vrijdag 20 april 2018

Inzicht in en begrip voor culturele verschillen (1)

Het bijwonen van een bruiloftsfeest in het landelijke deel van Laos, en inmiddels steeds meer inzicht hebben in het plattelandsleven in Noord-Thailand, maakt me meer en meer duidelijk dat zogenaamde ‘culturele verschillen’ heel veel te maken hebben met de manier waarop we geprogrammeerd zijn. En door die programmering is het vaak moeilijk om cultuur verschillen te begrijpen tenzij we bereid zijn om onze geest vanuit een vorm van nieusgierigheid open te stellen in plaats van direct met onze veroordelingen klaar te staan. Onze waarheid is niet de waarheid maar slechts een waarheid.

Een van de dingen die je opvalt als je op het platteland van Thailand en Laos woont of leeft, is het aantal feesten die al vroeg, bij het krieken van de dag beginnen en zeker ook hoe lang die evenementen vaak ook nog eens duren. Sommige feesten duren drie of meer dagen! (Songkran, Thai / Lao New Year, we hebben het net gevierd, duurde hier bij ons in Chiang Mai 4 - 5 dagen).

Voor festiviteiten worden vaak enorm veel gasten uitgenodigd. Het huwelijksfeest in Laos waar wij voor waren uitgenodigd, had meer dan 1000 gasten. Een ‘simple’ receptie om even te feliciteren kennen we hier niet. Mensen blijven. Soms zelfs ook blijven ze slapen. Geen enkel probleem. Catering voor honderden mensen, die allemaal te eten en te drinken moeten hebben voor de duur van het feest vergt in het Westen een enorme organisatie.) Verschillende cateraars zijn daar gespecialiseerd in en er hangt een stevig prijskaartje aan.

Hier in Thailand en wat we ervaarden in Laos, tonen gezinnen, families en dorpelingen in dit soort situaties iets over hun opmerkelijke natuur. Zonder enige stress of zenuwinzinkingen wordt het op zo’n schaal samen allemaal in rust en vooral met veel humor en gezelligheid allemaal tot in de puntjes geregeld. Je doet het samen en de volgende keer wordt jij geholpen. De ene dienst is de andere waard. Geen bedrijven, geen rekeningen, geen gespecialiseerde bedrijven. Familie, vrienden en buren doen allemaal hun best om te helpen. Het is al een eerste basis voor iedereen om zich welkom en gewaardeerd te voelen. Er wordt niets verwacht. Je doet wat je kan en wat in je vermogen ligt. Iedereen is wel ergens in gespecialiseerd. Van koken, tot tentenbouwen, tot bloemen verzorgen, en ga zo maar door.

Al het eten en drinken wordt met elkaar gedeeld. Flessen frisdrank of bier zijn er om te delen met een groep. Niet voor solo-consumptie. Als er bijvoorbeeld drie mensen en drie flessen bier zijn, is de etiquette dat één fles bier eerst wordt geopend en gedeeld met de andere twee personen. Wanneer die eerste fles leeg is, wordt de tweede fles geopend en gedeeld voordat de derde fles wordt geopend. Je opent niet alle drie de flessen tegelijk en geeft er een aan elke persoon. De gastheer doet regelmatig ijs in de glazen en zorgt er voor dat hij of zij regelmatig de glazen vult. Leeg is immers maar erg leeg.

Als je hier naar een restaurant gaat, bestel je van de kaart net als in het Westen eten dat jij lekker vindt. Geen probleem. Hier moet je er alleen van uit gaan dat iedereen die met je aan tafel zit van dat wat jij bestelt hebt zal mee eten en genieten en dat dat wat jij (voor jezelfs) besteld had maar slechts een van de 'groepsgerechten' op tafel (of je zitmat) staat.

Hoewel pittig drinken je kunt wel stellen gewoonte bij al dit soort feesten is, is luid of overdreven uitbundig gedrag dat niet. Hoewel de mensen hier veel lol met elkaar beleven, houden ze zich aan een aantal zeer belangrijke ongeschreven wetten en waarden in relatie tot acceptabel gedrag. Luidruchtig drinkgedrag in dit soort openbare samenkomsten is niet acceptabel en toont in deze cultuur niet alleen een gebrek aan beleefdheid en aan aandacht en respect voor anderen, maar feitelijk ook een gebrek aan discipline en orde. Hierdoor zijn sociale bijeenkomsten waarbij alcohol gedronken wordt vaak veel rustigere en gereserveerde gelegenheden (met veel fun) dan die we in het Westen vaak als meer rumoerig kennen.

Volgende week meer,

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

www.captijninsight.com 

captijninsight@gmail.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten