vrijdag 27 oktober 2023

Steeds meer zelfvoorzienend. Nu ook eigen brood.

Sinds een week of drie bakken we ons eigen brood. We worden steeds meer zelf voorzienend.

Van jongs af aan ben ik gek van brood. Ik herinner me nog dat onze bakker van de Vermaat Bakkerijen in Haarlem, net als de melkboer, elke ochtend bij ons met de bestelwagen aan huis kwam. Ze waren hun tijd al ver vooruit. Zowel de bakker als Jaap Verduyn, onze melkboer, hadden een electrische bestelwagen. Jaap zelfs, na zijn Volkswagen bus, zijn super moderne SRV wagen. Een soort van rijdende mini-supermarkt die alles aan huis bracht. Gelijk ook even face-to-face contact met je buren die even bij hem kwamen winkelen. En als hij het niet bij zich had, geen punt, hele normale service, dan werd het wel even nagebracht of als je het sneller nodig had dan ging je even naar Cily (zijn vrouw) die de winkel bij hem thuis runde. Waar is de tijd gebleven. We hebben in mijn beleving op veel gebieden aardig wat ingeleverd.  

Zowel onze bakker als onze melkboer kregen steevast van mijn moeder thuis koffie. Mooie en fijne gesprekken aan tafel (zij wisten alles) en er viel soms een lekkere tompouce bij te smikkelen. Meestal na afloop een vers kadetje (bolletje) met boter en pindakaas (ik ben nog steeds verslaafd) en als het helemaal mee zat of bij feestdagen zelfs een King Corn en Varopa geroosterd brood. 

Dat Vermaat bakkerskarretje kan ik in mijn herinnering nog steeds ruiken en die geur heb ik hier sinds drie weken in Thailand terug. 

Thailand is geen broodland. En hoewel we hier brood in de supermarkt kunnen krijgen is het meestal toch niet echt dat wat ik echt heel lekker vind. Ik had me dan ook voorgenomen om als de bouw van ons huis af is zelf brood te gaan bakken. 

Die gedachte veranderde ik onlangs. Waarom langer wachten? Yep, het kost even wat extra plek nu maar toch...

Ik kwam er achter dat ik alle ingredienten om zelf brood te maken online kon kopen. En inmiddels weet ik ook de winkels hier in de buurt die die spullen verkopen. Zelfs meer dan dat om ook verschillende broden te bakken.  

Online een broodmachine gevonden en besteld en... aan de slag. Fantastisch die tijdklok zodat je broodje in de ochtend echt vers gebakken is. 
Het resultaat is verbluffend en... Haarlems lekker! 
De gebruiksaanwijzing van de machine geeft diverse recepten en we zijn nu begonnen om ze uit te proberen. 

Om de dag die zalige broodbakgeur in de ochtend tijdens de yoga die uitnodigt voor een zalig ontbijt. Puur natuur en het voedt prima. 

Kortom een goeie beslissing en meer dan genieten.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

1 opmerking: