vrijdag 7 februari 2014

De strijd niet aangaan maakt mooier.Met een van de fijne groepen die hier was kwam het tijdens een communicatiecafé over het thema Strijd. Het bleek een verbindend thema tussen alle persoonlijke vraagstukken waarmee de deelnemers individueel aan de slag waren.

Steeds vaker kom ik er achter wat een enorme meerwaarde oprechte en open dialoog heeft.

Communicatie die er toe doet, waar geen enkele verdediging (lees ‘strijd’) in zit. Waar mensen oprecht naar elkaar luisteren in plaats van de spreektaal van de ander te gebruiken om hun eigen verhaal te maken. Dit soort dialoog, ten opzichte van een debat (strijd gericht op overtuigen) levert nieuwe inzichten, creatieve gedachten, openingen en… maakt zacht.

Mensen worden veel meer benaderbaar en drukken zich primair vanuit hun onderbuik in plaats van vanuit hun hoofd uit. Er is namelijk ook helemaal niets te overtuigen. De achtergronden, ervaringen en inzichten van andere mensen ken je meestal ook helemaal niet eens. En wat is dé waarheid eigenlijk? Het is alleen maar jouw waarheid.

Als overtuigen gericht is op het ‘jouw zin krijgen voor jouw standpunt’ dan heb je op voorhand al verloren. Een compromis kent twee mensen die onder de zichtbare ijsberg van ‘overwinning’ ontevreden blijven omdat ze niet helemaal dat hebben gekregen wat ze wilde hebben. Moe van de strijd of alleen al door het niet aan willen gaan van een strijd nemen ze genoegen met een compromis. Nou eigenlijk nemen ze er niet eens genoegen mee. Het gezeur blijft en woekert, als een soort veenbrand onder de grond, voort.

Tijdens ons communicatiecafé deden we weer fantastische ont-dekkingen.

Een hele leuke wil ik je in dit blog niet onthouden. We kwamen er achter dat het Engelse woord voor ‘Strijd’ zelfs een opbouw kent in energie die die strijd kost. Als je je daarvan gewaar bent kun je in een veel vroeger stadium voor jezelf voelen wat en tot hoever je een strijd wilt aan gaan.

Strijd:

  • Game, 
  • Competition /party 
  • Contest 
  • Quarrel 
  • Struggle 
  • Fight 
  • Wrestle 
  • Battle 
  • War


Tot en met Game is het meestal nog wel leuk. Party kent zelfs twee kanten. Het is in een ander opzicht ook ontspanning.

Wij werden ons bewust dat het aan gaan van een strijd met de buitenwereld maar ook met de binnenwereld vaak zoveel energie kost dat het jezelf kan uitputten. Op je (slechts jouw) strepen blijven staan daarentegen verstart, verhard, verkrampt en beschadigt uiteindelijk. Dat houdt overigens niet in dat je dus alles maar moet accepteren. Waar het hier om gaat is de wijze waarop je dat aan pakt. 

Een ander standpunt innemen of oprecht investeren in de invalshoeken en uitgangspunten en cultuur van de ander lost vaak snel heel veel op. Het geeft je in-zicht en acceptatie vanuit veerkracht en flow. Het maakt milder, zachter en mooier.

Spanning en stress verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dat laat je adem halen, je balans houden en af en toe met een knipoog naar de wereld om je heen kijken en veel meer genieten.

Frans Captijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten