vrijdag 23 december 2016

Je tijd raakt op! Te veel signalen om niet eens bij stil te staan (op het eind van het jaar)

Je tijd raakt op! Leef eens een keer zonder klok en ervaar LEVEN (zeker op het eind van het jaar).

Je tijd raakt op! Nee, niet de tijd. Die zal waarschijnlijk nog wel even door gaan. Jouw tijd. 

Heb jij tot dusver je tijd verstandig gebruikt? Om af en toe eens stil te staan? Om dankbaar te zijn voor jouw uniekheid? Om je droom met je uniekheid te leven in plaats van je leven te dromen?

Van een Russisch / Oekraïens gezin, moeder, vader en twee kinderen, waar ik pas geleden een week mee mocht werken kreeg ik als dank na afloop een boek. “The Time Keeper” (van de auteur Mitch Albom). Al een aantal jaren organiseer ik hier op verzoek het programma “Tijd is alles” en het lezen van het boekje bracht me wederom met dit fantastische thema en de inzichten die daar aan vast zitten in verbinding. Afgelopen week na mijn scooterongeval en wederom een bericht van een goede voormalige collega die te vroeg zijn ogen voor altijd sloot, werd ik wederom met mijn neus op de feiten gedrukt. 

Op de luifel boven de voordeur van mijn kleine huis hier in Thailand heb ik al jaren geleden de tekst geplaatst: “The clock won’t find you here” (De klok zal je hier niet vinden). Die betekenis is dubbel. Enerzijds geeft het aan dat we in mijn huis geen klok hebben (met uitzondering van één klok die ik bewust permanent op vijf voor twaalf heb staan) Ik wil me thuis niet door de klok laten leiden (of lijden). Anderzijds dat we de mensen die in dit huis willen komen uitnodigen om er voor elkaar te zijn, met aandacht, oprechte verbinding en zonder gehaast. Je kunt je klok of mobiel als je dit huis bezoekt dan ook beter en rustig ‘thuis’ laten maar niet de verbinding met elkaar laten beïnvloeden.

Ik woon hier inmiddels ruim vier en een half jaar. Ooit was ik gek op horloges. Ik had er geloof ik meer dan twintig. Ik moet ze nog ergens in een verhuisdoos hebben liggen maar ben ze tot op heden niet tegen gekomen. Ik draag ze ook helemaal niet. Mijn hond en uil die bij me wonen overigens ook hun leven lang al niet. Dat klinkt misschien lachwekkend maar als je er iets langer over na denkt hebben wij mensen de klok in ons leven gebracht. Door dat fenomeen kunnen we, denken we, inmiddels niet meer zonder. Dieren hebben geen klok. Ze bewegen mee met de natuur, met hun gevoel, met het ritme van de dag en de seizoenen.

Meer en meer beheerst de klok het leven van mensen. Zelfs time-management blijkt om te lachen te zijn en lost niets meer op in de stress die we ervaren. We hollen ons leven alsof de tijd op raakt. De tijd raakt nooit op! De tijd gaat ‘tot het einde der tijden’ door. Heb je er wel eens bij stil gestaan dat jouw tijd op raakt? Een gewoon en heel natuurlijk beginsel gekoppeld aan leven.

En als je je dat realiseert, vraag jezelf dan - misschien juist in deze periode van het eind van het jaar – eens af: “Waar ben ik in vredesnaam mee bezig? Wie bevredig ik met mijn gehol? Waar leidt het toe? Tof om met mijn maandelijkse hypotheek banken te spekken en mezelf kapot te werken en mijn huwelijk wellicht, we hollen immers allebei, aan gort te helpen. Mijn omgeving is er trots op (denk ik slechts zelf).”
We willen altijd meer, beter zijn, een hogere stap op de maatschappelijke ladder (ik weet er alles van) tot we er achter komen wat voor schade we onszelf en anderen al hebben berokkend en nog steeds berokkenen. En tijd…gaat dan wel altijd door, stopt nooit,… maar komt nooit meer terug.
Onze ademhaling geeft het aan, en ook daar slaan we nauwelijks bij stil. Als die ademhaling stopt…geen hebbedingetjes meer. En dat geldt voor iedereen, arm of rijk, al dan niet in de show van status of positie. Je komt er wellicht pas dan, te laat, achter dat alleen jij je eigen toekomst (onbewust) bepaald hebt.

Tijd is je grootste troef. We hollen er stevig op los alsof er ook nooit een eind aan komt. En dat einde kan dan wellicht nog wel misschien even duren (hoewel? Mijn praktijk brandweer, ambulancezorg,  rampenbestrijding en crisisbeheersing was anders.) maar dat duurt dus 100% zeker voor jou geen eeuwigheid.

Tijd heeft misschien veel gebracht en heeft heel veel ‘meetbaar’ gemaakt. Tijd heeft ook veel verkracht en met het ons blijven vastklampen aan tijd maken we onszelf en onze omgeving meer en meer kapot en genieten we nog nauwelijks van ieder moment dat we kunnen be-leven. Op naar de toekomst iets dat we nooit kunnen en zullen bereiken omdat de toekomst tot het einde der tijden vooruit schuift.

Leef eens zonder klok. Ga naar bed als je moe bent, word wakker als de vogels buiten beginnen te fluiten en ga wandelen in de natuur. Doe je horloge af en laat al die klokken in je huis aan de muur, op je nachtkastje, in je combi-oven, je mobiel (dat wordt dus uit zetten), in de keuken, of waar dan ook (je zult verbaasd zijn hoeveel je er hebt), je leven eens een keer niet regeren door ze uit te zetten.

We realiseren ons niet meer het geluid dat de wereld maakt - tenzij, natuurlijk die tijd eens stopt. Dan, als het weer begint, hoort het weer aan als een orkest.

Een uitnodiging om dat eens een keer in je leven en zo op het eind van het jaar te be-LEVEN.

Voor mij voelt het super. De klok vind je hier in mijn huis (bijna) nooit meer en om mijn pols ben en blijf ik vrij.

Een fijne kerst en een bewust(er) 2017 of, 2560 (want dat is het jaar waarin ik hier in Thailand komend jaar al ga leven. Het kan verkeren).


Frans Captijn

www.captijninsight.com
Geen opmerkingen:

Een reactie posten