vrijdag 13 december 2013

Je beeld is niet compleet...

Jaarlijks zijn hier overstromingen in Thailand. Drie jaar geleden, toen we hier ook een fantastisch mooi en fijn Villa-Asia programma draaide, was dat ook zo. Grote delen van het metropool Bangkok en omliggende provicies stonden onderwater. Er vielen helaas talloze slachtoffers. Berichtgeving van de media rolden via radio en televisie wereldwijd de huiskamers in. Wij kregen van familieleden en vrienden diverse verontruste berichten en vragen van hoe het met ons ging. Verzoeken om een levensteken te geven...

Wij keken elkaar toen regelmatig aan. Hier scheen op dat moment de zon, het was geweldig weer en onze gasten genoten van een enerverend programma. 

Thailand is een zo'n 1648 km lang land. De afstand van Bangkok naar het hoger en noordelijker gelegen Mae Rim (net boven Chiang Mai ) is zo'n 730 km. Dezelfde afstand zo ongeveer als van Amsterdam naar Genève in Zwitserland of naar Lyon in Frankrijk. En als je zo'n antwoord geeft zet dat bij veel mensen zaken al in een ander daglicht. 

Het beeld dat je de kamer in geslingerd krijgt is absoluut niet compleet. De camera crew staat of zit bij een overstroming  bijvoorbeeld toch echt meestal droog. Dat wat de lens van de camera waar neemt en je dus op je scherm laat zien is meestal niet meer dan 40 graden van de 360 graden, alleen al in het horizontale vlak. Er is dus zeker nog 8 keer meer alleen al daar omheen te zien en te beleven. 

En toch klampen we vast aan dat, stukje, beeld. Aan onze eigen vaak beperkte ervaringen en ideeen die we direct als label aan een situatie vast maken. We geven daarop ons oordeel, besluiten en nemen acties. We nemen vaak onvoldoende tijd om te kijken en te voelen wat er nog meer is. We moeten immers door... En daarmee slaan we toch, goedbedoeld, de plank regelmatig mis. Een ongepaste of verkeerde reactie, een ongewenste of over actieve actie. 

Ik herinner me nog een uitspraak die ik tijdens een crisis van een burgemeester hoorde. Kinderen tijdens een grote calamiteit waren alles kwijt. Er was veel media aandacht en nog geen twee dagen later wist hij zich geen raad meer met de containerladingen knuffels die bezorgd werden. Vaak was gelijk ook de hele zolder bij anderen opgeruimd. Actie geeft reactie. 

En nu ook hier in Thailand. Een aantal gasten in het naastliggende resort blijven helaas weg en durven het niet aan om te komen (Gelukkig hebben de bezoekers van onze programma's kennelijk een ruimere blik en komen zonder enig probleem gewoon wél). Dit vanwege angst door de beelden en berichtgeving over de onrusten in (een klein deel) van de miljoenenstad Bangkok. En hoe tijdelijk dit beeld ook is bleek op 5 december op de verjaardag van de koning. Hoe scherp de politieke tegenstellingen ook zijn, de koning is bij iedereen erg geliefd. Geweld op zijn verjaardag past niet. Waar eerst nog fel werd gedemonstreerd was het vorige week donderdag een gezellige tijdelijke pauze uit respect voor de koning. 

Denk dus eerst even na en probeer je beeld tenminste iets completer te maken voordat je oordeelt. 

Frans Captijn


Geen opmerkingen:

Een reactie posten