vrijdag 4 augustus 2017

Volwassenen moeten leren om af te leren. Leer van kinderen

Afgelopen week stond ik bij toeval twee keer oog en oog met spelende kinderen. Terwijl zij in hun zorgeloze en creatieve wereld waren, waren hun ouders met hun mobieltjes met de buitenwereld verbonden.

Een kind is nog een vrije ziel zou je kunnen zeggen. Ouders zouden die zielen moeten versterken om hun eigen weg te gaan en hun eigen wil te oefenen. Als je even de foto’s op je in laat werken kun je zien dat de kinderen hier echt iets ontdekken, onderzoeken en hun creativiteit los laten. Een andere manier van gamen en oprecht verbinden. Leren van de ‘Straat Universiteit’ om steeds beter professioneel te kunnen improviseren. Ze hebben (nog steeds) een vrije en open geest.

Hoe anders is dat met hun ouders. De foto van de twee met elkaar spelende kinderen heb ik genomen in een stroom van een prachtige waterval in de buurt van de plaats waar ik woon. Twee koppels ouders met in totaal drie kinderen. De ouders betaalden de entree en volgens mij hebben ze de hele waterval niet eens gezien. Uitsluitend verbinding met hun mobieltjes, met hun ‘vrienden’ of met hun werk. Geen enkele aandacht voor hun kinderen, niets aan hun kinderen bijbrengen (of misschien eigenlijk juist wel), geen enkele support of aanmoediging, geen enkele inspirerend woord.

Ze waren in hun wereld van piekeren, zich zorgen maken. Discussies, soms een beetje kwaad, dingen die op de schermpjes van hun apparaten verschenen aan elkaar laten zien en lezen.
Wat een verschil. Gevangen in hun eigen gecreëerde gevangenis van verlangens, zonder ruimte in hun geest. Hun geest, als een stortplaats, een vuilnisbelt, vol met chaos van indrukken en ervaringen. Druk, vol van stress. En open en klaar om nog veel meer op die stort te dumpen door vooral met alles bij te blijven. Door hun verslaving niet meer in staat om zelf nog bewust te bepalen hoe ze hun leven eigenlijk inrichten. Niet meer de bewaker van hun eigen leven kunnen zijn of de bezielende tuinmand die in plaats van chaos, orde in die tuin, die stortplaats, schept.
Om wat ruimte te creëren voor wat rust en vrede met zichzelf. Geen oor hebben voor dat kind in ze dat eigenlijk ook nog zo graag eens even vrij zou willen spelen maar inmiddels ziek is van het daarom vragen zonder ooit nog een antwoord te krijgen…

Er is zo veel te leren van kinderen. Een jong kind is niet bang om te stralen, om te laten zien waar het toe in staat is, om creatief te zijn en soms wat gek te doen, om zichzelf te knuffelen en te zeggen dat het geweldig is. Creatief, rustig, ruimte in zijn/haar hoofd, gewoon meestal blij. Hoe ouder het kind wordt, des te meer het gaat luisteren naar de omgeving, wat anderen denken, de ouders gaan kopiëren. Verlangens inwilligen, de roep naar meer, vergiftigd door marketing, door geld. De hulp om er meer en meer in te gaan geloven dat dat je leven gelukkiger maakt. Totdat ze er achter komen dat langdurig geluk om heel andere dingen draait.

Eigenlijk stimuleren ouders, door niet voor hun kinderen beschikbaar te zijn, om ook en nog sneller dan ooit tevoren te gaan piekeren en zich zorgen te gaan maken. Om hun invulling van leven te volgen. Op de toneelspeler in hun leven te worden die ogenschijnlijk slechts het publiek in de zaal tevreden lijkt te stellen.

Ontleer en leer van kinderen. Zij kunnen de leraren zijn van en in jouw leven om meer van jezelf te houden. Niets egoïstisch aan. Niet verstoord worden door wat jij denkt dat de wereld om je heen van jou denkt. Alles bij elkaar is dat nogal wat denken. Een beetje tijd en energie verspilling. Wees en leef je uniekheid en ontwikkel jezelf meer vanuit het contact met dat speelse uitnodigende stemmetje in jezelf dat weet wat je echt nodig hebt.

Als we dat kind in onszelf meer vrij kunnen laten, geven we niet alleen ons zelfvertrouwen een boost, maar respecteren we onszelf ook nog eens meer en voeden we onze creativiteit. We worden weer (meer) mens met mededogen in plaats van medelijden en zorgen maken die intenser kunnen genieten en op een dieper niveau ons met anderen kunnen verbinden.

Wij creëren weer als vroeger ruimte in onze geest. Zijn meer speels, creatief en in vrede met onszelf. We beginnen opnieuw te ademen en te ontdekken dat alleen wij verantwoordelijk zijn voor onze woede, angsten en oorlog in onszelf en niet anderen.

Als kind worden we vrijere, meer verbonden en gelukkigere volwassenen.

Leer om af te leren.


Frans Captijn

www.captijninsight.com 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten