vrijdag 23 augustus 2019

Banen met gouden toekomst door de “Smart Phone Nek”

Ik hoorde afgelopen week een verhaal dat in Singapore veel studenten die naar het middelbaar onderwijs gaan gemiddeld 2,5 tot 5 cm korter in lengte zijn geworden dan de studenten van voorgaande generaties. Onderzoek heeft aangetoond dat dit komt omdat hun nek inmiddels rond geworden is en vergroeid en ze hun hoofd niet meer rechtop kunnen houden. Alles door hun smart phone verslaving. Ik geloof overigens niet dat dit alleen in Singapore het geval is maar dat het meer en meer een wereldwijde 'evolutie' aan het worden is of gewoonweg al lang is. 

Tijdens mijn opleiding tot yoga docent en ook voorheen al tijdens de Mentastic lessen (van Satsavya Mertens met de Träger approach) die ik ooit volgde, leerde ik dat ons hoofd gemiddeld tussen de zes en zes en een halve kilo weegt. Dat hoofd is in balans en rekt de spieren dan ook niet of nauwelijks op als we nagenoeg recht vooruitkijken en het hoofd recht op de atlas wervel laten rusten. Het gewicht wordt dan rechtstreeks via de rug evenwichtig naar de voeten en de aarde geleid. Iets dat geen energie kost. “Hoe licht kan het zijn?” Was het zinnetje dat er vaak tijdens de praktijklessen bij werd gevraagd. En van bijvoorbeeld de vrouwen in Afrika die zware lasten, naar het lijkt zonder moeite, op hun hoofd dragen kennen we dat beeld haast allemaal. 

Tijdens de les kregen we ooit, als vergelijking, de vraag hoe het zou voelen als je zo'n zestien uur per dag met een zak aardappelen of rijst van zes kilo in je hand zou rondlopen. Na tien minuten zou je die zak weg zetten. Met je hoofd doe je dat alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Als je al zo'n acht uur slaap zou vatten op een dag dan blijven er toch zo'n zestien uur per dag over waarop je immers met je spieren en pezen je hoofd in balans houdt. 

Mijn vader, die tot op drieënnegentigjarige leeftijd fysiotherapeut en yoga docent was, had er vast raad mee geweten. “Recht op jongen!” werd me aardig wat gezegd als ik op de bank lag te hangen om een boek te lezen of naar de tv te kijken. Toen waren dat, in vergelijk met nu, korte momenten. Mensen nu trainen met hun halter (dat hoofd genoemd wordt) haast continue hun nekspieren in verlenging en oprekken zonder er überhaupt erg in te hebben. Zelfs hoofd- en nekpijn schijnt te wennen.

Zoek je naar een vak met een gouden toekomst?
Chiropractor, Mensendieck en bijvoorbeeld Orthopeed kunnen niet anders dan een goudmijn zijn en blijven.

Blijven? Ja, in ieder geval voorlopig. Wie weet komt de techniek met nieuwe speeltjes, het kan haast niet anders dan dat ze al zijn uitgevonden, waardoor je weer rechtop kunt gaan lopen.

Wat een nieuwe wereld aan mogelijkheden en ervaringen zal er dan voor heel veel mensen opengaan. Vast even vreemd en zeker weten wennen.
Mensen worden weer groter. Ze kijken elkaar weer aan. Een uitnodiging tot communicatie en om de wereld om hen heen weer te kunnen zien. En ook een verademing. Dat lukt immers ook nog eens beter met een hoofd wat gewoon weer rechtop staat.

Het duurt vast nog even dus als je nog twijfelt… Chiropractor is zo’n gek vak nog niet mits je zelf niet verslaafd bent aan je mobiel natuurlijk. Je moet immers wel het goede voorbeeld geven.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten