vrijdag 23 december 2022

‘Eenzame’ Kerst en toch nog een kerstpakket

Thailand, bijna 93.5 % Boeddhistisch en maar iets meer dan 1,1 % Christendom.
Het maakt allemaal niets uit. Geen sneeuw maar wel Chinese kunst kerstbomen en ‘Let it snow’ als achtergrond (of liever voorgrond) muziek in de winkels. Een onwezenlijke wereld met een onwezenlijke show die elk jaar een beetje toeneemt. Er is immers iets te verdienen…

Gisteren bij de kassa van een bouwmarkt. Alle kassières met een eveneens plastic kroontje met een hertengewei in hun haren en een bordje daartussen met ‘Merry Christmas’. De mevrouw wenste me, als Farang (buitenlander) een Merry Christmas. Ik vroeg haar wat dat dan was… Nou, veel cadeautjes natuurlijk. Kijk, jij hebt het in ieder geval begrepen.

Hoewel marketing erop inzet om ook het aandeel kerstinkopen hier te vergroten past Kerst hier gewoon niet. Jaar na jaar eigenlijk voor mij niet en ja, je moet het zelf maken natuurlijk. En ook daar gaat het, voor mij althans, een beetje mis. Misschien teveel super goeie herinneringen aan zoveel bijzondere Kerst en Nieuwjaars bijeenkomsten bij pa en ma thuis en ook met onze kinderen. Dat is hier niet en ook nooit te evenaren.

Mijn zoon en dochter zijn hier niet en ook voor andere familie is het niet mogelijk om de trip naar hier te maken. Ja, ik ga hier naar de nachtmis in onze super kleine kerk in Surin en nadien hebben we een party en BBQ in de tuin van de kerk. En eigenlijk is dat het dan wel. En hoewel dit jaar op zondag is het hier voor de meeste mensen een gewone werkdag. En daar gaan wij dus ook maar voor. Genoeg te doen op onze bouw. En in de avond… wie weet komt er nog iets onverwachts op ons pad.

Grote verrassing dat ik afgelopen week van mijn voormalige Duitse buurvrouw een ‘kerstpakketje’ ontving. Zelfgebakken speculaas, een kerststol en Duits brood. Iemand die aan je denkt en belangeloos iets voor je wil doen op het eind van het jaar. Super lief en enorm gewaardeerd.

Een beetje ‘eenzame’ Kerst hier dit jaar dus (en nee, ik ben en voel me absoluut niet eenzaam). Met de onzinnige marketing gekte doe ik, helaas voor de economie, wederom niet mee. We vieren Kerst heel klein en daar waar het, volgens mij, om draait en daar houden we het dit jaar weer bij. Zeker weten komen er ook weer 'uitbundigere' tijden. 

Zeker niet getreurd want ik schreef het vorige week al in mijn blog… wij hebben hier diverse keren per jaar onverwacht een feestje/verjaardag van een geboorte.

Fijne Kerst en alvast een super goeie en gezonde jaarwisseling.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten