vrijdag 31 juli 2020

Dagelijkse vogeldisco wekker. Wat een geluksvogel!

Elke ochtend lees ik, voor mijn meditatie en yoga, een stukje in de Bijbel.

Het ging er pas over dat ieder moment in onze handen ligt en dat we dat vaak vergeten. We maken ons zorgen over wat zou kunnen gebeuren, wat de een of de ander zal gaan denken, hoe zwaar we het misschien zullen gaan hebben. We vergeten inderdaad zo vaak het huidige moment. We verspillen het met onze gedachten voor een toekomst waarvan je nog maar moet afwachten of die er wel voor jou is. Een beetje zonde van de tijd eigenlijk.

De deuren en ramen van mijn huis staan, eigenlijk het hele jaar door, dag en nacht open. Tijdens mijn meditatie was ik me weer eens extra bewust van dat huidige moment. Meer dan fantastisch die geluiden van al die verschillende vogels om het huis. En dan eens de tijd nemen om die geluiden te ontleden.

Verschillen in volume. Hoge en lage tonen. De verschillende richtingen waaruit de geluiden komen. Het ontdekken van ritme, melodie, harmonie en ga zo maar door. Die ochtend, zoals inmiddels al meer dan acht jaar, maken die geluiden mij op het juiste moment vroeg wakker.

Ik moest even terugdenken aan een klacht die hier bij het resort een paar jaar geleden van een van onze gasten binnen kwam. Ze vond het maar vreemd dat de glazen schuifdeuren van de kamers geen dubbel glas hadden. Niet vanuit het oogpunt van energiebesparing maar omdat ze al zo vroeg van de vogeldisco wakker werd. Het stoorde haar verschrikkelijk. 

Wat een geluksvogel ben ik toch om deze vogeldisco dagelijks als mijn wekker te hebben. Een dagelijks genieten van niet alleen dat huidige moment maar regelmatig ook van de opeenvolging van huidige momenten.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com



 


vrijdag 24 juli 2020

Beperkingen in groei en ontwikkeling zitten voor een groot deel in je hoofd.

Stel dat er, zoals bijvoorbeeld het Boeddhisme onderwijst, na dit leven na een periode van rust een nieuw leven op je wacht… wat zijn dan zoal de lessen die je mee neemt van het leven nu?

Die vraag was een mijmering tijdens een wandeling nadat ik door iemand was gevraagd om een stukje in een levensboek van een oude kennis te willen schrijven.

Ik leef inmiddels meer dan acht jaar in Thailand. Dat geeft veel indrukken, vergelijk en vooral ook afwegingen en inzichten. Zeker als je mijn manier van leven van voorheen in Nederland en die van nu in Azië vergelijkt.

Een van de eerste dingen die in mij op kwam was dat het land waar ik geboren ben eigenlijk zo enorm klein is. Dat terwijl ik onbewust dacht dat dat land en de omgeving waar ik woonde en werkte de wereld was. Ik heb me er wat druk gemaakt en met mij ook anderen.

Wat had ik toch een toppositie zo werd me gezegd en zo dacht ik ook. En in mijn wereldje gold dat bijvoorbeeld ook voor veel ‘topbestuurders’ in de politiek bestuurlijke omgeving. Ze waren toch wel wat. Zo dachten en vonden veel mensen en vonden ze vaak zelf ook.

Het kan allemaal maar in je hoofd zitten. Immers buiten jouw kleine wereld kent meestal niemand je meer. Regelmatig noemde ik mijn naam en achtergrond en die van diverse Nederlandse ‘kopstukken’ tijdens lessen die ik hier in het internationale resort gaf. Niemand had ooit van deze mensen gehoord…  Het was een mooie spiegel om te ontdekken dat die belangrijkheid in werkelijkheid niet zo heel belangrijk is.

Het is gewoonweg om te lachen als ik nu terugkijk. Je bent nog minder dan een speldenprik.

En over die positie en dat geweldige salaris. Ook dat is eigenlijk lachen.

In die acht jaar hier heb ik met veel internationaal kennelijk ‘bekende’ mensen mogen werken. In de meeste gevallen had ik voorheen ook nog helemaal nooit van ze gehoord. Mensen met veel ‘hogere’ salarissen en posities. Wat stelt het allemaal eigenlijk voor? En als ik naar de problemen in hun levens luisterde dan waren hun glimmende buitenkantjes zo gigantisch dun… De echte problemen in hun leven die er werkelijk toe doen wisten ze vaak zelf niet eens te managen. Iets dat ook mij overkwam. Een echtscheiding onder andere doordat ik toch zo druk was met het ‘belangrijke’ werk en mijn positie…

Let wel. Ik heb er al eens over geschreven dat het lang niet voor iedereen is weg gelegd om alles te krijgen en te bereiken wat je maar zou willen. Dat is gewoonweg een mythe. Een geluksfactor, je fysieke en mentale gesteldheid en de plaats waar en het gezin waarin je geboren bent bijvoorbeeld spelen zeker ook een rol.

En toch zitten de beperkingen in persoonlijke ontwikkeling en groei voor een groot deel in je eigen hoofd. En die beperkingen zijn je, of heb je jezelf, voor een heel groot gedeelte aangepraat.

Mocht er een volgend leven op mij wachten dan hoop ik dat ik me nog steeds wat dingen weet te herinneren. Om als voorbeelden zo eens wat te noemen?

# Om vooral niet de meute te volgen en me niet vast te klampen aan allerhande regeltjes en ‘huisje, boompje, beestje’ opvattingen en levenswijzen. En vooral ook te lachen om die hoge salarissen waarmee gepronkt wordt. Er is altijd meer te krijgen. Vraag is alleen wanneer genoeg voor je genoeg is om gelukkig en vooral zo vrij mogelijk, gezond en met plezier te Leven.

# Om beoordelingen van andere mensen, ook tijdens sollicitaties bijvoorbeeld, maar met een tikkeltje zout te nemen en vooral in mezelf te blijven geloven. En dat opzien tegen al die ‘hogere’ mensen die het kennelijk gemaakt hebben en dat met mooiere huizen en duurdere auto’s laten zien, maar te laten.

# Op voorhand te weten dat de plek waar je geboren wordt, waar dan ook ter wereld, te veel beperkingen oplegt omdat de wereld heel veel groter is. Die wereld heeft veel en veel meer te bieden en kent al lang goeie oplossingen voor de problemen en situaties waar jij mee te doen hebt of waar je mee te maken gaat krijgen. Het is niet eens meer een ‘out of the box’ denken maar een letterlijk buiten de grenzen vinden.  

# De wereld van macht, positiespel, corruptie, media en reclame beïnvloeding en politiek te doorzien en er zo ver mogelijk van weg te blijven.

# Voor zover mogelijk te kiezen voor vrijheid, afwijken, creativiteit toelaten en vooral volgen. Al mijn talenten waarmee ik er weer zou zijn los te laten en te laten samenwerken. Dingen te doen die me blij maken.

# Te lachen om het ‘zogenaamde’ geluk van andere mensen dat ze op ‘sociale’ media, in welke vorm dat er dan ook zou zijn, verspreiden en lak te hebben aan wat iedereen er misschien allemaal van vindt wat ik doe en hoe ik leef.

Het lijkt misschien een wat eenzaam bestaan te worden. In mijn ogen is het verre van dat.

En na die overwegingen tijdens die wandeling en het opschrijven van dit blog dacht ik dat ik eigenlijk die acht jaar hier al aardig met die herinneringen zelfs in dit leven al op weg ben. 



Frans Captijn (Gangey Gruma) 


Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com
Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com





vrijdag 17 juli 2020

Hard werken aan je relatie

Ik hoorde het pas weer door iemand vertellen. Om het huwelijk te redden moest er van twee kanten hard gewerkt worden aan de relatie.

Hele mooie voorbeelden en uitkomsten heb ik hier mogen ervaren en ook in mijn eigen leven heb ik een ervaring opgedaan.

In de meeste gevallen ontstaat een relatie spontaan. Het is een keuze van twee mensen om met elkaar samen door het leven te gaan. Tot de dood ons scheidt of zolang liefde ons verbindt en onderlinge groei stimuleert? Ik heb er in april 2017 als eens over geschreven.

En inderdaad verdient een relatie voortdurende aandacht om het vuur levend te houden. En in het begin gaat dat als vanzelf. Het voelt alsof het vanzelf loopt. Spontaan en zonder enig idee daar nu hard aan te moeten trekken. De juiste chemie. Het is een gezamenlijke spontane levenswijze.

Dat vuur kan, heel normaal, op enig moment minder worden. Niet gek in een wereld om ons heen van werk en informatie die heel veel aandacht en energie opslurpt. De aandacht voor je relatie schiet er dan regelmatig bij in.

Tijdens een relatietherapie die ik ooit in de periode van ons huwelijk kreeg werd het idee geopperd om tijd voor elkaar en zelfs om te vrijen in mijn overvolle agenda in te plannen. Een aardig rationeel idee. De spontaniteit was volledig weg. Voor mij werkte het dan ook niet. We hadden de aandacht voor onze relatie en elkaar ver verloren. Deels door mijn voor altijd en iedereen beschikbaarheid door mijn beroep.

Rationele zaken als het (on)geluk van je kinderen (ik plaats er overigens vraagtekens bij) en alle narigheid die bij een scheiding komt kijken, maken je zoeken naar oplossingen. En feitelijk is het op die manier zoeken al een verkeerd uitgangspunt. Basis, in mijn ogen, moet je eigen persoonlijke geluk zijn en dat bedoel ik niet egoïstisch. Van daaruit kun je delen.

Uitgangspunt om weer werk te maken van je relatie moet de spontane herontdekking van elkaar zijn. En dat is de emotionele en vaak ook de spirituele kant ervan. Elkaar opnieuw en dieper ontmoeten. De nieuwe dimensie van intimiteit gaan ervaren en weer natuurlijke en spontane flow in je relatie gaan ervaren.

Iets dat we hier ooit als een speelse speurtocht en expeditie voor koppels aanboden. Geen therapie. Het waren ontdekkingsreizen in jezelf, je partner en in een nieuwe sterkere intimiteit in de relatie. Voor mij was het fantastisch om dat in mensen weer te zien opbloeien.

Een relatie is, zonder stoorzenders, spontaan tijd en aandacht alleen aan elkaar besteden omdat je je daar nog steeds toe uitgenodigd voelt en het jou en de ander happy maakt. Het is investeren in elkaar. Dat is anders dan hard werken. 

Hard werken werkt niet. Er moet nog voldoende chemie zijn. Als die weg is, is dat harde werken alleen maar schijn. Je wilt dan nog aan je partner en de buitenwereld laten zien dat je ervoor wilt gaan terwijl je al lang weet dat het voor jou over is en bang bent om dat uit te spreken.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com



vrijdag 10 juli 2020

Even een dip.

Het gebeurt me niet vaak meer maar afgelopen woensdagmorgen had ik een stevige dip. Het was achteraf mijn eigen schuld. Geen energie, somber en het even niet zien zitten. We waren na een goeie film laat gaan slapen. De hele nacht had het al geregend, de lucht in de ochtend was meer dan grauw en het was drukkend heet. Was dat het misschien? Niet echt…

Vraag me nu niet hoe het komt maar de laatste paar dagen kijk ik op de website ‘nu.nl’. En het stomme is dat ik dat, tot nu toe, ook bleef doen.

Er is veel in de wereld aan de hand. Voortdurend maar dat gedoe/gezeur over dat virus, demonstraties tegen van alles, de situatie in Amerika, Brazilië en gisteren als klap op de vuurpijl de ontdekking door de Nederlandse politie van cellen en zelfs een martelkamer door criminelen voorbereid in geluiddicht gemaakte zeecontainers. En dat alles in de zo ‘vredige’ Brabantse Wouse Tol. Gewoonweg om van te walgen.

Overigens ook een positief bericht. De gas en elektriciteitsprijzen zijn nog nooit zo laag als nu geweest was de koptekst. Met de prijzen hier lach ik daar overigens hartelijk om. Het bleek echter om een gesponsord reclame bericht te gaan dat zo tussen het ‘laatste nieuws’ wordt gepubliceerd met als onderliggende drijfveer om over te stappen naar een bepaalde energieleverancier. Slim maar eigenlijk toch ook een vies spelletje marketing. 

En dat van die martelkamer, als klap op de vuurpijl van alle negativiteit, kwam op mij over als een soort van horrorfilm. Maar nee, het is echt. En dat in het zo ‘serene’ Nederland. Te triest voor woorden.

Wat een wereld waar we in leven?

En die gedachten bleven maar door mijn hoofd gaan. Zeker weten dat ik niet de enige ben die door die voortdurende negatieve berichtgeving wordt beïnvloed.

Zoals gewoonlijk ging ik er weer even met de hond op uit. De buien waren net gestopt. En daar stond ik onverwacht voor deze prachtige gele roos die zicht tegen de donkere wolken liet zien.

Wat is de wereld toch eigenlijk prachtig en wat heeft die veel te bieden. Het is maar hoe en vanaf welke kant je ernaar kijkt. En die negativiteit is er ook altijd en in alle eeuwen al geweest. Punt is dat we met de huidige technieken vele malen meer en sneller die bakken met modder over ons heen laten storten.

Voor mij is het niet een soort van mijn kop in het zand steken maar meer een vorm van zelfbehoud. Wat moet ik er allemaal mee? En vooral, kan ik er iets aan veranderen?

Ja, dat kan ik! Die roos vertelde me het maar weer eens.

Veel beter is het om positief in het leven te staan, te focussen op het mooie, positiviteit naar de buitenwereld uit te stralen. En met meer mensen die die keuze willen maken is dat zeker weten geen druppel op een gloeiende plaat.

Ik ben dus ook maar weer gestopt met het volgen van die website.

In de middag voelde ik me na deze ervaring alweer een stuk beter en donderdagmorgen was het over. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 


Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com
Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com

 



vrijdag 3 juli 2020

Cultuurverschillen in een relatie

Ik woon al meer dan acht jaar in Thailand en heb al jaren een Thaise partner. En inderdaad is dat anders dan dat ik gewend was. Dat heeft heel veel met onze cultuurverschillen te maken. Iemand vroeg me er laatst naar.

Natuurlijk heb je in een relatie met iemand uit je eigen cultuur en omgeving ook te maken met verschillen. Niet meer dan normaal. Verschillende achtergronden in bijvoorbeeld jeugd, woonomgeving, familie, opleiding, interesses, religie, werk bijvoorbeeld. En zo is er aardig wat op te noemen.

Ook leeftijd verschil zou volgens velen een rol spelen. Achttien en achtendertig? Er valt iets van te zeggen zoals dat ook bij ons gezegd en gedacht wordt met drieenveertig en drieenzestig. En bij negentig en honderdentien ‘valt’ niemand meer over dat leeftijdsverschil 😉.

Met iemand uit een werkelijk andere cultuur zijn diezelfde verschillen er ook. En toch komt er nog aardig wat meer om de hoek kijken.

Om zo eens wat te noemen.

Communicatie:

Communicatie heeft met meer dan alleen taal te maken natuurlijk. Naast het verbale en het non-verbale taalgebruik is er ook een taalbegrip. En dat taalbegrip van uitdrukkingen en opvattingen zit geworteld in een cultuur.

Een verschil in moedertaal en vooral ook van begrip van de taal zorgt regelmatig voor verbazing, misverstanden en zeker ook voor veel plezier. Je denkt elkaar te begrijpen maar niets is minder waar zo blijkt regelmatig na kortere of langere tijd.

Zelf heb ik nu een paar keer geprobeerd om me de Thaise taal eigen te maken. Ik ben er maar mee gestopt en houd het bij de kleine basis dingetjes in de taal. Ik had en heb geen talen knobbel en eigenlijk vind ik het zo langzamerhand ook redelijk zinloos. Daar waar we nu aan het bouwen zijn bijvoorbeeld wordt weer een speciaal dialect gesproken. En ook al zou ik de taal kunnen spreken dat begrip dat krijg ik nooit. 

Als tussentaal gebruiken we Engels. Niet dat dat alle verschillen oplost maar het is in onze beleving de beste optie. 

Familie:

In Thailand staat familie op het allerhoogste plan. En ik bedoel dan het nest waarin je geboren bent. Je vader, moeder, broers en zussen. Gek te zeggen maar je eigen gezin staat lager.

Zeker op het platteland woont iedereen naast of dicht bij elkaar en zorgt iedereen voor iedereen tot de laatste snik. Een support op alle fronten. (Groot)ouders dragen zorg voor (klein)kinderen. En (klein)kinderen voor hun ouders. Bejaardencentra en verpleeghuizen bijvoorbeeld zie je hier niet of nauwelijks. Kinderen zijn veelal in letterlijke zin je pensioen. 

In de Westerse cultuur is die band en die vorm van zorgstelsel anders. Veel meer speelt op enig moment individualiteit een rol en wij hebben met al onze regelingen en verzekeringen alles afgekocht onder het mom om later ‘niemand tot last’ te willen of hoeven zijn en tot het eind zoveel mogelijk de eigen boontjes te kunnen doppen. 

“Ik” in relatie tot “Wij”:

De wereld draait om “IK”. Iets dat in het westen met de paplepel wordt ingegoten. Je stelt iets voor, de wereld draait om jou, ga voor je talenten en voor dat waar je uniek in bent. Wees anders en profileer je.

In de cultuur waarin ik woon is dat echt anders. Het draait om ‘ons’. Weer die familie. En vooral niet te veel opvallen of een buitenbeentje zijn. De groep telt.

Respect en leiding:

Waar we in het westen in bijvoorbeeld teams zoveel mogelijk voor ‘iedereen is gelijk’ gaan en kiezen voor een leiderschap vanuit de groep en met inspraak, is dat in Thailand anders.

Het gemakkelijkste is dat te begrijpen als je je de westerse vorm van leiderschap en respect voorstelt als horizontaal. De Thaise daarentegen is dan verticaal.

Hier in Thailand geldt een soort van rangenstelsel. De arbeider/rijstboer staat onder aan de ladder. Boeddha samen met de koning op de hoogste sport. Je afkomst en positie in de maatschappij bepalen letterlijk je status en aanzien in dat stelsel. En iedereen die lager dan jou op diezelfde ladder staat heeft respect voor alles dat boven hem of haar staat. Geen tegenspraak maar acceptatie. Inspraak is vaak ver te zoeken. De manager besluit.

In onze westerse ogen komt dat wat vreemd over. Een werkvloer bijvoorbeeld die soms haast slaafs lijkt te volgen met in onze ogen veel gemiste kansen op groei en ontwikkeling. Hier is het een systeem waaraan men gewend is.

En ook leeftijd en geslacht bepaalt respect. Je respecteert zonder meer iemand die ouder is. Hij of zij staat immers in levensjaren boven je. En dat geldt over de hele linie. Kinderen naar ouders maar ook willekeurig met iedereen die je ontmoet. En jawel, hier is het nog steeds, een man staat boven een vrouw. De oudste zoon in een gezin verdient dan ook bijna altijd respect van de andere broers en zussen en vaak ook van de moeder als de vader mocht zijn overleden. Automatisch is die oudste zoon dan de adviseur van het gezin.

Overigens is het mooi om in de ‘Wai’ (de Thaise groet) dat respect ook terug te zien. Hoe hoger die Wai gemaakt wordt. Hoe meer het respect.

Georganiseerdheid versus ongeorganiseerdheid:

In de Westerse wereld is zo goed als alles georganiseerd en gepland. In Azië is dat echt anders. Het komt zo het komt en gaat zo het gaat zo lijkt het soms wel.

Ik kan je verzekeren dat dat de eerste jaren heel erg wennen was. Je moet je aanpassen aan dit systeem van vooral wachten tot je eens aan de beurt bent en wachten tot iets is of kan worden afgerond. In het begin is dat om gek van te worden en ook aan die in Westerse ogen ongeorganiseerde wijze van werken raak je gewend.

Het komt uiteindelijk allemaal goed en het rare is dat die ongeorganiseerdheid toch soms aardig wat heeft. De ongeorganiseerdheid lijkt uiteindelijk toch op een soort van georganiseerdheid die je als westerling uiteindelijk niet kunt bevatten.

Religie versus levenswijze:

Het Boeddhisme is geen godsdienst. Er komt namelijk helemaal geen God in voor. Boeddha was en is een leermeester die vanuit verrassende en vaak meest eenvoudige invalshoeken naar het leven kijkt. In zijn leer komen geen wonderen voor maar veelal levensbeschouwingen gebaseerd op ervaringen en inzichten. Iedereen kan het begrijpen en het is in vele opzichten enorm gedetailleerd.

De basis is dat het leven draait om het doen van goede dingen.

En ook het Christendom bijvoorbeeld, de groep waarbij ik me thuis voel, is 543 jaar na het Boeddhisme op datzelfde principe van het doen van goede dingen gebaseerd. In het Christendom speelt God echter de hoofdrol.

Het zijn in mijn ogen en vanuit mijn persoonlijke ervaring mensen die er vaak met hun interpretatie een puinhoop van hebben gemaakt. Wellicht zijn het daar mensen voor.

De basis van beiden, en feitelijk van iedere levensovertuiging is in mijn beleving goed mits je maar beseft dat die overtuiging slechts een deel van de totale waarheid is.

In onze relatie is er respect voor beide invalsrichtingen omdat ze feitelijk over hetzelfde gaan. We bezoeken dan ook samen de tempels en ook de kerken. 

De officiële jaartelling:

Het is even wennen maar, zoals hierboven genoemd, is de officiële jaartelling in Thailand anders dan die in het westen. Officiële documenten en bijvoorbeeld ook op iedere auto, motorfiets of scooter geplakt wegenbelasting formulier geeft het Boeddhistische jaartal aan. En jawel, dat is de Westerse kalender plus die wederom 543 jaar. We leven hier dus op dit moment in het jaar 2563. En het voelt super goed om die ruim vijf honderd jaar hier ouder te zijn. Ik zie er nog vitaal uit voor zeshonderd zes om het zo maar eens te stellen.

Eetgewoonten en patronen:

Ontbijt, lunch en diner, ja ze zijn er in beide culturen. En toch. In Thailand eet je, als je dat wilt gewoon op het moment dat je trek hebt. Jawel, dag en nacht door en, zeker in de steden, op iedere hoek van de straat en zelfs daartussenin. En de basis van dat eten is natuurlijk rijst. Hoewel brood inmiddels heel schoorvoetend ook zijn intrede doet.

Als ik rijst zeg dan doe ik dat woord enorm veel tekort. Er zijn zo enorm veel soorten en het is een lust om die uit te proberen.

Daarnaast groenten en kruiden. Te kust en te keur en overal te vinden. Op het platteland loop je even naar buiten om het vers te plukken. Als we samen met de hond in het bos lopen gaat er geen keer voorbij of ik word er niet op gewezen dat je de bladeren, de wortels of wat dan ook van een plant, struik of boom kunt eten, hoe het smaakt en hoe je het moet klaar maken. Ook veel ‘medicijnen’ (homeopathie) levert de natuur gratis van oudsher en… ze werken.

En toch… ik mis regelmatig mijn aardappel.

Ons rijstpannetje levert de oplossing zo je kunt zien op de foto.

Ga je naar een restaurant, iets dat wij vaak doen, dan laat je dat wat van je bestelling over is inpakken om mee naar huis te nemen. Niet meer dan normaal hier.

Blote voeten en slipper cultuur:

Iets dat ik hier enorm waardeer is het feit dat mensen er hier aan gewend zijn om als ze bij iemand binnen gaan hun schoenen buiten te laten staan. En omdat aan- en uittrekken van schoenen een hele klus kan zijn dragen de meeste mensen hier slippers. 

Voor mij is op blote voeten lopen een verademing en ook een aanrader voor het westen. 

Intimiteit:

Elkaar in het openbaar een kus geven of hand in hand over straat lopen is iets dat je in Thailand niet veel ziet. Hoewel, eerlijk is eerlijk, er komt verandering in. En gelukkig lopen wij wel hand in hand over straat of in een winkelcentrum. 


Stress en opwinding:

Ik schreef het al eerder. Alles komt goed en heeft zijn tijd nodig. Rustig aan. Je opwinden of, hoe goed bedoeld ook, iets naar de westerse maatstaven willen veranderen is zo goed als zinloos.

Maak je niet druk en wacht gewoon af (jawel het vergt training om dat meer en meer te accepteren).

Voordeel is dat ik inmiddels hier al ruim acht jaar bijna een leven zonder stress leidt.


En zo is er nog wel meer te noemen.

Het blijft een voortdurende uitdagende speurtocht met veel mooie ontdekkingen.


Is het allemaal beter of slechter?

Het is anders en het bevalt me tot op heden nog steeds goed omdat ik kan vergelijken.

Door soms vanaf een afstandje naar die verschillen te kijken hebben me wel duidelijk gemaakt dat de westerse wijze van cultuur en leven zeker weten lang niet altijd zaligmakend is.

Wil je in een andere cultuur overleven? Wat mij betreft is het is een kwestie van je aanpassen en stoppen met steeds maar gaan vergelijken. Het is anders en... leefbaar. 

Voor mij is het triest te zien dat ook hier internet een hoop aan het kapot maken is. De verschillen in cultuur worden steeds kleiner en neigen naar de westerse vorm. Of dat uiteindelijk gelukkiger zal maken is voor mij de vraag. 


Zo, een aardig lang blog. Misschien veel te lang maar als je er werkelijk in bent geinteresseerd wellicht waardevol. Voor mij was het leuk om dit eens op te schrijven. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 


Foto blog: http://franscaptijnhisworld.blogspot.com
Bouw blog: https://pyramidhousethailand.blogspot.com