vrijdag 6 mei 2022

Hersenspoeling. Denken mensen ook nog na?

Het begon ooit met radio, televisie, kranten en pamfletten. Met de huidige technologische middelen is het gemakkelijker dan ooit. Eenzijdige ideologische ‘reclame’. Een systematische tactiek van het manipuleren van mensen die in extreme vorm propaganda zelfs overtreft en uitkomt op hersenspoelen (brainwash, indoctrinatie).
 
Volgens Wikipedia werd het voor het eerst in 1622 geïntroduceerd door de katholieke kerk om gelovigen in niet katholiek gelovige landen te winnen. Letterlijk zieltjes winnen. Maar moet dat met propaganda? Prima, vind ik, om het evangelie te verkondigen maar laat mensen alsjeblieft vrij in de keuze die voor hen het beste voelt. Er kunnen immers in mijn beleving helemaal geen tachtigduizend goden zijn. En welke naam we die Ene dan als mensen willen geven, wat maakt het uit? Geloof je niet? Ook dat is vrij. Wie ben jij om anderen iets op te dringen?  

Sinds de negentiende eeuw heeft het bewust zieltjes winnen voor een gedachtengoed of ideaal of om haat te zaaien en (nog) meer macht te krijgen een stevige vlucht genomen. De politieke arena zit er vol van en het heeft meer en meer extreme vormen aangenomen met alle risico’s van dien. Eenzijdige communicatie die overtrokken, verminkt en vaak vol met leugens, onwaarheden en haat zit.
 
Alsof mensen luie ‘schapen’ zijn die slaafs volgen en alles maar geloven. In de praktijk lijkt het er overigens vaak wel op. De vorige premier van Rusland gaf bijvoorbeeld begin deze week in een interview aan dat de helft van de bevolking de propaganda gelooft. Let wel, dat zijn zo'n dikke zeventig miljoen mensen. 
En mocht je al de moed hebben om met je gedachten of ideeën af te wijken dan sluit groepsgedrag je graag buiten. Voor velen geen positief, of zelfs een risicovol, scenario.
 
Afgelopen week las ik een uitspraak van een commentator op een buitenlandse televisiezender: ”Als je sterft voor je moederland ga je naar de hemel. Anderen zullen creperen”. Prima om aan je vaderland gehecht te zijn maar moet je dat, als doekje voor het (letterlijk) bloeden nadat je als schietschijf bent gebruikt, dan maar juichend aannemen?
 
Of uitspraken in tot heilige (?) oorlogen uitgeroepen, of van terroristen, als “God is groot” (yep) of “in naam van God”, “als me iets overkomt, dan offer ik mijn leven voor hem”. 
Hoe geweldig is dat niet…? 
Denk even na! Ben je nog te redden?
 
Allereerst moeten mensen zich in mijn ogen eens afvragen waarom in hun ruzies en haat tegenover elkaar God of de Hemel een rol zouden moeten spelen. In alle, ja werkelijk alle godsdiensten, religieuze stromingen of levensfilosofieën staat: “Het leven draait om het doen van goeie dingen” hoog in het vaandel.
Dat betekent dus niet “Slacht iemand die anders dan jij denkt of zich (nog) beter bij een andere groep voelt, maar af”.  
Hoe kan het zijn, een privé ervaring uit het verleden, dat mensen die zich bij één geloofsrichting goed thuis voelen, mensen uit andere geloofsrichtingen niet aankijken of het verbieden dat jouw kinderen met die van hen spelen omdat ze ‘anders’ zijn? Het overkwam ons in Barneveld. En jawel, het is nog steeds van deze tijd helaas. Is dat de boodschap van het doen van goeie dingen en van vrede?
 
Hierboven heb ik het woord communicatie niet voor niets cursief gedrukt. Ooit leerde ik dat communicatie altijd gaat over een zender en een ontvanger. En hoewel onze huidige communicatie technologische middelen het beïnvloeden, nee brainwashen, van mensen heel gemakkelijk maken, zijn ze er ook om andere kanten van (vaak nog niet eens) dezelfde medaille te ontdekken en een vrije persoonlijke mening te vormen.  

En ja, dat is gemakkelijk praten als je over andere bronnen de beschikking hebt of kunt krijgen en als je er de tijd voor neemt om te onderzoeken of alle berichtgeving die continue op je wordt afgevuurd wel klopt. En als je het lef hebt of kunt opbrengen om af te wijken van de groepsmoraal.
 
Er is heel veel mis in onze wereld en dat is eigenlijk al van alle tijden. Mijn oudste broer en pastor zei al eens in een preek: “Bid niet voor de vrede” ik schreef er al eens een blog over. Triest maar het komt er in de wereld inderdaad nooit van. 

Op Youtube zijn inmiddels filmpjes populair waarin wordt getoond hoe met de meest ‘geraffineerde’ en ‘hightech’ middelen mensen worden vernietigd. 
Van welke natie en achtergrond ze ook zijn. Het zijn allemaal mensen...!

Mijn moeder zou zeggen: “ze hebben ook allemaal een vader en een moeder”. Een gezin, vriend, vriendin, en kennissen. Ze worden maar gestuurd of ze nu echt willen of niet.
Draagt het wat bij aan het bereiken van vrede, nog meer macht, invloed of wat dan ook? Mensen stellen voor ‘machthebbers’ kennelijk helemaal nul komma nul voor. Ze gaan om hun doelen te bereiken letterlijk over lijken en slapen er niet minder om…
 
Moet je propaganda en indoctrinatie gebruiken om dit allemaal ‘acceptabel’ voor het thuisfront te maken? Wordt er om al die onnodige slachtoffers dan minder getreurd?
En ja, uiteindelijk is het weer prima voor de economie. Alles draait immers om geld. Je vernietigt eerst en bouwt daarna modern weer op…
 
4 Mei, dodenherdenking in Nederland. Dit nooit weer...! We leveren allemaal op hetzelfde moment wel oorlogstuig om het juist toch weer aan te wakkeren. 

Ik hoop dat mensen de moed hebben om dieper te kijken, uit te zoeken, andere meningen te horen, te vergelijken, te voelen en hun eigen mening te vormen. Een soort van mentale detox wellicht. En ja dat kan moeilijk zijn om naar buiten toe te ventileren maar je laat je wellicht niet zo voor de gek houden en beïnvloeden.

Ook hier geldt weer, de eerste stap in de goeie richting is je bewust zijn dat dit om je heen gebeurt.

 
Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten