vrijdag 4 december 2020

We zijn de weg en ratio een beetje kwijt in deze tijd van angsthypnose

Inmiddels is er wel genoeg afstand tussen mensen gecreëerd, is thuiswerken voldoende geïntroduceerd en is de economie van onlinediensten en bestellen sneller dan ooit voorspelbaar gegroeid. Het straatbeeld is veranderd met scooters die eten bij je thuisbrengen en we worden vanuit de lucht via drones toegesproken dat het wat te druk wordt in de stad en de winkels dicht gaan. Vriendelijk verzoek om rustig naar huis terug te gaan. Het gaat goed zou je kunnen denken. We boeken vooruitgang.

Bijna een jaar nu gaat er geen dag voorbij of er wordt niet via een of ander kanaal angst en schuldgevoel ingeboezemd tegen een virus. En zoals marketing leert zit de kracht van de boodschap in herhaling. Vooral als je het brengt op de manier waarop het gebracht wordt. Een wijze en woordkeuze (in overtreffende trap) die een gigantische impact op mensen heeft. Angstige en heftige concepten die stress, angst, schuldgevoel, depressie en ook woede veroorzaken. Praktijken die mentaal, emotioneel en fysiek uitputten. Allerhande suggesties nemen we steeds gemakkelijker aan als ‘waarheid’ en dat is hypnose. En, geen complot denken, ik kan me niet meer voorstellen dat dit allemaal ‘zomaar’ gebeurt.
En het ergste is, we komen er voorlopig ook nog niet uit omdat we niet meer (kunnen) openstaan voor andere standpunten en ideeën en ratio.

De weg en de ratio zijn we, althans in mijn ogen, een beetje kwijt. Af en toe krijg ik weer eens te horen dat er iemand in de straat van vrienden of kennissen is overleden aan het virus. En, let wel, dat is en blijft vreselijk. Maar waarom blijft dit maar in de schijnwerpers staan en lijkt overlijden aan Kanker (dat we zo ik pas zag inmiddels heel mooi ‘Nieuwvormingen’ noemen) of aan hartenvaatziekten met tientallen malen hogere sterftecijfers zonder veel aandacht te worden geaccepteerd?

Ontwaak, wordt nieuwsgierig en ga de echte waarden in je leven weer dieper ontdekken. Dienen al de verhalen van tegenwoordig jouw persoonlijke emotionele leven of verwarren ze je?  Jij hebt nog steeds een eigen keuze.

Schakel die kanalen zoals ik ze in het begin noemde zoals ‘sociale’ media en nieuws met die voortdurende negatieve boodschappen eens af en kies voor dingen in je leven waar je het meeste gelukkig en blij van wordt. En persoonlijk, face-to-face contact met mensen, elkaar aanraken en die oprechte knuffel zijn daar vaak een onderdeel van. 
Het is er (weer) hoog tijd voor.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten