vrijdag 1 september 2023

Burenhulp in de rijstvelden. Slim bekeken.

Twee weken geleden schreef ik al dat onze rijstboeren te kampen hebben gehad met een wat rustig begin van de regentijd. 

Met die rijst gaat dat hier, weer anders dan in Chiang Mai, zo:
De koeien gaan van het land. Ze ploegen het land eerst. De mest en stoppels van de afgelopen oogst worden omgezet als voedingsstof voor het land. De rijst wordt, meestal nog met de hand, gezaaid en daarna wordt die rijst onder een laagje omgezette grond gebracht. Zo krijgen de vogels minder kans om het (ontkiemende) zaad te pikken en gaan de rijstkorrels niet drijven. 

En dan is het hopen op regen zodat de grond van water verzadigd raakt. Binnen een week zie je dan de eerste groene jonge rijstplantjes opkomen. Altijd een mooi gezicht. 

Dit jaar voor dat proces te weinig water. Niet dat de rijst niet opkwam maar ook heel veel wild gras en dat verstoort. Onder water groeit rijst wel maar gras blijft achter en dat is waarop gehoopt wordt. Dit jaar dus anders. 

En onze boeren hier hebben daar iets praktisch op gevonden. 
Inmiddels staan hier de velden onder water en volop in bloei. Inderdaad met rijst en met wild gras. 
Buren schieten elkaar te hulp. Met elkaar gaan ze, gewapend met hun grasmaaiers, op blote voeten of met laarzen aan, rijstveld na rijstveld in en maaien het vlak boven het water af. 
Rijst en gras worden verzameld. En als je helpt mag je het gratis meenemen om je koeien op stal te voeren. En zo wast de ene hand de ander. 
Vaak is het in de avond na het maaien hier een gezellige bende en wordt er op het samen maaien gedronken. 

En de Thai zouden geen Thai zijn als er ook niet bij gegeten wordt of iets wordt verkocht. Toen wij even stopte voor de foto bij dit blog kwam er gelijk een vrouw van een boer met een gevulde plastic zak (zie hiernaast) op Phatsamon aflopen om haar gegrilde kikkers uit het land te verkopen. Nou, niet mijn ding maar Phatsamon haar moeder werd aardig blij van deze delicatesse.  

Wat dat maaien oplevert? 
Het gras blijft met groeien nu achter en de rijst schiet als een speer verder omhoog. De foto hiernaast toont het eerste resultaat. En momenteel is de moeson hier goed los gebarsten. 

Eind september / begin oktober (hier) ontstaan de rijsthalmen. In november is de regentijd op zijn eind en kan de nieuwe rijst worden geoogst. 

Slim bekeken.  


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten