vrijdag 24 januari 2014

Angst hoort altijd bij het verledenAngst hoort altijd bij het verleden.

(Shri H.W.L. Poonja)
In ons laatste programma kreeg het thema 'Angst' kort aandacht.

Angst kún je zien als zand in de motor van het leven. Maar het hoort er wel bij voor ons bewustzijn. We worden geboren met angst voor het onbekende. Voor bijna alles wat bijvoorbeeld onbekend is zijn we vaak angstig. Het hele proces van ‘wat de boer niet kent dan vreet hij niet’ kun je zien als een cirkel. Je kunt ook uit dat proces stappen en naar die cirkel kijken. Hoe meer je uit die cirkel stapt hoe meer je angst kunt plaatsen. Je zult zien en ervaren dat angst een heel normaal ingrediënt in het leven is. 

Misschien geldt wel dat hoe meer angst je in je leven krijgt, hoe boeiender het leven aan het worden is. Angst heeft te maken met onverwerkte zaken uit het verleden. Je hebt daar een keuze bij. Ga je ervoor vluchten of ga je vechten, ga je de confrontatie aan. 

Angst heb je nodig om te kunnen groeien (tenminste als je angst aanvaardt). Als je het verzet loslaat tegen dat wat is, ontstaat er heel veel ruimte. Als je je bewust van bent van angst, het principe stap voor stap hanteert van; ‘Face the bull’ brengt angst je verder op je pad. Stop het niet in een laatje, maak van het onbekende het bekende waardoor je angst en negativiteit langzaam op zullen lossen.

Een van de Dalai Lama’s zei eens: ‘Pijn is onvermijdelijk maar het lijden dat je er van hebt is een keuze’.

Frans Captijn


Geen opmerkingen:

Een reactie posten