vrijdag 18 mei 2012

De waarde van aandacht voor jouw biotoop

Onlangs organiseerden we vanuit onze workshop programma's van Villa-Asia een meeting met als thema: 'Over jouw biotoop gesproken...'. Dit keer was de opkomst veel minder groot dan tot nu toe het geval is. Vreemd. Zeker als je de enorme waarde van je biotoop kent en het gemak om je 'flow', energie en prestaties door er eens aandacht aan te besteden kunt verhogen.

Bij biotoop denk je misschien snel terug aan de lessen biologie op de middelbare school. Die gingen dan over het leefklimaat van een plant, kikkervisjes of andere dieren. Als je de mens ook als 'dierlijk' kunt zien dan kent een mens dus gewoon ook een biotoop. We slaan er vaak weinig tot geen acht op. Natuurlijk kun je stellen dat je biotoop cultureel bepaald is maar daarmee laat je heel veel achterwege.

Je kunt enorm veel aandacht aan jezelf besteden, aan je talenten, je kwaliteiten, jouw vakmanschap. Aan opleidingen en trainingen en wat al niet meer is om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. En toch... als je habitat niet juist voor je is dan kun je niet optimaal functioneren.

Denk er eens over na waar je tot nu toe allemaal gewoond hebt, waar je vakantie gevierd hebt, op welke plekken je hebt gewerkt... Kun je er een rode draad in herkennen waar je je het meest op je gemak en het lekkerste in je vel hebt gevoeld? Hoe voelde dat, hoe rook het, hoe proefde het, hoe zag het er daar uit, hoe hoorde het aan, welke energie (ook trilling en resonantie) kreeg je er. Kortom, wat was 'die sfeer'?

Heel eenvoudig kun je vaak op de plek waar je nu woont en werkt elementen vanuit die sfeer inbrengen. Zeker weten dat je, zonder het misschien eerst zelf in de gaten te hebben, veel lekkerder in je vel gaat zitten en ook nog eens beter functioneert.

Frans Captijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten