vrijdag 27 april 2012

Durf professioneel te improviseren

Speuren naar meesterschap is dan misschien één, vrij durven acteren vanuit je vakmanschap, je kwaliteiten, talenten en verworven competenties is weer wat anders.

Regelmatig hoor, zie en ervaar ik dat er heel veel regels zijn die moeten worden nageleefd. Dat is maar goed ook. Regelmatig worden echter regels klakkeloos voorgeschreven, toegepast en gecontroleerd. Iedere regel heeft dan misschien wel zijn of haar achtergrond maar in een totaal pakket als combinatie toegepast zien velen nut en noodzaak niet meer. Ook hier geldt in mijn ogen dat je als vakman of vakvrouw die regels uitvaardigt en controleert ook het vermogen moet hebben om buiten je eigen speelveld te kijken naar het geheel.   
Vanuit mijn achtergrond in de (inter)nationale wereld van de rampenbestrijding en crisisbeheersing weet ik dat gezond boeren verstand gebruiken, improviseren en afwijken van sommige van die regels een must is om zaken te kunnen oplossen. Te vreemd heb ik het altijd gevonden dat bijvoorbeeld een brandweerorganisatie zich bij oefenen altijd aan alle regels moet houden maar bij calamiteiten er indien noodzakelijk van mag afwijken. Hoe kun je mensen daar ooit op oefenen als daarop oefenen juist niet mag. Te bang zijn bestuurders en leidinggevenden vaak om uiteindelijk te worden 'afgestraft' of 'afgeschoten' als het nadien, volgens een 'onderzoekscommissie' allemaal niet volgens de regels is verlopen.

Binnen meesterschap pleit ik voor professioneel improviseren. Dat is niet iets van; 'rommel maar een beetje aan...', maar juist; 'versta je vak, je professionaliteit en durf van daaruit in situaties die zich daar voor lenen af te wijken van regels!'.
Ooit heb ik voor een burgemeester, Thijs Wöltgens, mogen werken die mij, vanuit vertrouwen in de professionaliteit van onze organisatie én in mij, aangaf: 'Lossen jullie het maar op, ik leg het wel samen met jullie uit en dek het wel af'.
Dat is fantastisch werken, draagt bij aan meer creativiteit, verantwoorde lef, een hogere kwaliteit van het product én de ontwikkeling van meesterschap.
Of je daarvoor bijgevoegd plaatje moet evenaren blijft natuurlijk een persoonlijke keuze.

Frans


2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi gesproken Frans. Improviseren wordt vaak misbegrepen. Het wordt te vaak gezien als aanrommelen of als een noodzakelijk kwaad als het mis gaat. Wie goed kan improviseren kan er dan voor zorgen dat we weer snel volgens de regels kunnen werken. Maar improviseren is veel meer een tool die in de moderne tijd onmisbaar is. Je bent vast wel bekend met het Applied Improv Network? Dat is een groep mensen die toegepaste improvisatie als tool gebruiken in trainingen en management-ontwikkeling.

    BeantwoordenVerwijderen