vrijdag 23 juni 2023

De gelukkige niet-politie agent

Als we weer voor een paar weken in Chiang Mai zijn gaan we als het even lukt elke vrijdagmiddag naar de grote markt in Mae Rim om inkopen te doen. 
Een grote keur aan dingen en voor wat betreft groente, fruit, vlees, kip, etc., super vers en van goeie kwaliteit. Het zijn vaak de mensen uit de bergen hier die hun producten verkopen. 

De markt heeft ook een gezellig 'barretje'. Daar moet je je niet teveel bij voorstellen. Het is een tentzeil op bamboe palen en verroeste metalen tafeltjes met plastic stoelen op een slecht gestorte betonplaat. En eigenlijk draait het daar helemaal niet om (en al zeker niet meer na een paar biertjes). Het gaat om de gezelligheid, contact en mensen kijken. Bier, Thaise whiskey, frisdrank en water worden er verkocht en ook cigaretten (per stuk). En de prijzen zijn meer dan schappelijk. Een grote fles (bijna 3/4 liter) bier met een emmertje ijsblokjes (bier drinken we hier zalig meestal met ijsblokjes er in) voor nog geen 1,75 Euro. 
Regelmatig ga ik al in de bar zitten terwijl Phatsamon, soms met haar vriendin hier, gaat shoppen. Andere kennissen zitten er soms al of komen wat later. Prima voor elkaar. 

Rond een uur of vier komt ook 'onze' politie agent op zijn brommer omdat de markt rond een uur of half vijf op zijn drukst is. Een drankje dat ik aanbiedt wordt steevast door de barman en hemzelf met een lach afgeslagen. Tijdens 'diensttijd' drinkt hij niet. Keurig netjes. Elke week straalt hij alsof nog steeds zijn jongensdroom in vervulling is. 

Niet gek. Hij stelt ineens wat voor en mensen hebben respect voor hem. Hij is namelijk helemaal geen politieagent. Als je wat beter naar hem kijkt kom je er achter dat hij eigenlijk een soort 'ratjetoe' vertoning is. Volgens mij heeft hij alles op een dump op de kop getikt maar het ziet er bij elkaar aardig professioneel uit. Op een afstand niet van echt te onderscheiden. 

Zijn laarzen zijn te groot en erg oud maar toch glimmen ze nog aardig. Zijn politievest heeft hij haast zeker hier in de stad gekocht. De helm die hij draagt komt uit Pattaya van een oude diender en inplaats van een pistool heeft hij in een leren tasje zijn mobiel en een portofoon die ik hem overigens nog nooit heb zien gebruiken. De rode zwaailamp is hier ook in de winkel te koop.
We denken dat het een soort van door de markt ingehuurde verkeersregelaar is die zijn outlook in de jaren heeft omgetoverd tot surogaat politieman. 

Wat maakt het uit? De man heeft zienderogen elke vrijdag de middag van zijn leven en doet, met een brede grijns, prima werk bij het proberen mensen veilig te laten oversteken. 

Wekelijks altijd weer een lust om naar te kijken en van te genieten. 

Frans Captijn (Gangey Gruma) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten