vrijdag 16 augustus 2019

Verander je invalshoek en grondhouding van denken en ontdek dat je veel meer kunt bereiken.

Zeker weten inmiddels! Het zit ingebakken in de oosterse cultuur.
Ik ben ervan overtuigd dat het merendeel van de mensen hier er van uit gaan, en dus denken, dat veranderingen niet kunnen of dat zaken of oplossingen niet voor handen zijn. Het lijkt soms wel een soort gemakzucht.
Als je bijvoorbeeld naar een bouwmarkt hier gaat dan wemelt het werkelijk van personeel en als je vraagt of ze iets dat je zoekt hebben dan is het antwoord haast steevast; “My mee” (Nee dat hebben we niet). Twee schappen verder in dezelfde winkel loop je er dan ineens toch zelf tegenaan. Of je krijgt een antwoord; “My dy” (Nee, dat kan niet).

Nee, het is eigenlijk niet iets typisch oosters. Bij verreweg de meeste mensen zit een (dit) denken vanuit mogelijke bedreigingen veel dieper in gebouwd, geworteld, dan een denken vanuit mogelijkheden en vooral kansen. Nee, natuurlijk is niet altijd alles mogelijk, te bereiken of te verwezenlijken. Daar zijn heel wat onderliggende zaken debet aan. En toch…

Zelfs in de fotografie leer je al dat als je vanuit een andere invalshoek een foto maakt of je eigen standpunt wat veranderd, je zaken in een heel ander licht zet. Soms een ware ontdekking.
Mijn hond helpt me er vaak bij omdat er toch snel 130 cm hoogteverschil zit in hoe hij en hoe ik anders tegen de zelfde wereld aan kijken. En soms eens door je knieƫn gaan levert regelmatig verrassende plaatjes op.

Je moet soms eens even over grenzen, met name van jezelf, heen durven kijken. Ja, inderdaad, dat is misschien een beetje lef hebben. In het zogenaamde ‘diepe’ springen nodigt uit om creatief te worden en om te zoeken naar wegen om boven water te blijven nietwaar? En soms vergt dat een aardige inspanning. Het is ook een persoonlijke ontdekkingsreis.
En zeg nu zelf en vanuit je eigen ervaring. Kun je, achteraf gezien, meestal niet super trots zijn op jezelf omdat je die sprong gewaagd hebt? Geen spijt. Het opent nieuwe mogelijkheden en… verandering is groei (hoewel je dat op het eerste gezicht misschien niet zo ziet).

‘Het kan niet!’? Stop daar eens even mee. Neem een stapje terug en begin eens vanuit een andere invalshoek te denken als bijvoorbeeld: “Dat zou wel eens een aardig avontuur kunnen zijn en… wie weet!”.

En ik doel daarmee niet op een vorm van roekeloos gedrag. Wel op lef tonen om stappen in je verdere ontwikkeling en groei te zetten of, zoals in het voorbeeld hierboven, je vak beter te verstaan en een houding van oprechte klantenbinding te laten zien en voelen.
Overigens, voor wat dat laatste betreft, moet je het toch immers van die klanten hebben om je salaris maandelijks te kunnen blijven ontvangen. Daarvoor hoeven overigens wat mij betreft klanten geen koning te worden genoemd of als koning te worden behandeld.

Wat creatieve mensen die vanuit een grondhouding van “Yes, I can” handelen in de praktijk laten zien (deze foto kreeg ik onlangs als voorbeeld van mijn dochter uit AustraliĆ«) is dat er, vanuit anders denken en een beetje creativiteit veel en veel meer kan dan je ooit voor mogelijk had gehouden. En het levert ook nog eens wat op.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten