vrijdag 18 augustus 2017

Is het niet geweldig om een ego te hebben? Gebruik het goed.

Ik word er soms een beetje moe van hoe negatief er over het hebben van een ego wordt gesproken. In de cultuur waarin ik hier mag leven is het de normaalste zaak van de wereld dat je ego je ter beschikking staat. Zonder ego kun je niet eens leven. Het is een drijfveer en basis voor interactie.

Kort komt die achtergrond er op neer dat je 8 zogenaamde bewustzijnstoestanden hebt. Eén daarvan heeft alles te maken met je ego.

En natuurlijk begrijp ik waar regelmatig de negatieve ophef over ego vandaan komt. Een ego dat soms zelfs kan doorslaan in een vorm van haantjes gedrag of zelfs narcisme (een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de eigen persoonlijkheid, met egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen. Vaak met als achtergrond persoonlijke angst).

Als je jezelf niet kent, nooit jezelf ontmoet hebt, niet weet wie je bent, wat je hier te doen hebt, dan weet je al zeker niet hoe je met dat fantastische instrument ‘Ego-bewustzijn’ kunt, nee hoort, om te gaan.
Dat ego heb je niet voor niets. Maar omdat je meestal niet weet wat je er mee moet, gebruik je het om er mee te proberen te krijgen wat je kunt om status en positie te verwerven. Althans, dat denk je.

Heb je er ooit bij stil gestaan dat je een ego gekregen hebt om jouw uniekheid, jouw authenticiteit en jouw specifieke zingeving vorm en inhoud te kunnen geven. Jouw ego is van onschatbare waarde. Het is de basis voor ons aanpassingsvermogen om die uniekheid op de best mogelijke manier in de wereld te brengen. Om jezelf, en dus niet iemand anders, te kunnen, te mogen nee te moeten zijn. Om dat te delen wat er vanuit die uniekheid die je bent, te delen is. En daarmee groei jij dan zelf weer.
En feitelijk is dat niet hard werken maar dingen laten ontstaan zoals ze op je pad komen (een vorm van accepteren en leren). Juist daarmee geef je flow (zin) aan je leven.

Door tegen die stroom op te lopen ga je hard werken, geef je je niet aan de zin van jouw leven over maar ga je een vorm van innerlijk gevecht aan om ‘beter’ te zijn. Om anders te zijn. Om te voldoen aan verwachtingspatronen waarvan je meestal slechts denkt dat anderen die van je hebben. Door niet te luisteren naar jezelf.

Juist dit loslaten en je ego toestaan slechts het delen van jouw uniekheid te ondersteunen zorgt voor minder zorgen en je overgeven aan het pad dat leven heet. Geweldig om daar op de juiste manier jouw fantastische ego voor te gebruiken. Het draait slechts om jezelf kennen en de juiste manier vinden om vanuit empathie met jouw uniekheid water te geven aan de wortels van anderen. De boom zorgt dan zelf wel voor de verspreiding van dat water (jouw zeldzaamheid) naar al die delen, stam, takken en bladeren, die dat water nodig hebben als voeding, als vitamine, als mineraal, als energie, om zelf verder te kunnen groeien, misschien zelfs als behandeling.  

Gebruik je ego goed en overwerk je niet. Laten stromen wie je daadwerkelijk bent is gemakkelijker en voor zowel jezelf als de wereld om je heen beter.Frans Captijn

www.captijninsight.com 
captijninsight@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten