vrijdag 2 juni 2017

“Ik ga weer terug naar mijn Beton Jungle…” Spotten met je gezondheid!

Vanmorgen liep ik met mijn hond zoals gewoonlijk door het bos. Elke dag loop ik meestal weer op andere plekken en die bezoek ik dan na een tijdje weer. Op de plek waar ik vandaag weer was, was ik ongeveer een week niet meer geweest. Ik herkende het pad bijna niet meer. Na de eerste wat stevigere regenval zijn de bomen en struiken aan het exploderen van nieuw, vers, zalig ruikend groen.

Een paar dagen geleden nam ik afscheid van gasten. Steeds vaker worden korte en zeer intense en vaak emotionele contacten mijn leven. Twee van die gasten gaven aan om weer terug te gaan in de échte wereld. Ik heb daar al eens eerder over geschreven. Alsof mijn wereld niet een echte wereld zou zijn. Een van die gasten vertelde me dat ze na een dikke week fijne ervaringen hier bij ons nu weer terug ging naar de ‘beton jungle’. Waar ga je naar toe? Vroeg ik nog. Ik kende die term niet en ze legde me het uit. Een ‘feest’ van herkenning??? Wat is jouw jungle voor gelukkig LEVEN?

Veel van de gasten die het resort hier bezoeken ontvluchten letterlijk eens even hun leefstijl en leefomgeving. Vanuit steeds meer grote steden kun je inmiddels rechtstreekse vluchten boeken naar de internationale luchthaven van Chiang Mai. Steden als Bangkok, Chengdu, Hong Kong, Kuala Lumpur, Macau, Beijing, Peking, Seoel, Shanghai, Shenzhen en bijvoorbeeld Singapore om er eens een paar te noemen. En met slechts een simpele tussenstop is het aanbod aan grote betonsteden nog vele malen groter. 

Tijdens haar studie in Beijing liet mijn dochter me regelmatig ‘meegenieten’ van de gigantische hoeveelheden aan smog en luchtverontreiniging die er waren. Ze werd er letterlijk ziek van. Het straatbeeld? Hollende vooral drukke aan hun telefoon gekluisterde mensen (voor zover je dat van dichtbij kon zien overigens). Mensen die 'gezondheid' kennelijk niet zo'n warm hart toedragen. 
Zaken steden, handel, gokken… het draait allemaal om geld. Het oude principe dat je doet geloven dat geld je pas echt gelukkiger maakt. Of je er nu ziek van wordt of niet.
Het laat je lang vergeten dat het enige doel van het leven is om te LEVEN. En voor een lang leven is gezondheid toch vooral van belang. Niet stress, hollen, jezelf uitputten, jezelf verliezen om geld. Zelfs niet voor een korte periode omdat je toch jong en sterk genoeg bent. Leven is je uniekheid leven en gehoor geven aan die innerlijke roep om die uniekheid te delen waardoor je zelf en de wereld om je heen optimaal kunt groeien. En dat heet dan weer waarde geven aan je leven. Niet zo veel met geld te maken. En wil je dat lang volhouden dan is je druk maken om een goeie gezondheid nummer een. 

Een week ‘anders’ je ‘IK-tijd’ beleven, wat mensen hier regelmatig mee maken, maakt je helder wat je jezelf eigenlijk allemaal aan doet en vooral ook waarom… Velen spotten met hun gezondheid in de race naar meer geld, meer bezitten, (nog) meer 'ik'. Ze vergeten dat het allemaal maar tijdelijk is en niet en nooit kunt meenemen... 

Waar kies jij voor in relatie tot jouw geluk? Die beton jungle vol van hollen en digitale verbindingen, en ongezondheid, of die jungle waarin je je authentiek met jezelf, je omgeving en anderen kunt verbinden, gezond kunt zijn en leven zelfs zonder een noodzaak van een sportschool, om gelukkiger te worden?

Makkelijker gezegd dan gedaan? Je hebt toch je verantwoordelijkheden?
Dat zijn dus van die eerste generale excuses die je jezelf toe werpt. Laat los en ga meer leven wat anderen daar dan ook allemaal maar van vinden. Neem verantwoordelijkheid voor jezelf.

Jammer om straks veel geld verdiend te hebben dat je mag gaan uit geven aan allerhande specialisten om je weer gezond te maken. Je tijd raakt op! Vergeet niet te leven en vooral te genieten. Het is later dan je denkt!

Frans Captijn

www.captijninsight.com 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten