Met veel plezier kijk ik af en toe nog eens een filmpje van 'Debiteuren Crediteuren' op YouTube. Ontspannende comedy.
Het werk krijgt niet of nauwelijks aandacht en het draait om lachwekkende verhalen.
Of, in het algemeen, werk nog echt de aandacht en passie krijgt die het nodig heeft, vraag ik me steeds meer af.
Volgens mij is het een soort voortdurende 'Debiteuren Crediteuren' geworden.
In de baas zijn tijd gecombineerd, zakelijk en prive (met de mobiel in de aanslag), multitasken is als ik om me heen kijk steeds meer de standaard. Althans, hier. Volgens mij is het echter elders niet anders.
En voor mij betekent dat dat je er dan nooit honderd procent met je kop bij je werk bent. Waar is de passie gebleven?
In ons ouderlijk gezin kampen diverse familieleden en aangetrouwde familieleden, helaas, met zeer ernstige ziektes. Natuurlijk komen die ook vaker voor als je ouder wordt. Ik stel echter wel vragen bij het zo 'geweldige' zorgsysteem dat we verteld worden te hebben in Nederland. Ik schreef er op 18 januari 2024 als eens een blog over. Misschien zijn we niet eens meer een nummer maar alleen nog maar een QR-code. Het zorgsysteem is in mijn ogen meer dan ziek.
Onderbezetting, overbelasting, onvoldoende aandachtmogelijkheden voor de patient (thuis zorg is per activiteit op de minuut geregeld), macht, positiespel en afgunst zo hoorde ik onlangs van een gepasioneerde ex collega in de paliatieve zorg.
Nee, het is niet om negatief te zijn of om te zeiken, slechts om even wakker te schudden.
Familie moet wachten op super noodzakelijke behandelingen in inmiddels levensbedreigende (kanker) situaties. Reden? Contracten (lees financiele afspraken) tussen universitaire ziekenhuizen zijn nog niet rond. Zorg kan en mag dus nog niet geleverd worden. Kortom... poen. En zo is dat met alles.
Een tijdje geleden gingen mijn vrouw en ik, op de scooter, naar de halfjaarlijkse tandartscontrole. Een groepspraktijk in Chiang Mai. We hadden zoals altijd een afspraak. Parkeren voor auto's was moeilijk en het leek of er een aantal aardig welgestelde patienten behandeld werden. Veel schoenen voor de deur (In thailand betekent dat, dat het erg druk is. Een soort van marketing om de aantrekkelijkheie van je bedrijf te tonen). Bij binnenkomst was het, keurig geregeld, helemaal niet druk en we konden een minuutje of tien na het afgesproken tijdstip terecht.
Die auto's bleken helemaal niet van patienten maar van de groep tandartsen die er aan het werk waren.
Tegen mijn zwager, die letterlijk halsreikend aan het wachten is voor een specifieke kankerbehandeling in Nederland die door contractonderhandelingen nog niet geleverd kan worden, zei ik onlangs gekscherend:
"We zijn pas naar de tandarts geweest. Kun jij me vertellen wat de passie van een student tandheelkunde is? Antwoord A: "Het geeft mij voldoening om mensen te kunnen helpen en een gezonde mondhygiëne te bevorderen" valt in mijn ogen af.
Misschien komt voor de meesten antwoord D, dat in de foto in dit blog wordt gevisualiseerd, het dichtste in de buurt.
Waar het hart vol van is loopt de mond van over is het spreekwoord. Volgens mij is de passie inmiddels steeds minder gefocust op de functie en zorg die mensen in ons systeem voor anderen hebben .
Mijn helaas in september 2017 overleden oudste broer heeft in relatie tot zijn ervaringen vanuit zijn passie als pastor eens een boek geschreven met de titel:
"Als het niet om mensen gaat, dan gaat het over helemaal niets."
En juist dat zou toch de drijfveer moeten zijn van ons zorgsysteem. Geld en goed uitgedokterde zakelijke kwaliteitsstandaarden en grenzen hebben die drijfveer de nek om gedraaid. Op papier schijnt het allemaal (SMART) netjes te kloppen maar wat mensen persoonlijk ervaren is toch echt wat anders. Het zal met gevoel te maken hebben. Moeilijk meetbaar.
Niet om het negatief te bekijken. Ik zal het vast helemaal verkeerd en te eenzijdig zien...
Triest om het helaas van dichtbij uit de eerste hand, de patienten in onze familie, haast dagelijks mee te krijgen.
Reden om het maar eens van me af te schrijven en te delen. En inderdaad in de zekerheid dat het, buiten misschien wat hele korte aandacht of eye-opener, niets zal veranderen...
Frans Captijn