werknemer een baan aanvaardt (wees eerlijk) dan weet je dat alles een start heeft maar alles ook een einde kan hebben. Dat is een simpele waarheid. Er is een tijd van komen en er kan een tijd van gaan zijn.

Daartussen hoeft absoluut geen kwetsuur te zitten. Zie het als tijd om te leren, bedank elkaar en kies ieder je eigen weg. Niet in kwaadheid,  in woede, met haatgevoelens, met natrappen of met beklag. Met waardering en erkentelijkheid.

Iedere persoon is uniek en waardevol (ook al ben je of word je ontslagen). Maar als je nog niet al die zaken kent die jou juist zo waardevol maken en helpen om dat wat je te doen staat in het leven waar te maken en je werk en/of leefomgeving sluit niet aan om te kunnen stralen… dan lijkt alles verkeerd. Geen enkel zicht op de toekomst.

Word wakker! Er is nieuwe toekomst voor je! Zie je ontslag alleen als probleem of kun je er ook een kans in zien? Laat al je generale excuses die je hebt, zoals dat je te oud bent om nog iets nieuws te vinden, voor wat ze zijn. Prik door je overtuigingen heen. Spaar het verspreiden van negatieve energie. Werk, met een beetje hulp, aan jezelf om nieuwe wegen en mogelijkheden te vinden. Kom in actie. Stop met klagen, oordeel niet, geef niemand de schuld. Zonder dat je er misschien erg in hebt beïnvloed en vergiftig je jezelf, je dierbaren, je omgeving.

Geloof niet maar vertrouw. Als je jezelf al niet kunt vertrouwen wie op de wereld kun je dan in vredesnaam nog vertrouwen.

Werk als team samen (en ondanks de situatie waarin je zit kán dat) en maak er wat van. Gebruik deze tijd als kans. Niet als een einde maar als een fris nieuw begin. Analyseer, leer en help elkaar. Werk, onderzoek en bereid je voor op moedige uitdagingen en toekomststappen. En vergeet niet om tussendoor adem te halen!

Probeer het. Weet dat het niet alleen om geld draait. Veel meer van echt belang is om weer plezier in je leven te krijgen. Maak het verschil in stijl en ga er samen voor. Gebruik deze periode om samen nieuwe duurzame en goed voelende koersen en oplossingen te vinden in een gescheiden toekomst.

Neem als werknemer de verantwoordelijkheid voor en leiding over je eigen leven zodat aantrekkelijke nieuwe stappen onder je voeten kunnen ontstaan. Laat je (voormalige) werknemer, door hem of haar in dit proces te steunen, een visitekaartje voor je organisatie blijven of weer worden.

Waarom altijd direct zoveel aandacht leggen op het probleem, de regeltjes en procedures in plaats van ruimte scheppen voor andere creatieve en meestal uiteindelijk goedkopere en beter passende oplossingen. Als de ene - zo bekende - deur sluit, opent een tot dan toe vaak onbekende deur met onbekende mogelijkheden zich automatisch.

Als ‘het einde’ in zicht is kies dan voor een andere manier van afscheid nemen van elkaar. Een manier die er daadwerkelijk toe kan doen. Hou op met strijden en kapitalen uitgeven aan procedures als dat (nog) niet nodig is. Wees creatief, biedt handvatten aan en accepteer ze, geef en neem kansen, investeer in (voormalig) menselijk kapitaal, beschadig elkaar niet, houd jullie naam in ere. Maak deze verandering waardevol voor zowel de werkgever/organisatie als de werknemer.

Wij ervaren, door te werken aan dit soort thema’s met mensen uit diverse werelddelen en vanuit verschillende culturen, dat het werkt. Natuurlijk is dat geen garantie. Het is en blijft immers mensenwerk. Maar toch, veel voortgang, inzicht en verandering juist vanuit innerlijke kracht van mensen. Ze zijn bereid om (ook) open te staan om hun eigen koers uit zichzelf weer te vinden.

Spaar emoties, (negatieve) energie, extra werk en geld. Zie kansen en maak het verschil en de verandering samen in stijl! Investeer in de pracht en kracht van verandering.

Tijdens ons speciale retraite programma ervaren we dat moeilijkheden voor twee kanten een verademing aan onverwachte mogelijkheden kan bieden.

Frans Captijn

1 opmerking:

  1. Toch een moeilijke opgave. Juist in dat soort momenten, kunnen emoties hoog opspelen. Om het dan als ontslagene of ontslaggever netjes te houden...je moet het maar kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen