vrijdag 30 oktober 2020

Mijn buitenwereld wordt steeds kleiner. Mijn binnenwereld daarentegen groeit.

De wereld wordt steeds “gestoorder” merkten mijn zus en ik onlangs in een conversatie op. En natuurlijk is dat, laat ik even voor mezelf spreken, mijn mening (Het kan immers ook allemaal aan mij liggen). 
Wellicht is het altijd al zo geweest en horen we zaken nu sneller. En of alles wat we horen ook waar is of slechts door macht en media zijn verdraaid, ook dat blijft gissen. 

Ik vraag me wel eens af of mensen het ooit wel eens met iets eens zijn. We klagen, demonstreren, zeuren wat af alsof wij dan (vaak achteraf) alles beter weten. Over respect naar anderen nog maar te zwijgen. Wereldleiders die zich nog minder dan als kleine kinderen tegenover elkaar gedragen en een buitenwereld die daar dan weer om lacht.
 
De huidige wereld draait om kopen, technologie en investeren. Om geld en macht. Dat maakt de economie gezond en mensen zo heel vaak ziek. Hoezo vooruitgang? Vraag het eens aan de natuur.
 
En al die prachtige vriendschappen, netwerkcontacten en familierelaties die we hebben en op de sociale media tonen, blijken, als het er echt op aan gaat, vaak flinterdun. Diep onder de oppervlakte draait het in de meeste gevallen immers uiteindelijk om ‘Ik’.
 
En ja, dat die contacten ‘verwateren’ ligt zeker weten ook aan mij. Het is immers mijn keuze bijvoorbeeld om in het buitenland te gaan wonen. Ik voel me er thuis. Toch is het natuurlijk ‘ver’ van mijn vroegere wereld vandaan. 
Of om niet meer op sociale media te zijn en nieuws, overspoeld met reclames, niet of zo min mogelijk nog te volgen. Te veel en een te grote voortdurende stroom van negatieve invloed.
 
De wereld om me heen wordt dan ook steeds kleiner en eerlijk is eerlijk het voelt ook wat eenzamer (maar beslist niet alleen). Het is het gevolg van deels mijn eigen keuzes.
 
De foto bij dit blog is van een schilderij “Binnenwereld” van Artist Jaswant. Hij zegt dat hij mediteert door te schilderen en schildert door te mediteren en dat de inspiratie voor zijn werk het wonder van het leven is. Die uitspraken resoneren bij mij. Ik herken veel overeenkomst in de totaal gewijzigde levensstijl waar ik voor heb kunnen en mogen kiezen.
 
Hoewel, of misschien juist wel doordat, mijn buitenwereld kleiner wordt, groeit mijn binnenwereld. Groei door innerlijke verdieping, verwondering van de natuur als leermeester. Tijd en aandacht voor dat waar ik mee bezig ben, de dierbaren in mijn leven en voor mijzelf. Dankbaar voor en verdieping door dat wat er door mijn handen gemaakt wordt, wat ik aan talenten kan en mag delen, en door dat wat ik allemaal meer en meer van het wonder van het leven aan inzichten ontdek.
 
En dat heeft zeker weten een reden...


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 23 oktober 2020

U moet er maar mee leren leven? Echt niet!

Ik herinner me nog hoe mijn vader eigenlijk alleen maar met patiënten in zijn massagepraktijk werkte die van de doctoren het advies hadden gekregen; “U moet er maar mee leren leven”. Hij werd er warm van. Het gaf hem energie. En niet alleen hij maar zeker ook zijn patiënten die in zijn wereld binnenstapte kregen nieuwe energie en knapte van zijn aanpak zienderogen op.

Zijn wereld, een andere wereld. Geen wereld die ik alternatief noem. Een wereld van oprechte aandacht (tijd voor zijn patienten), nieuwe mogelijkheden, energie-uitwisseling, beweging en een verandering van mindset. Niet dat hem de Westerse medische aanpak niet aansprak of dat hij die tegensprak. Verre van dat. Medici waren haast ‘heilig’ voor hem.

Letterlijk opende hij een nieuwe wereld van andere methodes en oplossingen en vooral ook hoop en geloof. En nee, dat was niet iemand een rad voor zijn of haar ogen draaien. Aan alles komt immers een eind dus ook aan je leven. Zo realistisch was hij en moet je immers ook zelf zijn. Met en door zijn aanpak en invloed werd het voor zijn patienten weldegelijk een andere, betere, kwaliteit van het leven dan dat ze tot dat moment ervaren hadden.  

Hij had al snel in de gaten dat de uitspraak “U moet er maar mee leren leven” niets anders betekende dan dat in het Westerse medische systeem, de Westerse wereld en cultuur, de oplossingen op waren en de gereedschapskist om nog iets te kunnen doen gewoonweg leeg was. Maar, dat was slechts de gereedschapskist uit die wereld. En dat was geen eind maar juist een begin om deuren van andere werelden te openen. Geen nieuwe maar eigenlijk hele oude andere. Je bent immers vrij om een andere keuze te maken.  

Hij kende de redenen waarom het lichaam aantrekkelijk, letterlijk een voedingsbodem, kon worden voor ziekten en virussen. Zoals mentale en emotionele stress, negativiteit (wat denk je van de continue stroom aan negatieve informatie waar je dagelijks aan wordt blootgesteld), een lichamelijk trauma, overmatig gebruik van alcohol, roken of drugs, ongezonde voeding en vooral ook inactief zijn. Als er geen balans tussen al die zaken was dan wordt je lichaam een magneet voor ziekten.

Ik moest eraan denken toen ik van een vriend hier in Thailand een presentatie over empoweren kreeg toegestuurd.

Als je in de Westerse Wereld bent dan ga je mee in dat systeem. Op zich niets mis mee natuurlijk. Maar heb je er bij het woord ‘kanker’ bijvoorbeeld wel eens bij stil gestaan dat dit een hele Westerse term is die afkomstig is uit de Westerse cultuur en verbonden is met de Westerse onderzoekmethoden en behandelwijzen?

Een term die haast direct angst oproept. Het zuigt energie uit je weg en dat maakt je lichaam feitelijk nog zieker. Het maakt je vaak te moe om nog in andere werelden van oplossingen op zoek te gaan. De standaard aanpak is immers chemotherapie en bestralen en wijk je daarvan af dan ‘helpt’ de buitenwereld je wel om je te zeggen dat je niet goed bij je hoofd of alternatief bent.

Een aanpak en behandeling in een wereld als India is anders, een in China ook weer. Er zijn zoveel manieren en ook oplossingen. 

De wereld van mijn vader was anders. Vanuit zijn studies en ervaringen kende hij die ‘verre’ andere mogelijkheden. Daarnaast was hij er een kei in om mensen mentaal een omslag te laten maken in hun beperktheid van denken.

Hij wist dat systemen uit andere werelden werkten en dat het slechts te maken had met hoe die systemen met jouw geest resoneren. Hoe je er echt in geloofde en hoe sterk je was om soms tegen de invloed van je Westerse buitenwereld in te kunnen roeien. De samenwerking tussen je lichaam en je geest is uniek en krachtig. En hij was er een meester in om dat proces oprecht en vanuit de patiënt, met zijn kennis en kunde wereld, te stimuleren.

De wereld en cultuur waarin je leeft is te klein om er maar van uit te gaan dat je (in de meeste gevallen) maar met je kwaal moet leren leven.

Er zijn op onze planeet zoveel verschillende werelden met mogelijkheden. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 



vrijdag 16 oktober 2020

Steeds meer vroege vogel toeschouwers van yoga en meditatie

Elke ochtend rond 6 uur begin ik met meditatie en een uurtje yoga. Blij dat ik het labyrint nu ook kan gebruiken.

We zijn ongeveer negen maanden aan de slag met het bouwen op onze site in Surin, Thailand. Eerst betekende dat helaas dat we de natuur en dierenwereld op die plek een beetje verstoorde. Maar... dieren zijn nieuwsgierig en komen kijken wat er allemaal aan de hand is. Op het eerste gezicht een beetje bang, maar... dingen beginnen te veranderen.

Ze begrijpen inmiddels dat we in hun omgeving zijn komen wonen en ons bij hen willen voegen en er niet zijn om ze bang te maken of om bang voor te zijn. 

Ze lijken het steeds meer te accepteren en voelen zich meer op hun gemak als ze komen kijken.

Voor ons is het erg leuk om toeschouwers te zijn van hun acteerwerk. Maar eigenlijk is het zo vroeg in de ochtend leuk om te ervaren dat er steeds meer 'vrienden' naar me kijken terwijl ik yoga en meditatie doe. Een heerlijke natuurbelevenis.




















Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com



vrijdag 9 oktober 2020

Petite Chartres Labyrint in Surin, Thailand, klaar voor gebruik.

Ik ben best een beetje trots om deze week in mijn blog dit te kunnen melden. 

Sinds 4 oktober is Pyramid House Thailand (in wording) in Surin, de thuisbasis van een Petite-Chartres Labyrint. Samen met mijn vriendin heb ik dit, voor mij het vijfde in mijn leven, labyrint gemaakt.

Een labyrint is een archetype, een afdruk die hemel en aarde met elkaar verbindt. Als je er in wandelt, herontdek je een lang vergeten mystieke traditie. Labyrinten bieden je de mogelijkheid om naar die plek in jezelf te lopen waar het rationele samenvloeit met het intuïtieve en het spirituele (iets dat lang niet altijd met geloof te maken heeft) in jezelf wordt herboren.

Hoewel we hopen gezond te blijven om nog een paar jaar door te gaan met het bouwen van onze piramides, is het labyrint er nu dus al. Veel mensen hebben ons al gevraagd waarom we het bouwen van het labyrint als een van de eerste stappen in ons piramidebouwproces wilden doen. Dit heeft alles te maken met het krijgen en houden van de juiste energie op onze locatie, het kunnen gebruik voor onze dagelijkse yoga- en meditatieoefeningen en alvast voor toekomstige aantrekkingskracht en zichtbaarheid.

Mijn eerste kennismaking met een labyrint was tijdens een leergang persoonlijke ontwikkeling en een bezoek aan de kathedraal van Chartres (Frankrijk) voor mijn werk, ongeveer 14 jaar geleden. Sinds die tijd voel ik een speciale band met het werken met labyrinten en heb ik er dus vijf gecreeerd. Veel geweldige persoonlijke ervaringen en ervaringen met gasten in het kuuroord in Mae Rim/Chiang Mai, Thailand, heb ik inmiddels al meegemaakt. 

Hoewel we het labyrint op onze privé locatie hebben aangelegd, staat het open voor bezoekers. Na het maken van een afspraak kunnen ze wellicht ook de wonderbaarlijke ervaring van het labyrint opdoen en / of er Samatha en Vipassana meditatie beoefenen. We verwelkomen ze in ons labyrint voor loopmeditatie, spirituele oefening of gewoon als een manier om wat te kalmeren en het hoofd wat leeg te maken en te genieten van rust, stilte en reflectie. 
We geven graag de benodigde achtergrondinformatie en richtlijnen voor het lopen en het gebruik.

Om de mogelijkheid hiertoe te stimuleren wordt ons labyrint al vanaf 6 oktober online op de World Wide Labyrinth Locator gepubliceerd (mocht je de link willen zien klik dan hier). 

Ook zullen we in de nabije toekomst gaan starten met Labyrinth (Kundalini) yoga, klankschalen sessies, verbindende dans, en gaag we met het labyrint en onze kampvuurplek werken.

Kortom, blij om te vertellen dat dit deel van ons bouwproces nu helemaal klaar voor gebruik is. 

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com


vrijdag 2 oktober 2020

Minder betalen, minder gedoe, minder bla, bla, bla en toch… blijven lenen, je in schulden steken, met alle ellende van dien. Je zet jezelf gevangen.

Wat het is weet ik niet maar dagelijks loopt, ondanks mijn blockers, cleaners en virus scanner op mijn laptop, mijn spam box van mijn gmail aardig vol. En jawel, natuurlijk met allerhande onzinnige marketing.

90% gaat over het afsluiten van persoonlijke leningen en minder betalen. Alsof het leven uitsluitend daar om gaat om gelukkig te worden en te blijven. We moeten kopen en aan de buitenwereld showen dat we met de massa mee kunnen.

Daar waar ik woon schijnt het zo te zijn dat meer dan 90% van bijvoorbeeld auto’s, scooters, brommers en zelfs mobiele telefoons zijn gefinancierd. Op afbetaling en persoonlijke leningen. Hoge en lage rentepercentages. De meeste mensen zitten tot over hun oren in de schulden en schijnen maar niet te willen begrijpen dat je elke maand minder te besteden hebt door… je afbetalingen. Ze kiezen voor die prachtige en soms glimmende show naar de buitenwereld met dingen die je eigenlijk niet kunt betalen en in heel veel gevallen feitelijk ook helemaal niet nodig hebt.

Als kind leerde ik van mijn ouders dat als je ergens het geld niet voor had je het dus niet kon kopen. En als je toch zoiets bijzonders wilde aanschaffen dan werd het dus sparen. Lenen of op afbetaling kopen… dat was er niet bij. Jawel, uitsluitend voor een huis.

Leef niet ‘boven je stand’ werd me steevast gezegd en ingepeperd. En die tijdelijke extra korting als lokkertje, geeft aan dat je eigenlijk altijd al veel te veel moest betalen en dus gewoon werd opgelicht. Ook tijdens de ‘uitverkoop’ met kortingen tot soms wel 70% wordt er immers nog heel veel verdiend.

Haast dagelijks verwijder ik al die domme ‘aanbiedingen’, ‘speciaal voor mij’, uit mijn spam box. Waarom zouden ze daar 30 dagen moeten blijven staan om automatisch te worden verwijderd?

Anderen laten verdienen aan uiteindelijk jouw ellende? Tijdelijk ‘plezier’ en de teugels uiteindelijk voor een lange tijd aanhalen? Jezelf financieel gevangen zetten voor een pleziertje? Je bent toch niet gek? Geen financiële schulden is stukken voordeliger en voelt uiteindelijk (voor mij) stukken beter.  

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com