vrijdag 6 april 2012

Heb jij het lef om je ideaal te leven?

Leef jij hoe de buitenwereld vindt dat dat voor jou hoort? Leef je je passie of leef je, sterker nog, je ideaal? Heb je er eigenlijk ooit al eens bij stilgestaan wat jouw ideaal of levensmissie is?

Heel veel mensen voelen zich, ondanks dat ze gezond zijn, in het werk dat ze doen of in het leven dat ze leven niet optimaal in hun vel. Ze leven en werken niet vanuit hun diepste motieven. Vaak ook zetten ze niet al hun meest geëigende talenten in. Een stemmetje in hen geeft al lange tijd signalen af dat het beter kan of zelfs moet maar toch...
De confrontatie met de gedachten wat de consequenties en mogelijke gevolgen allemaal zouden kunnen zijn bij het opvolgen van die roep maakt wel heel bang.

In mijn beleving kun je pas echt happy in je leven en werk zijn als je al jouw talenten vrij en creatief kunt inzetten voor dat wat je missie is. Om me heen zie en ervaar ik veel mensen die het contact met hun droom zijn kwijt geraakt en op basis van ratio (en soms ook angst voor het onbekende) maar gaan voor 'second best'. Daarmee doe je niet alleen jezelf maar ook je omgeving uiteindelijk heel veel tekort.

O.k. het vergt in veel situaties veel lef om stappen te zetten om je ideaal te leven. Je omgeving stelt zo zijn eisen (vermoed je) en ons denken in on-mogelijkheden en bedreigingen is werkelijk perfect ontwikkeld. Aarzelingen te over... Vasthouden uit loyaliteit, zorg om en verantwoordelijkheid voor het gezin, financiële overwegingen, wachten op economisch berere tijden, of bijvoorbeeld je zelfbeeld.

Aarzelingen zetten aan tot afstel of tenminste uitstel. Osho geeft aan: Ons verstand zal zeggen: 'Morgen. Wachten. Laten we er eerst over nadenken.' 
Met denken kom je nooit tot een beslissing. Echt leven is alleen mogelijk zonder besluiteloosheid en zonder een altijd maar vast houden aan overtuigingen. Je blijft anders altijd slechts een toeschouwer en neemt nergens aan deel.

Je wil eerst nieuwe zekerheden voor je de oude durft los te laten. Je blijft dus zitten waar je zit. Maar zo werkt het, als je gaat voor je ideaal en je missie volgt, niet. Dan werkt het juist omgekeerd. Dan moet je het lef hebben om het onvruchtbare los te laten, voordat (misschien zelfs wel zodat), er ruimte voor iets nieuws ontstaat.

Daartussen ligt vaak een zoektocht. Een speurtocht naar persoonlijk meesterschap. Jouw reis van de held waarin je na enige aarzeling op pad gaat met een opdracht. Onderweg de draak (een aantal beproevingen en blokkades) overwint en met jouw schat (inzicht of boodschap) terug keert om te groeien door te delen.

De eerder genoemde argumenten om, als second best, te blijven vasthouden aan dat wat je hebt blijken oneigenlijk te zijn als je de moed hebt om tegen je hoofd in, je hart te volgen. Als je altijd blijft doen wat de deed krijg je ook altijd weer dat wat je kreeg...

Je zult je comfortzône eens even moeten verlaten en op reis durven gaan om jouw schat te vinden, te ervaren én voor jezelf en anderen te openen. Daar wordt je blij van en zeg je JA tegen.

Villa-Asia biedt je de unieke mogelijkheid om je hierbij te ondersteunen. Er is zelfs een speciaal werkretraiteprogramma voor ontwikkeld.

Zegt je verstand op voorhand hiertegen nee? Dan is het misschien nog even wachten en is de roep nog niet groot genoeg...

Ik wens je in ieder geval toe dat je je hart volgt en op jouw manier stappen zet om hoe dan ook wat vaker te luisteren naar dat stemmetje in jezelf (ik praat uit ervaring dat ik dat te lang niet deed) en voor jezelf en je omgeving te kiezen voor 'best'!

Wat je daarbij misschien al kan helpen?
  • Vertrouw in en op je eigen creativiteit en laat die toe
  • Stop met (negatief) oordelen
  • Neem zorgvuldig (als een kind nieuwsgierig en vanuit aanwezige wijsheid) waar en
  • Stel indringende vragen (die beantwoorden aan het doel van je leven).

Frans Captijn


Geen opmerkingen:

Een reactie posten