vrijdag 17 januari 2020

Onze bouwreis is begonnen. Bouwen als meditatie.

Het is zover. Op 28 december vorig jaar hebben we de knoop doorgehakt om definitief met onze bouwreis te beginnen. En als verrassing gingen na dat besluit op oudejaarsdag de eerste palen de grond al in. Elektriciteitsplan wel te verstaan.

Bouwreis? Jawel.
Als we familie, vrienden en kennissen vertellen over onze ideeën komt steevast de vraag wanneer we gepland hebben dat het af is. Iedereen is er zo aan gewend dat je voor je met bouwen begint weet wanneer het af is. En als het dan niet op dat tijdstip klaar is, wat heel vaak het geval is, dan komt stressen om de hoek en komen zelfs regelmatig 'boeteclausules' boven tafel. 
Niet ons ding. Geen einddatum in beeld dus. Het is klaar als het af is. Stap voor stap kwaliteit neerzetten en geen (of zo min mogelijk) stress.

De bouw van ons privé centrum met Pyramides is geen project maar een proces. En hoe zalig is het niet dat we niets te maken willen hebben met SMART formuleringen of doelstellingen. Tijdgebonden en heel specifiek? Laat me niet lachen. Ook de bouwaanvragen doen we steeds per onderdeel en vanzelfsprekend moeten die specifiek zijn. Ondertussen hebben we de tijd om zaken voor het vervolgtraject eventueel vooraf weer aan te passen.

Realistisch ja. Met twee benen op de grond en meetbaar is het achteraf als we de kwaliteit zien van dat wat we met eigen handen met volle aandacht hebben neergezet. En natuurlijk hebben we een begroting gemaakt. En beter nog, we hebben besloten dat we steeds een nieuw stukje van onze bouwreis maken als we vooraf het geld ervoor bij elkaar hebben. Er is dus steeds een onderdeel helemaal af. Ook een lekker gevoel.
Zalig om met deze werkwijze flexibel te zijn en vooral creativiteit toe te laten tijdens het proces. Dit bouwen voelt als meditatie.

Een notaris werkt op dit moment aan alle vereiste papieren en het wachten is op de eerste officiële vergunning zodat we daadwerkelijk ook zelf aan de slag kunnen. 

Als we anderen vertellen dat het misschien wel vijf of zes jaar, of wie weet nog wel langer kan gaan duren dan zien we fronsende wenkbrauwen. Yep, het is anders. Wij zijn anders en we hebben absoluut geen haast. En wat anderen er misschien van vinden ach... helemaal prima. Wij doen het op deze manier. 
Het klimaat hier, de hoge temperaturen, heftigheid van de regentijd en droge periode, pollen (mijn allergie), het met eigen handen willen bouwen en vooral onze gezondheid zijn factoren die je niet in de hand hebt. 

Zoveel mogelijk genieten van elke dag van het proces is onze insteek. Op het eind van iedere dag even terugkijken en trots zijn op dat wat we samen al dan niet weer hebben geleerd en bereikt. En als er aan dat genieten misschien toch plotsklaps, door wat voor reden dan ook, een eind zou komen (het kan immers verkeren) dan hebben we aan al die dagen ervoor toch aardig wat plezier beleefd.

Wil je onze bouwreis af en toe eens volgen? Dat kan. Kijk dan op: https://pyramidhousethailand.blogspot.com
Regelmatig publiceren we (in het Engels) op dit blog onze ervaringen. Successen en ook onze tegenslagen in dat proces. En dat is zeker weten vanuit dat SMART toch nog een beetje realistisch 😉



Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com
Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com




Geen opmerkingen:

Een reactie posten