vrijdag 22 september 2023

Onze aarde moet 'gewoon' verder aan gort. Toch is er een échte oplossing waar niemand van wil weten.

Alle klimaatdemonstraties (wereldwijd) ten spijt deze aarde gaat 'gewoon' verder aan gort. 

En of vanuit Nederland, met alle 'goeie' bedoelingen van demonstranten op de A12, fossiele subsidies nu stoppen of niet, dit proces verandert niet. Ook al wil je iets doen en een signaal voor de toekomst van je kinderen afgeven zoals diverse demonstranten op televisie als drijfveer vertellen. Is dit dan wel het juiste signaal?

Ik kreeg afgelopen dinsdag van mijn dochter de foto hiernaast toegestuurd. Ik moest er even goed naar kijken en het tot me door laten dringen. Het is gewoon een waarheid als een koe. We gaan in een steeds snellere vaart verder met het uitmergelen van de, in de wel meest letterlijke zin, grondstoffen in onze aarde. 

We zitten niet in een periode van de transitie van fossiele brandstof energie naar vernieuwbare/oplaadbare energie. We gaan van de extractie van fosiele brandstof naar het delven van steeds meer kostbare aard mineralen en niet alleen dat. Nadien vervuilen we onze aardbol weer met de rotzooi die we na het gebruik weer achter laten. Net zoals nu met alle vervuiling met alle gevolgen van dien door aardolie. 

Langzaam druppelen de signalen van het uitputten van gronden, in voornamelijk lage loon landen in de wereld, in het nieuws binnen. Voor al die fantastische moderne electrische auto's met hun batterijen, die steeds sneller vernieuwende mobieltjes, computers en al die 'smart' apparaatjes waar we kennelijk behoefte aan hebben en niet meer zonder kunnen in deze tijd, zijn nogal wat aardmetalen en mineralen nodig. 
Onze wegwerpmaatschappij doet er nadien met de vervuiling van al dat ooit zo 'moois' en 'behulpzaams' nog een schepje bovenop. 

Zo doorgaan met ons klimaat en met dit systeem van brandstoffen dan? Nee, dat kan zoals we weten en inmiddels ook allemaal ondervinden door de snelle klimaatveranderingen, niet. Onze aarde geeft steeds meer aan dat ze zieker en zieker wordt. Ik denk inmiddels zo goed als ongeneeselijk ziek is. 
En ja, goed daar niet alleen een signaal voor de toekomst van je kinderen voor af te geven maar ook écht wat tegen te doen. 

En de kern, in mijn beleving, in daar écht wat tegen doen zit hem in twee basis dingen: 
-    Als eerste niet het beste jongetje van de klas willen zijn maar samen optrekken. Er staat geen muur om het kleine kikkerlandje Nederland. Het is een wereldwijd probleem dat ook voor een gezamenlijke wereldwijde oplossing vraagt. Van dingen waar tegen gedemonstreerd wordt in Nederland hebben ze in bijvoorbeeld Thailand nog nooit gehoord. Stikstof uitstoot? Het zal wel. 
Politiek macht en positiespel zou eens wat meer naar de achtergrond moeten gaan om een werkelijk goede bijdrage aan onze aarde te leveren. 

-    Het tweede, en volgens mij belangrijkste, is dat we door al die klimaatproblemen nu eindelijk eens wakker geschut zijn en dat iedereen gaat consuminderen, inzet op meer dan duurzaam, reparatie en hergebruik. 

Mooie woorden en eigenlijk zo eenvoudig te doen. Het is niet meer dan een oprechte wil tonen. Tegen je kinderen zeggen 'helaas' met je verjaardag, voor Sinterklaas of Kerst, geen nieuwe mobiel, tablet of laptop deze die je nu hebt doet het nog prima. Hoezo geef je niet een meer dan geweldig teken voor de toekomst voor je kinderen af? Dat is pas ballen tonen dat je echt die klimaatverbetering wilt. Je hoeft er niet eens met anderen de straat voor op. 

Minder luisteren naar (en volgen van) schreeuwende marketing die je de hele dag over je heen krijgt gegooid om je lekker te maken om te kopen (en het oude weer op de afvalberg weg te gooien). 

En wat die politiek betreft... die oprechte wil om machtspel en geld (economische groei) voor ons allemaal eens wat naar de achtergrond te schuiven en vervuiling aan te pakken. Stuur je containers met rotzooi niet naar Thailand op bijvoorbeeld om het daar te 'verwerken' (verbranden of te dumpen in zee). We hebben hier al genoeg eigen plastic zooi verspreid langs de weg en in de prachtige natuur. 

Minder munitievervuiling tussen Rusland en Europa, voor de toekomst van de volgende generaties, zou daarin bijvoorbeeld ook goed passen. Wellicht iets om voor te demonstreren.

Het is zo enorm makkelijk maar zoals iedereen weet... (bijna) niemand wil hier aan. Beter dan maar geen schijnvertoningen meer te houden en vingerwijzingen naar bedrijven en overheden te doen. 

Verbeter (het klimaat in) de wereld?... begin bij jezelf. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten