vrijdag 13 juli 2012

Laad je batterij continu bij i.p.v. alleen met vakanties

Je kunt pas het beste van jezelf geven als je ook kunt ontvangen. Dat ontvangen betekent ook dat je regelmatig tijd neemt om energie op te doen. Vakantie is daar zo’n standaard periode voor.

Veel mensen zijn op enig moment aan vakantie toe. Als je een fijne vakantie hebt dan kun je er zoals dat zo vaak wordt gezegd: "weer even tegenaan". Valt die vakantie tegen, bijvoorbeeld door slecht weer, dan is het rendement vaak minder.

Is het eigenlijk niet vreemd dat we juist die vakantie als periode inzetten om ‘energie op te doen’, 'bij te tanken' in plaats van aandacht geven en tijd nemen aan het continu inzetten op het bijladen van onze persoonlijke batterij? Een auto, als voorbeeld, zorgt er voor dat de accu ondanks dat er energie wordt afgenomen ook continu wordt bijgeladen. Zo niet dan is het snel ‘einde oefening’ en kun je wachten op de wegenwacht als 'medicijn' om toch nog thuis te kunnen komen als je ergens onverlicht 's nachts op een verlaten weg staat.

Ik kom in de speurtocht naar talent in mensen steeds vaker tegen dat mensen vanuit hun set van talenten eigenlijk continu één of een beperkt aantal van al hun talenten gebruiken en daar al hun energie in en bij verbruiken. Ze zijn het gewend, kennen hun complete set van talenten niet en slaan onvoldoende acht op hun interne natuurlijke energieleveranciers.
Zelf heb ik, door de ervaring met een burn-out, dat kunnen en mogen ervaren. Je gaat dan voor jezelf te ver, negeert door welke oorzaak ook signalen die je zeggen dat je over je eigen streep gaat, kan jezelf niet meer optimaal geven en raakt verzeild in een lang proces van herstel met alle gevolgen van dien.

Je hoeft niet op vakanties te wachten om weer energie op te doen en ‘ontspanning’ te zoeken. Beter is het om die vakantie als een extra aanvulling te zien die je eigenlijk niet helemaal niet nodig hebt maar een extra cadeautje, uit luxe, aan jezelf is.
In Thailand kunnen de meeste mensen een vakantie zoals die in onze ogen zou moeten zijn helemaal niet betalen. Ze weten ook niet wat het is. Wat ik inmiddels opmerk is hoe ze hun krachten sparen, tijdens de dag tijd voor zichzelf nemen, met aandacht hun rijst planten en regelmatig stil zijn en uitsluitend voelen. Ze doen hun ding maar laden daarnaast ook in ontspanning zichzelf op. Ze communiceren oprecht en nemen veel zaken niet al te serieus op zo lijkt het. Er is een grote mate van tevredenheid ervaar ik en alles gaat met een (glim)lach.

In jouw set aan talenten, je geboortegift, heb je zeker een aantal talenten die je door ze in te zetten juist continue energie leveren. Denk er maar eens over na wat jou vroeger als kind plezier en energie opleverde. Misschien was dat iets sportiefs, misschien iets verzamelen, misschien een fantastische hobby, wandelen, of met een veertje of touwtje spelen met de kat…

Wellicht een tip om in de vakantieperiode eens te overdenken. Zijn juist die zaken, jouw voortdurende energiebronnen, niet wat erg ver op de achtergrond geraakt? Hoeveel tijd besteed je er nog aan? Heb je er wel eens bij stil gestaan dat door juist op je persoonlijke energieleveranciers in te zetten je fijner in je vel zit, er beter voor jezelf en je omgeving bent én betere prestaties levert.

Iets minder hard met slechts een paar van je talenten werken biedt je een eenvoudige mogelijkheid om continu je persoonlijke batterij op te blijven laden terwijl er ook energie wordt afgeleverd. Net zoals de wandelaars op de foto hiernaast die hun rugzakje met talenten met solarcellen tijdens het lopen eenvoudigweg voeden.

Frans Captijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten