vrijdag 25 november 2016

De kracht van aanraking. Ontmoet de juwelen van levendigheid en energie in je bestaan.

"We onderschatten te vaak de kracht van een aanraking, een glimlach, een vriendelijk woord, een luisterend oor, een eerlijk compliment of een kleine daad van zorg, die het potentieel hebben een dag, een week, een maand zelfs een leven te veranderen."

(Quote die ik kort geleden van een goeie kennis, Arnaud Nilwik, uit Nederland kreeg)

Deze quote was voor mij een 'vonk' om deze week mijn blog over aanraken te schrijven.

Wikipedia stelt: “De tastzin (of aanrakingszin) is het vermogen van een organisme om aanraking of druk waar te nemen. Waarnemen met dit zintuig heet voelen. Gevoel is een innerlijke (positieve of negatieve) beleving van een bepaalde gebeurtenis. Dit kan een specifieke externe prikkel uit de omgeving zijn, maar ook een interne gebeurtenis zoals een gedachte of een beeld dat wij in ons oproepen. Een gevoel kan echter ook ‘spontaan’ optreden, zoals bij een bepaalde stemming. Men voelt zich dan bijvoorbeeld opgewekt of neerslachtig zonder duidelijke aanwijsbare aanleiding of invloed van buitenaf.”.

Heb je ooit stil gestaan bij het volgende idee? Je hoeft alleen maar even wat tijd te nemen om iets dieper te kijken. Kijken, ruiken, proeven en horen zijn allemaal aanraken/voelen.

Sta eens stil bijvoorbeeld bij de kunst van het luisteren. Horen is een gevoel van geluidsgolven die door de oorschelp naar binnen komen, ze beroeren het trommelvlies (raken het aan) en veroorzaken trillingen. Gemoduleerd door het middenoor wordt deze aanraking over gedragen naar de zenuwen die de informatie naar de hersenen sturen, waar ze worden waargenomen en geregistreerd als geluid. Je kunt horen dus zien als aanraken.
Aanraken is verbinding maken met de stroming van energie.

Zoals Wikipedia aan geeft, kun je fysiek en emotioneel (aan)geraakt / beroerd worden. Zowel in positieve als negatieve zin. De positieve of negatieve ervaring heeft grotendeels te maken met de onderliggende intentie of uitdrukking van iets (een persoon, dier, ding, situatie) in je buitenwereld op jou.

Toen Abraham Maslowgelukkige mensen’ bestudeerde, was één van de dingen waarover hij vastbesloten was dat ze allemaal dat wat hij noemde ‘een versterkt betrokken leven’ leefde. Ze konden diep genieten van de geur van de vers gezette koffie die in de vroege morgen hun kamer binnen stroomde, of het geluid van toast waarop boter werd gesmeerd. Wanneer ze een hand kregen van hun zoon of dochter was dat niet zomaar een gevoel, het vulde hun hele (wel) zijn. Gelukkige mensen hebben een "hoge porositeit aan levendigheid". Ze zuigen het leven als het ware op.

Ten onrechte denken we dat aanraken - dus ook kijken, luisteren, ruiken en ook proeven – van dingen in onze omgeving, iets oppervlakkigs is. De waarheid is echter dat elke oppervlakkige beroering tot ver in het meest verborgen interieur landschappen van ons zelf door dringt. Een samenvoeging van verschillende energiestromen in ons lichaam, onze geest en ziel, krijgt vorm.

Als we nog erg jong zijn lijkt de noodzaak (en de acceptatie) van het voeden en spelen met onze zintuigen - en daarmee het verzorgen en helen van onze energie balans - het meest duidelijk. Hoe ouder we worden, hoe meer methodes we vinden om juist afstand te houden. We gebruiken onze zintuigen nog slechts om een verbinding met het leven in stand te houden. Meer en meer vluchten we van onze zintuigelijke waarneming weg en bouwen we een relatie om met technische middelen die slechts lijken te verbinden. En dat terwijl we diep van binnen, het is niet meer dan onze natuur, diep blijven verlangen naar die sensatie, structuur en intensiteit van diep en rijk contact. Naar ware verbinding.

Hoe ouder we worden, hoe meer we dit banket van goed fysiek en emotioneel contact laten varen voor .... vaak heel weinig. We hollen onze "lichaam-geest-ziel" aansluiting en verbinding steeds meer uit. Drukken onze stemming nog slechts uit met emoticons. Zowel interne als externe factoren zijn er de oorzaak van.

Intern horen we de stemmen van onze - gewenste of ongewenste – leermeesters/gidsen in ons leven. Van onze programmering (die door anderen vanuit de beste intentie in ons is ingebracht). Of we beschermen / bewapenen onszelf uit angst of om niet (wederom) gekwetst te worden.

Extern hebben invloeden als cultuur, religie, leefomgeving, 'verwacht gedrag' door anderen, het leven van een onevenwichtige, chaotische levensstijl en een gebrek aan keuzes/verantwoordelijkheid in het gebruik van sociale media en het internet, hun invloed.

Deze oorzaken kunnen geleidelijk aan ons vermogen om bewust in het hier en nu te zijn en om de essentie te ervaren van waar het allemaal écht in het leven om draait, van wie wij - heel en vrij - echt zijn en wat we echt willen, beperken. Stap voor stap snijden we onszelf af van onze gevoelens en van de mogelijkheden die we in ons hebben om op een creatieve manier, verbinding, blijheid en liefdevolle energie in onszelf te laten stromen en te ervaren. En die energie met anderen te delen.

Voor de meeste mensen valt opgroeien samen met een vermindering van de omvang en kwaliteit van het leven nog kunnen, willen of durven te voelen. Ons dieet van fysiek, mentaal en emotioneel contact en het ervaren van de daarbij behorende energie versmalt en wordt dunner en dunner.

Vraag jezelf eens af; " Wat heb ik vandaag al bewust aangeraakt?" 

Aanraken (dus eigenlijk je bewust zijn van de invloed van al onze zintuigen) is het belangrijkste onderdeel van een van onze periodieke workshops (Tantra reis van de zintuigen en energie).
Het is verbazingwekkend m te zien en te ervaren hoe deelnemers een soort van bruisende levensenergie, vol van onverwachte potentie, vrij (durven te) laten komen en zich open stellen voor dat wat zich in hen en tussen hen manifesteert.

Het toont mij aan dat onze zintuigen en het ons bewustzijn van energie die er door vrij gemaakt kan worden in onszelf, oprecht kunnen worden beschouwd als instrumenten die we tot onze beschikking hebben om onszelf diep te verbinden, om te ontdekken, en als een vorm van voeding.

Je grenzen verleggen van het tot nu toe bekende, het jezelf toestaan om te ontdekken wat er allemaal aan gevoel mogelijk is… gaat verder dan dat wat je hoofd (je denkende geest) kan bevatten. Je brengt het onbewuste er mee in het bewuste en verhoogt de kwaliteit van je bewuste zijn (feitelijk van bewust(er) leven). Je kunt het zien als een vervlechting van veel energie niveaus van bewustzijn. Van het gewone tot de meest intense. Een pad van integratie van lichaam, geest en ziel. Het realiseren van je volledige potentieel als een vrij en uniek mens.

Raak meer – fysiek en mentaal - op een positieve manier en met de juiste bedoelingen aan.
Wees open en bereid om (weer) te worden aangeraakt en beroerd. Een verkenningstocht om (weer) meer van het leven te genieten. Wees je bewust van een caleidoscoop van (nieuwe) uitingen van intuïtief gevoel. Je krijgt er diepere en meer zinvolle verbindingen met jezelf en anderen door. Herdefinieer de beperkingen en blokkades in je hoofd, de sluiers of misschien wel het schild waarmee je je lichaam beschermt, en je barrières.

Verander iemands dag, week, maand of zelfs leven door het positieve gebruik van aanraking, een glimlach, een vriendelijk woord, een luisterend oor, een eerlijk compliment of een kleine daad van zorg.

Ontmoet de juwelen van levendigheid en energie in je bestaan. 


Frans Captijn

www.captijninsight.comGeen opmerkingen:

Een reactie posten