vrijdag 12 oktober 2018

Verwacht overlijden en je geniet meer van dat waar leven echt om draait.

Het lijkt wel of mijn vrienden en kennissen in een steeds sneller tempo deze wereld verlaten. Natuurlijk heeft dat met mijn ouder worden te maken en misschien moet ik in zekere zin dan ook wel juist blij zijn dat ik de overlijdensberichten nog steeds kan en mag lezen.

Zeker na mijn besluit om vroeg te stoppen met mijn werk, doodeenvoudig omdat ik dat werk na een stevige burn-out niet meer kon doen, heeft leven voor mij een diepere waarde en betekenis gekregen. Ik leef en geniet met de dag. Ik ervaar inmiddels nu bijna elke dag een sterker gevoel van vervulling dan ik ooit eerder had. Wat inmiddels meer en meer belangrijk voor me is, is me veel meer bewust van dingen te zijn en me met de inhoud van zaken die er voor mij daadwerkelijk toe doen nog slechts bezig te houden. 
Regelmatig vertel ik mensen; “Ik heb geen medicijnen meer tegen hoge bloeddruk. Stress kan ik me nog slechts herinneren. En mocht de zon voor mij morgen niet meer op gaan, wat anderen er ook allemaal van vinden, dan heb ik in ieder geval wél geleefd.’  

Voor mij heeft die diepere waarde en betekenis van leven zeker ook te maken met het feit dat het thema ‘dood’ een normale en bewuste plek in mijn leven heeft ingenomen. Net als geboorte hoort het er bij en het is niet iets dat je hoeft weg te drukken. Door me er bewust van te zijn leg ik automatisch veel meer de klemtoon op dingen waar mijn/het leven eigenlijk echt om draait en geniet ik meer.

De opmerking die ik vaak op rouwkaarten en in rouwadvertenties zie van hij of zij is ‘geheel onverwacht’ overleden zette me afgelopen week aan het denken. Hoe kun je nu geheel onverwacht overlijden. Dood gaan is toch een gegeven? Je kunt het feitelijk niet eens verwachten, je moet er op rekenen. En natuurlijk weet ik hoe het bedoeld is maar het is goed om in je leven daar misschien toch eens in letterlijke zin naar te kijken. Het kan een spiegel zijn om meer te genieten van LEVEN en je wellicht wat minder druk te maken over de dingen waar je je zo druk over maakt. Doen ze er daadwerkelijk toe?
Stop met het verspillen van je leven. Vraag jezelf af of je, en luister daarbij heel diep van binnen, om en aan de juiste dingen aandacht geeft. 

Geboorte en dood horen bij de cirkel die leven heet. Ze zijn zoals dat soms mooi wordt uitgedrukt ‘onlosmakelijk met elkaar verbonden’. Niemand ontkomt er aan. Je gaat, heel zeker weten en geen ontkomen aan, dood. Hoog of laag in ‘status’ (ik lach er steeds meer om), ‘arm’ of ‘rijk’. En hoewel je je er tegen kunt verzekeren (eigenlijk ook vreemd omdat het geen risico is maar een vast staand feit) valt het doek op enig moment en kun je niets mee nemen. Wees dus voorbereid en je daar van bewust zodat je veel gemakkelijker keuzes in je leven maakt. Het maakt het wat lichter en vrijer zoals de vlinder op de foto. Keuzes waarvan je wellicht en als je eerlijk tegenover jezelf bent, meer geniet.

Overlijden staat vast. Het moment staat niet vast en dat maak in de volksmond dat voor anderen zo onverwachte moment van verwachte dood zo onverwacht.
Ooit bij stil gestaan dat na de dag van vandaag je leven alweer een dag korter is? Ook dat staat voor iedereen heel gewoon vast. Geen ontkomen aan. En hoelang dat leven dan nog is... Voor de meesten van ons is dat nog onbekend en lijkt het nog niet in zicht. De praktijk kan anders zijn en bedriegen.

In mijn beleving helpt het om er naar te leven dat je niet onverwacht overlijdt en dat het maar zo zover kan zijn. Dat is meer LEVEN en genieten van het moment en je wellicht wat minder druk maken om al die dingen waarover je je zo druk maakt en die zogenaamd moeten.

Verwacht de dood. Het maakt het gemakkelijker om te gaan zorgen voor de voor jou juiste dingen en meer te genieten van waar het leven echt om draait. Vraag jezelf eens af: "Wat geeft mij diep van binnen echt het gevoel van vervulling in mijn leven? Nu kan het nog...


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

captijninsight@gmail.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten