vrijdag 17 april 2015

We barsten van de energie maar blokkeren die zelf

Een te mooie ervaring van afgelopen week om niet met je te delen. Probeer het zelf maar uit en ervaar het.

Je hebt van die periodes in je leven dat je je aardig down kunt voelen. Er komt niets uit je handen, je hebt nergens zin in, je bent moe en voelt je soms zelfs misschien wel wat depressief. Op zijn zachtst gezegd straal je absoluut niet en/of niets uit. En dat terwijl je gisteren, vorige week, vorige maand of nog erger vorig jaar nog zo geweldig in je vel zat en bruiste van enthousiasme en energie. Het kan verkeren of…liet je het zonder er ook maar enigszins erg in te hebben gehad, gewoonweg toe?

Een dag zit vol met wat ik maar noem ‘energie slurpers’. Om er een paar te noemen; onze gedachten, herinneringen, emoties, het - omwille van het geachte sociale gedrag - beheersen van onze emoties, of het beteugelen van onze drive. En zo zijn er veel en veel meer.
Heb je je wel eens afgevraagd waar deze energie vandaan komt? Waarom die energie er de ene keer wél en de andere keer helemaal niet is? Eten helpt meestal in een situatie van geen of weinig van deze energie niet echt. Onze spieren hebben eten als brandstof nodig en de energie waarover ik het heb is van een totaal andere orde.

Denk je er even dieper op door en ben je eerlijk tegenover jezelf dan leveren die kop koffie, die sigaret of dat glas bier of wijn toch ook niet op wat het wat jou betreft zou moeten opbrengen. Het zijn meer aangeleerde routines, schijn, aangeleerde zaken die ons tijdelijk energie lijken te geven.

Als je, omgekeerd, eens naar een situatie kijkt waarin je super enthousiast of gemotiveerd bent, misschien verliefd, dan blijkt dat je ineens een overschot aan energie hebt en je zelfs niet eens hoeft te eten. Er is dus een vorm van ‘vrije’ energie in ons die helemaal niets met calorieën of Joules te maken heeft. Een vorm van andere energie die per direct beschikbaar is. Verliefdheid kan je er bijvoorbeeld heel snel mee in aanraking brengen. Als hij of zij, die ware die je intens gelukkig kan maken, ineens voor je deur staat dan bloei je helemaal op, klaag je helemaal niet meer over moeheid en kun je zonder enig probleem tot in de vroege uurtjes door. Hoe doe jij dat? Draai jij dan ergens ineens een kraan open? En zo ja, waar zit die kraan dan en zou je die niet open kunnen laten staan of is die energiebron eindig?

Afgelopen week leerde ik dat er inderdaad een soort van kraan is die jij zelf bedient en die je zou kunnen laten open staan voor die onuitputtelijke energie. Hoe? Het klinkt misschien vreemd en te eenvoudig maar je kunt het door die kraan niet meer te sluiten waardoor je de toestroom dan deze oneindige energie blokkeert.

Zweverig verhaal Frans. Geloof je het zelf?

Yep! Ik ben er van overtuigd geraakt. Het lukt me nog niet altijd maar het gaat meer en meer de goeie kant op. De wereld waarin ik momenteel mag vertoeven zit vol met dit soort, in mijn ogen, fantastische ont-dekkingen. Bij een ontdekking is het er al lang maar zag je het nog niet. Je moet het stof of de deksel er dus even af halen om te zien wat er afgedekt was.

Vanuit de traditionele Chinese leer noemen we die energie Chi, de joga beoefenaars hier op ons Thaise centrum noemen het Shakti, in het Westen noemen we het spirituele verbindingsenergie. Hoe je het ook wilt noemen, ze hebben te maken met onze energie centra in ons lichaam die we de Chakras noemen. Je hart-chakra kun je zien als hét energie centrum dat zich kan openen of sluiten. En daarmee open je de deur voor oneindige vrije energie om je te voeden maar ook om jezelf naar de buitenwereld toe te verbinden. Kortom, flow.

Ervaringen en gevoelens vanuit je verleden, je onderbewuste of je onbewuste, zorgen er voor dat je je energie blokkeert (je hart sluit) als je alleen al denkt dat je iets negatiefs voor jou zou kunnen gaan mee maken. Een fantastische ‘geur-herinnering’ kan er voor zorgen dat je je in één keer helemaal open stelt en je in een hogere energie terecht komt. Kortom, deze kraan is te bedienen maar we zijn ons er nauwelijks van bewust en sluiten ons liever af waardoor we ons letterlijk ziek kunnen maken.

Als je je rot voelt zou je er bewust voor kunnen kiezen om juist meer energie toe te laten en dat doe je door jezelf open te stellen. Kort en goed om te oefenen om de deur, als hij eenmaal open staat, niet meer te sluiten. Jij bent de meester van je leven, jij bent de wacht, jij kunt bepalen wat er gebeurt. Niet die angst of die verstoring waartegen je je verzet.

Geloof het niet, probeer het voor de gein eens een keer uit en verras jezelf.

Je omgeving zal merken dat je meer straalt en aanwezig bent en alleen al dat energetisch goeie gevoel kan je dag in een ander dag-licht brengen.


Frans Captijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten