vrijdag 26 januari 2024

Getrouwd

Een ruime week na onze 'bouwvak vakantie' hebben we alweer vakantie. Zaterdag 20 januari jl. hebben we het werk alweer neer gelegd. Vanaf dat moment zijn we alleen nog maar bezig geweest met voorbereidingen en met het fijne bezoek uit Australie van Carlien en haar vriend Daniel omdat, geloof het of niet...

We vandaag, op de verjaardag van Phatsamon, (voor de wet) zijn getrouwd! 

We kennen elkaar bijna zes jaar nu. Via een datingsite hebben we elkaar ontmoet. We verschillen twintig jaar met elkaar. Een vraag die we steevast van anderen krijgen of die anderen nou net niet durven te vragen. Voor ons is dat leeftijdverschil geen enkel probleem. Het houdt de levensvreugde erin zullen we maar zeggen.

Phatsamon studeerde Food-Science op een universiteit in Thailand. Dat lag een klein beetje in de lijn met de achtergrond van haar agrarische familie. Toch bleek het na het afronden van haar opleiding niet echt haar droomrichting. Ze ging in Bangkok aan de slag op een bank. 

Door mijn activiteiten in Chiang Mai en haar activiteiten in Bangkok troffen we elkaar meestal elke twee weken voor een lang weekend. Zij vloog dan met Nok-Air of Air Asia naar Chiang Mai en ik pikte haar van de luchthaven op. Een enkele keer reed ik met de Mazda die ik kocht, samen met Kadhow, naar Bangkok. Absoluut niet mijn stad en al zeker niet met een mijn allergrootste vriend, hond Kadhow. 

Kadhow thuis laten deed ik maar 1 keer. Ik bracht hem, dichtbij, naar een speciaal hondenhotel en ging zelf met het vliegtuig naar Bangkok. 
Toen ik hem een aantal dagen later weer ophaalde herkende hij me niet meer. Hij was gedrogeerd omdat hij te veel blafte. Niet en nooit meer dus.

Toen Phatsamon en ik het idee kregen om op een van de grote stukken land die ze in Surin van haar ouders had gekregen te gaan bouwen kreeg onze relatie een nieuwe dimensie. Het gezondheidsresort waar ik voor werkte ging failliet en niet veel later brak de pandemie los waardoor ook de baan van Phatsamon op losse schroeven kwam te staan. 

We besloten dat we met z'n tweetjes gingen bouwen en nog meer genieten van het leven. Zij stopte ook met werken in Bangkok. 
Nu zijn we al zo'n kleine vier jaar 24/7 bij en met elkaar en dat gaat niet alleen hartstikke goed. Het is ook nog eens super leuk. Samen ook met onze, inmiddels, drie honden (Kadhow, Cupid en Singto) hebben we veel lol en het wordt hier steeds mooier. 

Vrijheid, geen stress, tijd voor en met elkaar. 
Yep, een beetje op een eiland zo'n vijfhonderd meter van het dorp vandaan, midden in de rijstvelden en tegen het bos aan. Wij vinden het heerlijk. Een beetje weg van de knotsgekke rennende wereld. 

Dat trouwen hebben we gedaan omdat we dat beide echt zagen zitten en ook om zaken hier, ook in relatie tot mijn kids Carlien en Rik, goed voor en met elkaar geregeld te hebben. 

Hoewel het eerst de bedoeling was dat zoon Rik, naast de moeder van Phatsamon die nog steeds in leven is, onze getuigen zouden zijn is Carlien (met haar vriend) ingesprongen. Rik zit in een proces van wisseling van baan en het werd erg moeilijk om hier naar toe te komen. Misschien over een paar maanden weer. Fijn dat pa en ma er in gedachten, en gesteund met een kaarsje door mijn jongste zus in Nederland, ook bij waren. Net als overigens mijn naamgenoot.

Carlien en haar vriend kwamen afgelopen maandagmiddag hier, vanuit Perth (Australie), aan en blijven tot 1 februari. 

Een groot feest geven we niet. Het tekenen van de papieren is hier ook slechts een kleine formaliteit zonder enige feestelijkheid. 
Die kleine formaliteit werd overigens vandaag een klus van een kleine zes uur hangen op het gemeentehuis en het, wederom, invullen van talloze formulieren en documenten. En ineens bleek ook Rik getuige te zijn hoewel hij er niet was maar het was door het Ministerie in Thailand erkend. 
De 'ambtenaar van de burgerlijke stand bleek, ondanks de afspraken, er niet te zijn en hebben we uiteindelijk ook helemaal nooit gezien. Net na de zalige lunch die we in een mooi klein restaurant (Little Elephant in Surin) genoten, kregen we een belletje dat we de getekende en gestempelde documenten konden ophalen. 
En daarna, tweede ronde papieren en documenten in verband met ons 'huisboek' en de ID-kaart van Phatsamon. 
Om half tien vanmorgen vertrokken we. Om half vier vanmiddag waren we weer thuis.  

Ons 'vieren' blijft nog even 'slechts' bij een dinertje voor familie en een aantal vrienden en kennissen hier. 
Over anderhalf tot twee jaar hopen we ons huis ook klaar te hebben. Misschien doen we dan een opening/housewarming (hoewel laat dat warming maar weg want het is hier al heet genoeg ;)) met alsnog een beetje een groter feest. We gaan het wel zien. 
En o ja, we hebben geen ringen. Is niet zo handig op dit moment met het zware bouwwerk waarin we nog steeds zitten. De moeder van Phatsamon kreeg vanmiddag van ons als blijvende herinnering wel een gouden ring van ons tweetjes. 

Is iedereen die dat wil weer met ons reilen en zeilen bij. 

Kortom, ondanks al het wachten zeker een super blije dag vandaag.

Hieronder een paar foto's als impressie. Morgenochtend vroeg publiceert onze Duitse vriend op YouTube nog een impressie (in het Duits. Zie hier). 

































Frans Captijn (Gangey Gruma) 


vrijdag 19 januari 2024

Kindernieuwjaarsfeest in ons dorp

Afgelopen jaar op 14 juli zijn er voor een nieuwe 'dorpsburgemeester' in ons dorp verkiezingen gehouden. Ik schreef er al eerder een blog over. 

En, zoals het meestal gaat met nieuwe 'bezems', deze is ook goed bezig. 
Regelmatig komt hij 'sochtends in alle vroegte met mededelingen en nieuwtjes over het dorps luidspreker systeem. Ook zijn oude activiteiten nieuw leven in geblazen. 
Een maandje geleden grote dorpsschoonmaak door de bewoners en afgelopen zaterdag Nieuwjaarsfeest voor de kinderen. 

Daar waar bij de grote dorpsschoonmaak alcohol, het hoort er bij hier in Thailand, na afloop rijkelijk vloeide was dat bij het kinderfeest er niet bij. Ik kon het althans niet ontdekken.

n het dorp hebben we een soort van open gemeenschapsruimte waar ook gekookt kan worden. Hoort er hier ook altijd bij.

Spelende kinderen en ouders, op een afstandje op plastic stoelen, die toekeken. Een huese trampoline vol. 

Ik verbaasde me erover dat er kennelijk toch best veel kinderen in ons dorp wonen. Natuurlijk zie ik in de ochtend en middag veel kinderen naar de school op zo'n 500 meter van onze woonplek gaan. Maar die school is er voor kinderen in veel dorpen hier in de buurt. 

Geen mobieltjes in de handen van de kids en super veel plezier. Wedstrijd spelletjes met prijzen waarvoor ze keurig in de rij gingen staan. Ouders die, nuchter, met elkaar in gesprek waren en de burgemeester in een feestelijk lichtblauw shirt die toekeek en zag dat het goed was. Het was echt een gezellig feest. 

Jammer dat je die kids buiten schooltijd nog nauwelijks buiten ziet. Het is de nieuwe generatie die zich binnenshuis vast door de digitale wereld laat meeslepen. 

Dit was weer eens super leuk om te zien en om even mee te maken. Een donatie voor dit leuke initiatief ook meer dan waard. Beter, wat mij betreft, dan wederom giften aan die dorpstempel en aan monniken. 

Goed bezig deze nieuwe burgemeester. Het dorp leeft er wat van op en mensen ontmoeten elkaar weer eens op een andere manier. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

donderdag 18 januari 2024

Toonaangevend OLVG ziekenhuis in Amsterdam? De kwaliteit van (na)zorg laat nog aardig wat te wensen over.

(update 26 maart 2024 zie onderaan)

De website van het OLVG ziekenhuis in Amsterdam geeft onder andere aan:

"Toonaangevend: 
Samen kunnen wij onze positie als hét toonaangevende stadsziekenhuis van Amsterdam verder invullen. Door de kwaliteit van onze zorg, opleiding en onderzoek nog verder te verbeteren. En door ons nog verder te specialiseren in complexe behandelingen. Zo kunnen wij iedereen in onze stad en regio altijd de beste zorg en behandeling blijven bieden."

Mijn zus moest op maandag 11 december jl. in het OLVG in Amsterdam door een gaster-enteroloog (een gespecialiseerde arts in zieken van de maag en de darmen) geopereerd worden aan haar darm. Bij een bevolkingsonderzoek was er een grote poliep in de darm gevonden die haar darm bijna afsloot. Uit onderzoek bleek dat er verdachte cellen in konden zitten en dat er ook onder de poliep zaken konden zitten die problemen konden veroorzaken. Voorgesteld werd om de poliep ruim te verweideren. Zo gezegd en geadviseerd, zo gedaan. 

Vijf dagen speciale voorbereiding van haar darmen voordat de operatie kon worden uitgevoerd. Ze ervaarde de hele situatie als spannend en niet echt prettig. Natuurlijk ook door alle scenario's die in haar hoofd op kwamen. 

De operatie opzich verliep voorspoedig. De eerste impressie was gelukkig niet zorgwekkend maar ze moest een weekje wachten op de uitslag van de pathaloog anatoom. Die had het verwijderde weefsel voor nader onderzoek opgestuurd gekregen. En ja, vanzelfsprekend is dat spannend. Aftellen tot je 'zekerheid' voor zover dat natuurlijk helemaal kan, krijgt. 

Een week ging voorbij. Geen enkele reactie. Er kwam bericht dat ze nog voor Kerst op 20 december, uitslag en toelichting zou krijgen. Helaas pindakaas. Geen enkel contact. En in zo'n situatie loopt de spanning toch op ook voor iedereen die probeert mee te leven.

20 december nog steeds geen uitslag bekend. Eind van het jaar denk ik en ook de gedachten van de zorg verwateren in die periode kennelijk. 
Tussen Kerst en oud en nieuw? Geen enkele reactie. Door blijven hopen en bidden dan maar. Wat maakt het uit? U bent slechts een nummer (of nog minder). Fijn dat u maandelijks uw verplichte zorgverzekering betaalt en uw eigen risico heeft bijgedragen maar blijft u nog maar even in het ongewisse...

Zou de uitslag kwijt zijn geraakt? Een idee dat op 22 december ook boven kwam drijven. Toch maar weer afwachten. Ze zullen het wel druk hebben was haar gedachte. 

Op 26 december stuurde ze een mail naar het OLVG met een vraag om opheldering. De hele situatie en het wachten maakte haar boos. Helaas... geen reactie. Het is immers Kerst. Ook in de toonaangevende zorg van het OLVG.

En jawel, er was een berichtje. Ze zou op 17 januari worden gebeld. Op 17 januari pas? Ze had veel vragen maar moest dus nog even wachten. Je zult maar kanker hebben? Dan telt elke seconde toch ook dacht ik? Het zal dus misschien wel meevallen allemaal. Wind je niet op. 

17 januari. Inmiddels zijn we dikke een maand verder. Blijf jij maar lekker naast je telefoon zitten. Wij (OLVG) belt je niet... De spanningen (en boosheid) lopen op. Lijkt me niet meer dan logisch. 

Ze gaat zelf maar bellen. Geweldige service. Helaas, er moest een nieuwe afspraak worden gemaakt voor vandaag, de 18e januari 2024, om 10.25 uur,

Dat had je maar gedacht. Wederom geen contact. Ze klom zelf wederom maar weer in de telefoon om poolshoogte te nemen. 
Uiteindelijk om half twee in de middag kreeg ze het bericht dat de arts het vervelend vond dat ze zo lang had moeten wachten. 
Vooralsnog is de uitslag geruststellend. Over een half jaar toch voor de zekerheid een nieuw onderzoek. Niets mis mee. 

Mijn vraag? Is dit de geweldige (na)zorg die in Nederland voor grof geld geboden wordt? Ik vind het een beetje walchelijk om patienten zo lang in het ongewisse te laten. Super slechte service en laat, in deze situatie, dat 'toonaangevende' maar achterwege. 

Goed om er als OLVG aan te werken om deze kwaliteit verder te verbeteren. Er is nog wat te wensen over... 

Update 24 maart 2024
Van fouten moet je leren heb ik ooit van mijn ouders geleerd. 
Vanmiddag kreeg ik een telefoontje van mijn broer uit Velserbroek. 
Ongeveer anderhalve maand geleden is bij hem achter zijn longen een kwaadaardige tumor ontdekt. 
Lang verhaal kort. De longarts adviseerde op korte termijn een gesprek met een radioloog van het OLVG in Amsterdam. Een afspraak zou worden gemaakt. 
Tot gisterenmiddag geen enkele reactie dus ging hij er zelf maar eens achteraan. 
"Sorry meneer, we zijn de afspraak kwijt geraakt"... Je voelt je nog minder dan een nummer. En zo gaat de "toonaangevendheid" lekker voort. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 






vrijdag 12 januari 2024

Met 70 met pensioen. Hoe fantastisch is dat niet?

Onze 'bouwvakvakantie' in Chiang Mai zit er weer op. Het was weer aardig genieten en ook weer veel vrienden en kennissen ontmoeten. 

Afgelopen vrijdag namiddag waren we samen met onze Duits/Thaise vrienden weer op onze lievelingsmarkt in Mae Rim. 
Onze Thaise dames gingen met elkaar op de markt lekker shoppen en, met uitzicht op onze gelukkige niet-politieagent waarover ik ongeveer een half jaar geleden al eens een blog schreef, dronken wij mannen in de markt'bar' een lekkere pot bier met ijs. Bier met ijsblokjes? Het is een Thaise traditie waaraan ik in bijna twaalf jaar hier aardig ben verknocht. 

Met mijn Duitse vriend kwam er weer van alles in onze gesprekken voorbij. Het was alweer een halfjaartje terug dat we samen op de markt een biertje dronken. Vooral veel lachen om de verschillen in al onze culturen, ervaringen en ontwikkelingen in het afgelopen half jaar en over ons pensioen. 

Hij had voorheen in Duitsland een aantal fysiotherapie praktijken. Het was in letterlijke zin elke dag zijn beste krachten en energie leveren aan zijn patienten en daarnaast alle stress van het managen van zijn staf op zijn verschillende praktijk locaties. Eigenlijk net als ik dag en nacht paraat en in de weer.

Zijn werk maakte hem op enig moment haast helemaal gek en hij besloot ermee te stoppen toen hij net vijftig was. Hij deed de boel in Duitsland van de hand, verkocht zijn huis en vertrok naar Thailand om daar weer te gaan genieten van Leven. 
En daar ontmoette hij ook zijn huidige vrouw die destijds als receptioniste in het hotel waar hij verbleef werkte. Ook weer een aardig verhaal. 

En eigenlijk nog voor de eerste slok bier op de markt zeiden we haast gelijktijdig tegen elkaar dat we van geluk kunnen spreken dat we voor ons Leven hier gekozen hebben. Laten ik eerlijk zijn, ook konden kiezen en het aandurfden om die stap te zetten. Hij met iets ouder dan vijftig en ik met vierenvijftig. Nog super vitaal en gezond. En voor beiden geldt dat gelukkig nog steeds tot op de dag van vandaag. Je wordt ouder en zoals iedereen weet... je streept elke dag weer een dag af of, veel positiever gezegd, je mag blij zijn voor iedere dag dat je er weer gezond en wel mag zijn om zoveel mogelijk te mogen en kunnen genieten. 

Bijna 16 jaar voor hem en 12 jaar voor mij hebben we al van ons 'pensioen' kunnen genieten. En ik bedoel daarmee niet van het inkomen van ons pensioen maar vooral van de vrijheid om niet meer te hoeven werken. Begrijp me niet verkeerd, ik had een in mijn ogen hartstikke fijne, afwisselende en inspirerende baan maar kon er vanwege mijn gezondheid gewoonweg helaas niet meer mee verder.

Financieel lukt het allemaal en al zeker hier. 
Hij heeft een aantal verhuurunits gekocht van de inkomsten van de verkoop van zijn huis in Duitsland die inkomsten voor hem genereren. Zijn vrouw doet daarnaast een online kleding shop.  
Zelf kon ik hier zes jaar uitzingen door twee jaarsalarissen van mijn ex-werkgever die ik mee kreeg en vanuit mijn activiteiten voor het wellness resort waar ik bijna zes jaar officieel werkte. Vanaf mijn zestigste krijg ik een bijna vijfenzestig procent gekort pensioen en over een half jaartje een aanvulling met een gekort AOW.
Misschien geen vetpot in Nederland maar voor hier valt dat reuzachtig mee. Wie doet ons wat. We kunnen er zelfs samen ons bouwproces zonder een cent/Thai Baht schuld mee bekostigen.  
De kosten van levensonderhoud hier zijn ook totaal niet vergelijkbaar met Nederland of Duitsland. Feitelijk kunnen we eigenlijk gewoon ook niet eens meer terug als je kijkt naar welke levensstandaard we hier kunnen leven. 

Samen concludeerden we, met de inzichten tot nu toe, dat we van geluk kunnen spreken en dankbaar mogen zijn dat we destijds de keuze om uit ons geboorteland te vertrekken en hier een nieuwe toekomst op te bouwen hebben gemaakt. 

Op een zeker moment tijdens ons gesprek over dat pensioen keken we opzij en zagen in de afvaldump naast onze bar (noem het voor het gemak de mileustraat) een oude gele plastic auto voor kinderen (zie foto bij dit blog). 

Dat beeld nodigde ons uit om te praten over het fantastische idee dat geopperd is (en volgens ons zeker weten waarheid gaat worden) om de pensioen leeftijd te gaan verhogen tot 70 jaar. Heel normaal zoals iedereen kan begrijpen...
We worden immers steeds ouder, we leven gezonder (?) en dus kunnen/moeten (op dat moeten kom ik zo nog even terug) langer door. Gewoon wat langer doorsparen voor je pensioen/AOW. Niets mis mee toch? Doen! Wie verzint of verzinnen dit?

Het blik op die plastic vervallen kinderauto vertelde, met een lach en vanuit het hart van de voormalige Duitse fysiotherapeut, dat iedere cel in een mens zich in een leven ongeveer 60 tot 70 keer kan delen en daarna is het op. Hoewel dat proces met medicijnen in de toekomst wellicht vertraagd kan worden (de farmaceutische industrie is inmiddels alweer wakker) blijft het toch veroudering en is er uiteindelijk toch voor niemand meer een houden aan. Maar om nu door te 'moeten' tot zeventig... 
We worden gemiddeld genomen dan misschien wel ouder maar wat is dan nog de waarde, de kwaliteit en vooral ook de fysieke en psychische gezondheid van je lichaam?

Vergelijk met de pensioenleeftijd in Frankrijk slaat in onze ogen nergens op. Je hebt een jeugd, een opleideidingsontwikkeling, begint met een baan en werkt verder aan een toekomstontwikkeling. Als je daarin jouw specifieke set aan talenten weet in te zetten heb en houd je plezier in je werk. Niets verkeerds aan. Maar hoe zalig is het als het 'heilig moeten' weg is. 

En dat brengt me naar dat 'heilig moeten'. Niemand zegt dat je moet doorwerken tot en bepaalde leeftijd. Dat prent je je slechts in je eigen hoofd in. De vraag, in onze ogen, is slechts met hoeveel neem je genoegen en hoe vitaal wil je nog zijn om jouw dromen van je pensioentijd (zoals de wereld ontdekken, opnieuw te gaan studeren, te emigreren of wat dan ook) waar te maken? De keuze is slechts aan jou en is niet aan een pensioenleeftijd / maximaal financieel pensioen gebonden. 

Het beeld van die gele plastic auto vertelde ons in ieder geval dat je kunt kiezen. Kiezen voor maximale pensioen inkomsten en, door een mogelijk verslechterde gezondheid en conditie op je zeventigste, een korte 'optimaal plezier en genieten periode' met verhoudingsgewijze veel geld (op de bank?). Of om misschien te kiezen voor een andere vorm van levensvreugde door te kiezen voor dat plezier en genieten veel vroeger en dus naar aller waarschijnlijkheid ook veel langer. En ja, dat betekent genoegen nemen met financieel ietsjes minder (maar je krijgt wellicht zoveel meer). 

Op een nieuwjaarsdinnertje dat we kregen aangeboden opperde iemand zelfs het idee om mensen het idee te gunnen om tussen hun vijfendertigste en vijfenveertigse 'pensioen' te nemen en te krijgen. Optimaal genieten. Misschien iets voor de vakbonden.  

Met zeventig met pensioen? In ons gesprek bleven we toch wat hangen bij die gele plastic auto. Voor een volwassene is hij te klein, niet comfortabel, te verminkt en hij brengt je zo goed als zeker niet ver. Het ding is immers niet meer vitaal. 

Wat een idee...


Frans Captijn (Gangey Gruma) 


vrijdag 5 januari 2024

Elke dag een beetje geluk.

Besparen op je leven
is sterven voor je tijd.
Geluk is niet tijd winnen;
het is tijd weten te verliezen.

Ik sloeg na een paar jaar het boekje met de titel van dit blog weer eens open en las als eerste het citaat hierboven van Claude Roy. Een Franse journalist en schrijver (1915 - 1997). 

Dat boekje kreeg ik ongeveer vijf jaar geleden als cadeautje bij een verrassingsbezoek van een nichtje en haar man aan ons in Chiang Mai. "Elke dag een beetje geluk om meer van het leven te genieten." Een boekje vol met citaten die proberen te inspireren en uitnodigen tot een moment van geluk. 

Besparen op je leven. Heel veel mensen hebben het geluk dat ze het leven kunnen Leven. Iets om dankbaar voor te zijn. Ze zitten vol met dromen en ideeen die ze werkelijkheid kunnen maken. Toch is er in hun hoofd een soort van stemmetje die ze in een continue en creatieve stroom aanzet om erin te geloven dat het allemaal niet mogelijk is. Vooralsnog uitstellen of zelfs helemaal afserveren. Oppotten voor een 'later' dat er in veel gevallen, alleen al door een mindere gezondheid, niet meer van komt. Besparen op ideeen en een rad voor je ogen draaien dat je er maar niet meer aan moet denken. En dat zorgt voor het afsterven van je tijd. 

Geluk is niet tijd winnen. Het is je tijd, je weet immers zo goed als nooit wanneer die om is, zo goed mogelijk gebruiken om het leven zoveel mogelijk te vieren. Het heet levensvreugde en inderdaad, dat is tijd bewust weten te verliezen. En zoals iedereen weet zit geluk hem meestal in kleine dingen die ook nog eens geen geld hoeven te kosten. De foto bij dit blog van Phatsamon met onze honden Cupid en 'piloot' Singto met een helm van de schil van een pommelo op haar hoofd is er een voorbeeldje van.

Een mooi citaat waarin een uitdaging ligt om het leven zo veel mogelijk actief te vieren. Uitdagingen aan te gaan en dromen en ideeen proberen tot uitvoer te brengen. Ik schreef het al eens eerder. Beter spijt krijgen van iets dat anders dan je wenste anders uitpakte dan achteraf spijt hebben van dat je het nooit geprobeerd hebt.  We hebben weer een nieuwjaar om daarop zoveel mogelijk in te zetten. 


Frans Captijn (Gangey Gruma)