vrijdag 14 juli 2017

Moeilijke beslissingen in of over je leven? Je staat er niet alleen voor. Raadpleeg je leermeesters!


Al drie weken geen blog. Gewoon omdat ik er de tijd nier voor vrij kon maken om een blog te schrijven. Onverwacht kreeg ik hier in Thailand mijn twee kinderen 'op visite' voor mijn verjaardag en... het is hier ook nog eens druk met fijne gasten. 

Vandaag een nieuw blog over de kracht en het gemak van het raadplegen van Leermeesters in je leven. 

Leermeesters

De stemmen van anderen mogen altijd in ‘ons huis’ verblijven, maar ze mogen het niet overnemen.
Jij woont daar en het is jouw stem die daar luid en duidelijk mag klinken.
Dat is de stem waarop je kunt vertrouwen, die weet wat het beste voor je is,
die je levensritme begrijpt en je bestemming kent.

(Patty Harpenau)


Ieder mens kent wel zijn persoonlijke leermeesters. Een heel klein ‘select’ gezelschap dat het beste met je voor heeft en die je als geen ander vertrouwt. Mensen die je alleen al daarom op een natuurlijk voetstuk plaatst. Hoewel ze misschien al zijn overleden of niet persoonlijk bij je in de buurt zijn, kun je toch met hen in dialoog. Vragen voorleggen of, vanuit je ervaringen met je leermeester(s), zijn of haar antwoord in een bepaalde kwestie schatten of misschien zelfs letterlijk in je geest horen.

Hoewel ze, zoals de zinnen hiervoor van Patty Harpenau aangeven, het niet mogen overnemen van ons persoonlijke willen, kunnen ze je bij allerhande vragen oprecht helpen. Dat kun je misschien zweverig noemen en als dat zo is dan maak je er gewoon geen gebruik van. Gemiste kans wil ik daar dan wel bij zeggen. Jouw leermeester is onbevooroordeeld, oprecht uit op het beste voor je en kent je in veel gevallen beter dan je broekzak. Op leermeesters kun en mag je bouwen en vertrouwen.

Kamp je op dit moment met een moeilijk vraagstuk in of over je leven? Is het moeilijk om een antwoord te krijgen, een richting te vinden of om een methode te krijgen hoe je met een situatie (beter) om kunt gaan? Graag bied ik je een oefening aan.

Hier, op deze plaats waar je nu bent, wil ik je vragen om even rustig je tijd te nemen om je leermeesters te vinden en je met jouw leermeesters te verbinden. Ik nodig je uit om de volgend instructies te volgen.

  • Wie zijn jouw (al dan niet reeds overleden) leermeester? (Noem ze bij naam en schrijf hun namen op).
  • Zoek een stille plek en zonder je even af van verstoringen. Als je wilt, kunt je een kaars aansteken als een uitnodiging voor jouw leermeesters om even met jou samen te zijn en met je op te trekken.
  • Nodig je leermeesters uit voor een bijeenkomst, een dialoog, met jou waarbij jij zelf de voorzittersrol vervult.
  • Maak aan hen duidelijk wat er op dit moment in jouw leven speelt en wat het voor jou juist zo moeilijk maakt om een oplossing te vinden of een beslissing te nemen.
  • Leg je vraagstuk nu op tafel en vraag om raad.
  • Na een korte periode van stilte, om iedereen de gelegenheid te geven om zich in jouw vraagstuk wat beter te kunnen verdiepen, kijk je jouw leermeesters stuk voor stuk in hun ogen en nodig je ze uit om te reageren of te reflecteren.
  • Luister goed (soms zal het even kunnen duren voordat hun reactie komt).
  • Maak nu, nadat je alle reacties gehoord hebt, je eigen gedachten (opnieuw) op om tot een beslissing te komen. Let wel je neemt nog steeds jouw EIGEN beslissing. De stemmen die je immers hoorden waren niet jouw stemmen maar de stemmen van je leermeesters. Wees niet verlegen om verandering te accepteren. Als je geen verandering accepteert, accepteert je geen groei.
Weet dat leermeester, als geen ander om jou geven en het beste met je voor hebben. Ze willen graag gids voor je zijn.


Frans Captijn

www.captijninsight.com 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten