vrijdag 24 november 2017

De ongezonde stressbal van november tot nieuwjaar is weer onderweg

Onlangs heb ik de film "A bad Moms Christmas" gezien. De komedie volgt drie overbelaste vrouwen terwijl ze rebelleren tegen de uitdagingen en verwachtingen van de 'Wereld Cup' voor moeders: Kerstmis.

En weer maakte het me overduidelijk wat een gekke, in veel opzichten ongezonde, 'show' de meeste mensen niet alleen van Kerstmis maken. Nog meer hoe de meeste mensen helemaal zelf van november tot net na nieuwjaar voor zichzelf en anderen een grote stressbal creëren. Allemaal omdat iedereen het doet. Ze kunnen toch niet achter blijven, of zijn bang om 'anders' gevonden te worden en te zijn.

Waarom ongezond?
Allereerst ongezond omdat ze tegen de natuur in gaan met hun leven. De natuur toont immers, in diezelfde periode december, althans in de westerse wereld, dat het juist tijd is om rust te nemen na het loslaten en jezelf de tijd te gunnen om op te laden. Om (weer) verbinding te maken met de kern van het leven. Daar waar het leven echt om draait.
In het Christendom bijvoorbeeld is er de periode die Advent wordt genoemd. Of je nu religieus bent of niet, het is een periode die je de gelegenheid biedt om te stoppen, een tijdje na te denken omdat (de oorspronkelijke betekenis van het woord Advent) een opmerkelijke persoon in aantocht is. Met betrekking tot Kerstmis heeft het alles te maken met nieuw leven dat er weer aan komt.
De natuur dus,en ook Advent, biedt ons van november tot nieuwjaar dus aan om juist NIET te gaan stressen. Het is de spiegel en uitnodiging om te stoppen met rennen en om in contact te komen met waar het leven, jouw leven, echt om draait.

Ongezond op nog een andere manier omdat in veel gevallen december een deadline lijkt. In werk, in projecten, financiële / fiscale (belasting) zaken, enzovoort. En dat is het dus van oorsprong dus eigenlijk total niet. Het is precies het tegenovergestelde. Het vieren en voorbereiden van een nieuw begin (en dat druk je dus uit met dat stukje natuur, die natuurlijke groene kerstboom of die kersttak, die je in je huis kunt brengen).

En marketing en allerhande advertenties helpen ons wel om te laten zien wat ‘gezelligheid’ zou moeten inhouden. We moeten elkaar cadeaus geven en / of zouden ze toch tenminste moeten ontvangen. God weet waarom…Hoe zouden we anders immers vorm en inhoud aan onze ‘eindejaarsgelukshows’ kunnen geven. Marketing en reclame creëerden de 'nep' kerstman en daarnaast ook de 'heilige' Sinterklaas. Dubbele ‘pret’.

Begrijp me niet verkeerd, het vieren van Kerstmis en Sinterklaas hebben zeker hun charme en ik heb er zelf super goeie herinneringen aan. De manier waarop we dat vaak ‘vieren’, vorm en inhoud geven, is door er overweldigende shows van te maken, zonder uberhaupt te beseffen wat de achterliggende betekenis is. En die is juist in feite materialistisch gezien juist super sober en spiritueel en in relatie tot je gezondheid gezien meer dan rijk. 

Die stressbal december draait feitelijk nog bijna alleen om kopen en materialisme. Goed voor de economie, mensen slechts tijdelijk gelukkig maken en ze er in te laten geloven dat dat ook echt helemaal lukt door te kopen. Meerdere malen zelfs jaloers of ongelukkig makend. 
Het begint al met de klachten over het kerstpakket van de baas. Waarom krijgen we die pakketten overigens? Ze zijn zelfs aan belastingregels gebonden. Word eens wat meer creatief met dat geld en die geste. Overigens, ooit probeerde ik dat in mijn loopbaan eens en uit een soort van angst voor het onbekende gaf de ondernemingsraad aan dat het toch maar beter was om de ‘vaste’ lijn te volgen. Blij maken en worden met nootjes die soms vaak bijna over de datum zijn en met dingen waar je toch feitelijk helemaal niet op zit te wachten. Dat pak koffie en die kandelaar? Inderdaad, maak er iemand blij mee die daar echt misschien op zit te wachten maar jij toch niet? Als ik er weer aan terug denk…

Mensen veranderen in december. Ze laten op hun ‘sociale’ media zelfs nog gelukkigere gezichten, gezinnen, kleding, en blinkende sieraden zien. Allemaal onderdeel van de show. Een tijdje geleden las ik op internet ergens een artikeltje dat het aantal echtscheidingen na de ‘feestdagen’ (en de zomervakantie) het hoogste is. Als of het niet gezellig genoeg was.

Het was eigenlijk best even een genot om naar die film 'A bad Moms Christmas' te kijken en op een speelse manier weer eens op die stressbal en ‘geluk- en gezelligheidshows’ te worden gewezen.

De plaats waar ik woon ligt op ongeveer 25 kilometer van de Thaise stad Chiang Mai. Een stad, dag na dag, overvol met toeristen. In onze omgeving hebben we zelfs grote Makro-winkels en ja ... er is ook iets te verdienen in dit boeddhistische land in oktober, november en december. Dus… plastic kerstbomen en meer. Iedereen voelt dat het hier niet hoort. De Thai genieten van de knipperende Karaoke lichtjes en begrijpen er verder ook niet veel van. Het zijn dan ook bijna alleen de Farang (buitenlanders) die deze versieringen (die zelf al allamaal nep zijn) kopen. Niet om een echte december-sfeer te creëren naar mijn idee. Hoe lukt dat met bijvoorbeeld vandaag weer een tropische temperatuur van ongeveer 32º C.

Voor mij inmiddels al jaren geen december stress meer. En eigenlijk heeft dit dus ook helemaal niets met december te maken. Het voelt voor mij elke maand, elke dag als ‘Kerst’. Op mijn manier elke dag nieuw be-LEVEN. En jawel hoor kerst, in zijn oorspronkelijke betekenis, en het einde van het jaar verbonden vieren maken daar gewoon deel van uit. Geen extra cadeaus, geen extra winkels voor nodig. Dit jaar valt 25 december op een gewone maandag. Net als iedere dag van de week overigens zijn de winkels ook gewoon open en ook de overheid heeft geen vrij (dat hebben ze overigens meer dan genoeg omdat hier heel, heel veel wordt gevierd (stil gestaan). En zeker weten verwacht niemand sneeuw dus ook dat verlangen is snel in de kiem gesmoord. Dus hoe zit dat dan met een kerstgevoel? Laat me niet (meer) lachen. Het spel hoort er neem ik maar aan op deze manier maar gewoon bij en... het houdt de glimlach op mijn gezicht in stand.

Het zal niet goed zijn voor de economie en toch. Geniet van een gezond en stressvrij einde van het jaar (wat de wereld om je heen daar ook over denkt). Neem de tijd om je op te laden en in contact te komen met dat waar het/je leven echt om draait. Misschien kun je de natuur eens ingaan om in de spiegel te kijken en wellicht wat te ont-leren van wat je altijd aangeleerd hebt gekregen als waar.


Frans Captijn

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com


1 opmerking: