vrijdag 26 maart 2021

Klaag verslaving, geen ziekte

Iedereen klaagt wel eens. Het hoort denk ik bij ons bestaan. Maar sommige mensen maken het wel heel bond. Het lijkt wel of ze slachtoffer van het leven zijn. Als je ze spreekt komt er keer op keer een klaagzang over de domme pech die ze altijd treft, mensen die tegen ze zijn of in ieder geval niet meewerken, en noem maar op. Problemen die altijd juist hen raken in hun leven. En…het ligt altijd aan anderen. Ze overleven door te klagen over anderen.

Kom je met ze in contact dan voel je de energie uit jezelf weggezogen worden. Alle aandacht eisen ze op omdat ze veel negativiteit te delen hebben. Niet dat je daarop zit te wachten maar het overkomt je gewoonweg en het is moeilijk om je ervan los te maken.

Ik zie het als een verslaving, geen ziekte. Zonder er erg in te hebben vinden ze het volgens mij nog prettig ook. En dat overleven door te klagen over anderen is niet meer dan een voortdurende schreeuw om aandacht vanuit eenzaamheid en een ‘Calimero gevoel’ (“zij zijn groot en ik ben klein”, onderdanig en afhankelijk) om energie van anderen te kunnen opzuigen. Je blijft doodmoe achter na het luisteren van hun zang.

Ik vraag me regelmatig af waarom dit soort mensen niet bewust eens in de spiegel kijken naar wat zij zelf in al de situaties waar ze mee aankomen hebben bijgedragen. Nee, een ziekte is het niet en een medicijn uit een doosje is er niet tegen. Het is een aangeleerde dwaling van hun geest. Ze hebben hun geest, zonder het zelf in de gaten te hebben, wat verkeerd ingesteld. Het zou kunnen helpen om eens wat positiever in het leven te staan in plaats van zichzelf en anderen te vergiftigen met hun verhalen.

Een verhaal heeft altijd meerdere kanten en belevingen. Blijdschap heb je voor een groot deel door je persoonlijke opstelling en houding zelf in handen. Praat bijvoorbeeld eens wat vaker over plezier dat je zeker ook in je leven kunt meemaken. Het maakt niet alleen je eigen leven maar ook dat van anderen wat luchtiger en er kan ineens zoveel meer.

Klagen is geen ziekte. Je creƫert het zelf.

 
Frans Captijn (Gangey Gruma) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten