vrijdag 14 december 2018

Hoe creëer je rust in je hoofd, kalmeer je je gedachten?

Regelmatig kreeg ik tijdens ochtendmeditaties de vraag hoe je je gedachten kunt kalmeren en wat meer rust in je hoofd kan creëren.
Vorige week kreeg ik opnieuw deze vraag van een voormalige gast. Ik denk dat veel mensen regelmatig met deze vraag in hun hoofd spelen. En nee, dit is geen truc, er is ook geen knop die je in je hoofd om kunt zetten, het is een kwestie van continu oefenen en het jezelf aanleren. Waarom zou je het dus niet gewoon proberen om er een routine van te maken en al zeker met betrekking tot die gedachten die je zo storen?

Hoe dat dan werkt?
De trigger is dat je je bewust bent van een gedachte die je stoort. En van die storing wil je dus kennelijk af.

Als je je hiervan bewust bent, kun je van een afstandje naar dat proces kijken. We noemen dat ook wel contemplatie. Het is een prachtige en kansrijke ervaring om te beseffen en te erkennen dat er in dit proces ten minste drie rollen of 'actoren' zijn. De gedachte op zich, jij zelf, en de mogelijkheid die je hebt om in de rol van waarnemer te springen om naar dat proces te kijken.

In die situatie plaats je jezelf dan ook eigenlijk in de rol van de waarnemer van je denkproces, terwijl je van een afstandje je gedachten bekijkt. Op deze manier is het niet nodig om je vast te klampen aan die gedachte. Je kunt er naar kijken en door er verder geen energie aan te geven kun je die gedachte net als een wolk in de lucht laten wegdrijven. Je kijkt zonder te oordelen. En dat is niet zo eenvoudig als het er op het eerste gezicht uitziet. Het is een kwestie van je geest er in trainen.

Hoe kun je dan kijken zonder te oordelen?
# Het eerste wat je hoeft te doen is je gevoelens observeren. Je kunt je ongemakkelijk voelen, angstig, bezorgd, boos of wat dan ook. Overweeg het en fluister tegen of in jezelf: "Ik voel .... (noem dat specifieke gevoel of die gevoelens die je ervaart). Ik wil dit gevoel niet. Ik laat het gaan."
# Ten tweede weet je dat deze gedachte slechts en alleen een gedachte is. Het creëert gewoon dat gevoel en is op zichzelf niets meer. Dus ja, je kunt het zeker weten loslaten.
# Het derde punt is dat je moet begrijpen dat elke gedachte, al je hele leven lang, slechts tijdelijk is en niet eeuwigdurend.
# Daarna, als de laatste vierde stap, moet je begrijpen dat jij niet deze gedachte bent. En net zoals jij niet je gedachte bent, ben je dus ook niet je gevoel. Je hoeft het je niet te laten beïnvloeden. Dus laat het los.

In boeddhistische meditatie noemen we dit proces Satipatthana.

Wees je er meer bewust van en probeer het dagelijks uit om meer rust in je hoofd te krijgen en weer zelf, in plaats van je gedachten, meester over je leven te worden.



Frans Captijn (Gangey Gruma) 

captijninsight@gmail.com






Geen opmerkingen:

Een reactie posten