Waarom
niet eens wat over rijst vertellen? Op de plek waar we aan het bouwen zijn
zitten we er op dit moment letterlijk middenin. Als hooikoortspatiënt een
aantal weken per jaar niet altijd een pretje maar de ‘groene energie’ (het
lichte rijstgroen is mijn lievelingskleur) die van de velden afkomt maakt veel
goed.
De taak van de rijstboer is om het land te bewerken en te
bemesten,
Het rijstveld onder water te laten lopen,
De rijst op de juiste manier te zaaien of te planten
En nooit te vragen wanneer de rijstkorrels gevormd zullen
worden.
Ze komen op hun eigen juiste tijd.
(Boeddhistische wijsheid)
Het
gebied (Isaan), waar ik in Surin in Noordoost Thailand de meeste maanden van
het jaar woon en samen met mijn partner aan het bouwen ben, wordt wel de
rijstschuur van Thailand genoemd. Persoonlijk vind ik dat wat vreemd omdat ik
denk dat er in andere delen van Thailand veel meer rijst wordt geoogst. Ik kom
daar verder in dit blog nog even op terug.
Naast toerisme is het produceren en exporteren van rijst één van de grotere inkomstenbronnen van Thailand. Het eten van rijst in dit land kun je vergelijken met hoe wij aardappelen in Europa consumeren maar dan een graadje meer. Er wordt ook, net als dat met aardappelen het geval is, van alles van gemaakt.
Zeker
op het platteland, zoals waar wij nu wonen, is het de culturele gewoonte dat
een kind na de geboorte een rijstplot, paddy of veld krijgt. Zo is dat dus ook
met mijn partner en haar broers en zus. De landbouwgrond is (en blijft meestal)
familiebezit. De hele gedachte erachter is dat mensen in deze omgeving van kind
af aan mee krijgen dat je zo veel mogelijk zelfvoorzienend moet zijn. Op eigen
benen moet kunnen (blijven) staan. Het is dan ook zeker niet alleen rijst maar
bijvoorbeeld ook het telen en kweken van groenten, kruiden, vaak vee, vis (een grote vijver zoals wij
die ook hebben), bananen, en wat daarbij komt en hoort.
Het
levert een enorme veerkracht op. Een mooi voorbeeld van hoe dat werkte was en is te
zien bij de wereldwijde pandemie. Mensen die hun baan in de stad of in het
toerisme verloren gingen terug naar huis. Naar hun familie op het platteland.
Een veilige basis. Er is altijd meer dan genoeg te doen en te eten. Over het algemeen geen
stress maar toch stevig wat werk te verzetten.
Terug
naar de rijst. De boeddhistische wijsheid hierboven geeft al heel veel weer. Ik
gebruikte het regelmatig in mijn meditatielessen als voorbeeld. Er zijn enorm
veel verschillende soorten en variaties rijst. Dat vertaalt zich in vele
geuren, smaken en ook kleuren.
In de omgeving van mijn huis in Mae Rim (Chiang Mai) bijvoorbeeld wordt veel kleefrijst (dessert rijst) geteeld. In de velden om ons heen in Surin bloeit veel Jasmijn rijst.
De
taak van de boer is om het rijstveld klaar te maken. Dat is ploegen (je ziet
nog maar een enkele koe of handmachine voor dat werk maar over het algemeen een
tractor) en daarna egaliseren. Regelmatig wordt al de eerste bemesting
toegevoegd. En vanaf dat moment lopen processen uiteen. Dat heeft heel veel te
maken met of er gewacht moet worden op natuurlijk water (regen) of dat er
gebruik gemaakt kan worden van irrigatiesystemen.
De
geploegde grond moet vochtig (modderachtig) zijn. Is er te veel water ineens en
staat het land snel onderwater dan is zaaien geen optie meer. De zaai rijst
gaat drijven met alle gevolgen van dien. Hier in Surin is het wachten op de
regentijd. Afhankelijk van de eerste regen trekken de boeren er massaal op uit.
Zaaien gebeurt hier het meeste. Super irrigatie hebben we hier niet. In Mae Rim
is dat stukken beter. De watertoevoer is beheersbaar en dat geeft ook de
mogelijkheid om twee, of soms zelfs drie keer, per jaar te oogsten. Hier in
Surin blijft het over het algemeen bij maar één oogst per jaar. Buiten de
regentijd is het veel en veel te droog om iets met het land te kunnen doen.
Jammer want daarmee wordt de helft van het jaar met de velden bijna niets
gedaan. Je ziet er de koeien op grazen die de rijststoppels en wat gras vanaf
halen.
En dat is ook het antwoord om mijn vraag of het wel echt waar is dat Isaan de rijstschuur is van Thailand. Op andere plekken kan vaak vaker worden geoogst en daarmee dus in mijn beleving ook een hogere totaalopbrengst.
Staat
het land te snel onderwater dan is het planten in kleine groepjes, nog steeds
meestal met de hand, de andere optie. De rijst wordt op een klein stuk van het
veld in een ‘nursery’ grootgebracht en wordt in groepjes planten met een slimme
beweging, in de modder gedraaid.
En
daarna wordt het afwachten, de water toevoer en/of afvoer zo veel mogelijk
regelen door het water in en uit te laten stromen door de lage dijkjes tussen
de velden én (kunst)mest toevoegen. Het is hopen en bidden voor de juiste
weersomstandigheden. Een nat begin en een niet al te nat en vooral niet te
winderig eind van de groeitijd.
Het
hele proces duurt zo rond de vijf maanden hier. Dat is vaak veel langer dan op
andere plekken waar, met water in de buurt, twee tot drie keer per jaar kan
worden geoogst.
Naast toerisme is het produceren en exporteren van rijst één van de grotere inkomstenbronnen van Thailand. Het eten van rijst in dit land kun je vergelijken met hoe wij aardappelen in Europa consumeren maar dan een graadje meer. Er wordt ook, net als dat met aardappelen het geval is, van alles van gemaakt.
In de omgeving van mijn huis in Mae Rim (Chiang Mai) bijvoorbeeld wordt veel kleefrijst (dessert rijst) geteeld. In de velden om ons heen in Surin bloeit veel Jasmijn rijst.
En dat is ook het antwoord om mijn vraag of het wel echt waar is dat Isaan de rijstschuur is van Thailand. Op andere plekken kan vaak vaker worden geoogst en daarmee dus in mijn beleving ook een hogere totaalopbrengst.
Als de rijst, hier aan het eind van de regentijd/begin droge periode zo ongeveer in november, goud geel gerijpt is, is het tijd voor de oogst. Meestal wordt er met speciale machines gedorst. Toch zie je ook nog steeds families die het zware werk met de hand doen. Vanmorgen tijdens onze wandeling met hond Kadhow werd er op twee velden met de hand de rijst geoogst die was omgewaaid bijvoorbeeld. Dat kan er niet meer met een machine worden afgehaald en gaat anders rotten.
In de zon wordt gedroogd en gekeerd. Paniek als er regen
komt want dan moet alles wat vaak op wegen is uitgespreid met dekzeilen worden
afgedekt.
De
droge rijst gaat dan naar de fabriek waar ze verder wordt gepeld en verwerkt.
Een deel blijft achter als zaaigoed voor het volgende seizoen. Een deel houdt
de boer zelf (die zelfvoorzienigheid).
De
opbrengst (voor de boer) is in mijn ogen nihil (zo'n 20 eurocent per kilo voor de ruwe rijst). De overheid bepaalt jaarlijks
een minimumprijs per ton of per kilo. Wat de consument ervoor moet betalen staat
vind ik niet in verhouding. Aan het hele proces tot de rijst bij jou op tafel
staat wordt meer dan stevig verdiend.
Boeren
komen er helaas vaak minimaal vanaf. Gevolg is dat mensen op het platteland
zich arm voelen. Of ze ook echt arm zijn weet ik niet. Financieel is de opbrengst
inderdaad beperkt met die rijst en hun koeien. Voor wat betreft de cultuur en
hun omgang met familie en elkaar en niet of nauwelijks stress, zijn ze in mijn
ogen meer dan rijk en… vergeet ook die gigantische grote stukken grond die ze
in hun bezit hebben niet.
Frans Captijn (Gangey Gruma)
Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten