Afgelopen zaterdagmiddag, 18 maart, werd ook mijn huis in Mae Rim, Chiang Mai, getroffen door de gigantische zomer storm (meer een hagel wervelwind).
Op onze residences waaiden vele bomen om, ramen werden uit hun sponningen geblazen en dakpannen sneuvelden bij bosjes. En niet alleen onze residences maar diverse districten om ons heen veranderden in een ramp locatie. Honderden gebouwen, auto's, electriciteitspalen, en wat al niet meer liepen grote schade op.
De reguliere aannemer van onze residences is er druk mee. Hij merkte ook bij mijn huis de schade op door de afgewaaide en gebroken geglazuurde leien die om mijn huis in de tuin lagen. Vanmorgen is de schade hersteld. Diverse leien waren gesneuveld en er was een gat in het dak van ruim een meter breed en twintig centimeter hoog geslagen. Shit happens.
Klimaatverandering? Misschien. Gedragsverandering speelt zeker ook een rol.
Terug van weg geweest in het Noorden van Thailand, na twee jaar, is het 'smokey season'. En eigenlijk niet alleen in Thailand maar in grote delen van Azie. Afkloppen maar in Surin hebben we er niet al te veel last van.
In het begin van het jaar worden bossen en velden in de fik gestoken. De rijstvelden om de as van de stoppels van de afgelopen oogst als kunstmest te gebruiken voor de nieuwe oogst. De bossen om de gevallen bladeren te verbranden zodat de grond sneller regenwater op kan nemen en paddestoelen sneller kunnen groeien. Die worden in grote getalen geplukt en verkocht. De vraag is groot.
Waarom in Surin bijna niet? Daar gaan de koeien overdag de stoppelvelden in en wordt het rijststro in balen opgeslagen voor als ze weer op stal moeten. De koeien vreten de stoppels en het onkruid dat er tussen op komt op en produceren mest dat, ongeveer over een maandje, weer bij het omploegen en gereedmaken van de velden de voedingsbodem maakt.
Afgelopen week kreeg ik van de Chiang Mai Expats club een krantenartikel toegestuurd waarin stond dat bijna 200.000 mensen met ademhalingsklachten in Thaise ziekenhuizen zijn opgenomen. Het lijkt of niemand zich daar druk om maakt. Er moet immers geld worden verdiend en wat dat voor je gezondheid, de natuur, het klimaat of nieuwe generaties betekent is niet van belang.
En de laatste week werd de verontreiniging veel en veel te gek. Chiang Mai voerde de wereldranglijst van vervuilers weer aan. Te triest.
Het leger zet dan soms vliegtuigen in die zilverjodide verspreiden om regen op te wekken. Dit keer vermeldde de krant (Bangkok Post) dat het werd gedaan om hagel tegen te gaan. Of dit dus aan de lokale zomerstorm ten grondslag ligt is niet te zeggen.
Hoe dan ook, het blijft voor velen super vervelend.
Frans Captijn (Gangey Gruma)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten