vrijdag 13 juli 2018

Meditatie helpt - en biedt kracht - om te overleven.

Er valt veel te leren van de ervaringen van de opgesloten 12 jonge jongens en hun coach in de Tham Luang cave (vrij vertaald Grote Grot) die zich nestelt in het grensplaatsje Mae Sai in de provincie Chiang Rai in het noorden van Thailand. Als afgestudeerd master in crisis & disaster management had en heeft deze hele zoek- en reddingsoperatie stevig mijn aandacht.

Een van de dingen die, - zeker nu ik al meer dan zes jaar in Thailand woon en meer en meer verdieping en inzicht in het Boeddhisme, meditatie, yoga en life- & talent coaching heb -, mijn aandacht trok, is het dienende leiderschap van de jonge voetbalcoach. De manier waarop hij gebruik maakte van zijn talenten om het team te helpen overleven.

Vanuit het nieuws en de verhalen over deze 25-jarige jongen ontdekte ik dat hij vele jaren monnik was. In Thailand is dat overigens helemaal niet zo bijzonder. Voor elke Thaise jongen is het een eer voor zijn familie, en in het bijzonder voor zijn moeder, om minstens drie maanden monnik te zijn voordat hij gaat trouwen.

Deze jonge coach was een aantal jaren monnik en leerde dus automatisch de diepere vaardigheden van Samatha en Vipassana meditatie.

Waarom ik denk dat deze coach een groot 'dienend leiderschap' heeft laten zien, is dat hij in de eerste plaats echt voor zijn team heeft gezorgd. Zijn eten en water aan de jongens aanbieden in plaats van het zelf te gebruiken. Ze 'overlevingsvaardigheden' laten zien en zijn meditatievaardigheden en talenten gebruiken om de groep te helpen om in een, onder de gegeven omstandigheden, zo goed mogelijk lichamelijk en geestelijk gezondheid en conditie te blijven.

Hij bood, gevangen in de duisternis, de groep aan en begeleidde hen in en met meditatie om lichaam en geest tot rust te brengen. Om te concentreren en de focus te leggen op een positieve afloop. Om Metta te gebruiken (het jezelf open stellen om liefdevolle vriendelijkheid naar anderen uit te stralen en om open te staan om die zelfde energie vanuit de buitenwereld te ontvangen). En ook hier komt waar ik vorige week al over schreef de kracht van positieve gedachten, intenties en gebed weer om de hoek kijken. Door te mediteren bespaarde hij op het gebruik van de beschikbare hoeveelheid zuurstof in de kleine ruimte die ze hadden om te overleven.

Meditatie kalmeert lichaam en geest en houdt je nog steeds volledig alert. En met het verminderen van het gebruik van zuurstof creƫerde hij een langere tijdspanne voor de zoek- en reddingsoperatie om ze te vinden en te redden.

Hoewel tijdens de reddingsoperatie, zeer triest, toch een jonge Thaise duiker om het leven kwam, werkte iedereen met de beste bedoelingen en inspanningen om het team te redden en dat is gelukt. Een meer dan geweldige prestatie, internationale samenwerking en besluitvorming.

En slechts een van de fantastische lessen van deze operatie... Meditatie hielp en bood kracht om langer te overleven.  


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten