vrijdag 26 november 2021

'G-Polderen'. Politieke crisis besluitvorming (?) zonder langdurig effect.

De beste stuurlui staan aan wal en ik kijk er slechts van een afstand naar en toch...

Wie het dan ook bewust of per ongeluk de wereld in heeft gebracht, de hele wereld weet inmiddels wel dat het er helemaal nooit, maar dan ook nooit meer uit gaat. Gevaccineerd of niet, lockdown na lockdown, het lijkt niet veel uit te maken, laat staan langdurig positief effect te hebben. 

Vast staat dat ons sociale leven en patroon aardig veranderd is. Naar mijn mening en vanuit normaal menselijk contact en omgang, niet ten goede. Verveling, psychische en lichamelijke (overgewicht) klachten, zijn toegenomen en huiselijk geweld lijkt helaas een nieuw tijdperk te zijn ingegaan.  

Nu weer ‘G’ discussies. Weer eens wat anders in de voortdurende pogingen tot bestrijding.  

G kwam me een beetje bekend voor. Het is alweer een paar jaar geleden dat ik hier in Thailand een berichtje kreeg dat ik met mijn oude Nokia telefoon moest overstappen op een ander G netwerk en gratis een andere mobiele telefoon kreeg. Volgens mij van 2 naar 3G. Het oude netwerk zou worden afgesloten. Het zegt me niet zoveel inmiddels is er volgens mij al 5G. Als je er maar blij mee bent. Van mij hoeft het niet. Nog meer eenzaamheid en minder intermenselijk contact. Volgens mij zijn mensen sociale wezens die juist dat contact en niet die afstand nodig hebben en verdienen.
 
Ik was dan ook verrast om ineens te horen dat er weer een 2G mogelijk wordt ingevoerd. Snel kwam ik erachter dat dat helemaal niets met telefonie- en internetnetwerken en snelheden te maken had. Het gaat om de verdere beperking van je vrije keuze om je al dan niet, voor uiteindelijk slechts een aantal maanden, te laten vaccineren tegen een wereldwijd virus. Je kunt er tijdelijk wat bewegingsvrijheid mee terug krijgen. Hou je van reizen naar het buitenland, dan is je toekomst wellicht elke negen maanden een extra vaccinatie.
 
En wat dat vraagteken (?) in de kop van dit blog betreft het volgende. De wereld is en blijft in crisis ook Nederland. Zeker zoals in Nederland de politiek bezig is met rampenbestrijding en crisisbeheersing. Crisis besluitvorming is een vak en specialisme. Een vak dat helaas niet is weggelegd voor politiek en bestuur. Iedereen weet het achteraf (ook daar) beter en zeikt elkaar (sorry voor het woord) publiekelijk af. Besluitvorming (waar nog steeds haast mee blijft) duurt tijden en discussies gaan tot diep in de details. Er wordt ook hiermee wat afgepolderd. Het effect, een jojo-beleid waar mensen meer dan gek van worden en het logischerwijze ook allemaal niet meer zien zitten of nog langer pikken. 

De wijze waarop dat de laatste tijd met terreur geuit wordt is te triest voor woorden. Je zult maar hulpverlener of ondernemer zijn. En met z'n allen mogen we alles uiteindelijk weer met ons belastinggeld betalen. Gebrek aan opvoeding en respect. En dat zegt veel over ouders. Inderdaad puberteit is niet de gemakkelijkste periode en juist die tijd vraagt om sturing. Maar we zijn te druk met onszelf en met de 'sociale media'. Weldegelijk invloed van die 'afstand maatschappij' die we voor het gemak dan 'een andere tijd' en 'nieuw normaal' noemen. Niet normaal! 

En jawel, de politiek is en blijft bestuurlijk verantwoordelijk. De uitvoering en crisisbesluitvorming hoort op een ander niveau thuis. Een niveau met mensen die er technisch inhoudelijk voor zijn opgeleid. Dat niveau 
ís er en de besluitvorming kan razend snel. Nodig om nieuwe ontwikkelingen en problemen vóór te zijn in plaats van er achter aan te hobbelen. 

Als je tijdens een crisis voortdurend eerst vooraf toestemming moet vragen in plaats van dat je direct handelend kunt optreden, dan is de besluitvorming om de crisis de baas te raken op voorhand vleugellam gemaakt. En dat heeft alles te maken met het vertrouwen in het team dat er écht (of tenminste het meeste) verstand van heeft en verantwoordelijkheden en bevoegdheden overdragen.
 
Misschien geen gek idee om naast een hoofd van de nationale politie en een nationaal commandant van de strijdkrachten ook een nationaal hoofd fysieke veiligheid & gezondheid, een nationaal hoofd Rijkswaterstaat en een nationaal hoofd Waterschappen in het leven te roepen. Samen vormen zij een nationaal team rampenbestrijding en crisisbeheersing. 

Een lange weg van belangen te gaan… en toch… wellicht een stevige stap voorwaarts in nationale rampen en crisis besluitvormingsprocessen die (nu en in de toekomst) nodig zullen zijn. En in de situatie waarin we momenteel zitten misschien nog wel meer en vooral sneller anticiperend op de zorg en het welzijn van het zorgpersoneel.
 
Doorgaan met politiek polderen over welke ‘G’ het nu moet gaan worden lost, in mijn ogen, deze crisis in ieder geval niet op. En de verlichting van de druk op de zorg zal structureel en bij de bron moeten worden aangepakt en aangepast omdat dat wat nu gebeurt slechts tijdelijke lapmiddelen zijn. 

Dit zal, wereldwijd, nog jaren zo door gaan. We zullen er mee moeten leren leven en wellicht de focus van het nieuws eens op iets anders moeten gaan leggen dan uitsluitend op deze pandemie. Er blijft namelijk ook zoveel fantastisch positiefs van en uit de wereld te delen. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 19 november 2021

Media en de aantrekkingskracht van emotie

Als ik zo af en toe het ‘nieuws’ kijk of op de (Thaise) televisie, in het restaurant waar we regelmatig eten, in een show flarden van wederom een familiedrama voorbij zie komen, dan komt regelmatig een herinnering uit mijn masteropleiding terug.

Het eerste is dat ‘nieuws’ eigenlijk altijd al ‘oud’ is. De media geven immers normaliter verslagen van dingen die al gebeurd zijn. Media zijn, van oorsprong, onafhankelijke en onpartijdige organen die dienen als de ogen en oren van de bevolking om verslaglegging van feiten die gebeuren te doen. Zo werd het ons in ieder geval verteld en uitgelegd. Het sprak en spreekt me aan.

Wereldwijd gezien vraag ik mij overigens die onafhankelijkheid en onpartijdigheid aardig af. De betaler betaalt en ook (politieke) macht heeft aardige invloed op wat ons wordt voorgeschoteld op wat de media brengen of mogen brengen zo we allemaal weten. Wat de échte waarheid achter sommige verhalen is blijft regelmatig de vraag. En ook na verloop van tijd blijkt uit nieuwe of aanvullende informatie dat het gepubliceerde verhaal toch iets anders was. Je hoeft dus zeker niet alles te geloven.

Een tweede fenomeen is dat voor de media de waarde van nieuwsartikelen emotie prioriteit heeft. In een kamer van het dagelijks journalistenoverleg pronkte op nummer 1 (van drie) op een muur in relatie tot onderwerpen die in het ochtend overleg mochten worden ingebracht het woord ‘emotie’. Ik ben overigens die andere twee vergeten.

Nieuws moet ‘aantrekkelijk’ zijn en emotie is de grootste trigger. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor nieuws maar zeker ook voor al die fundraising en goede doelen campagnes waarmee je haast wekelijks om je oren wordt geslagen.
Thuis hadden mijn ouders een massa geproduceerde kopie van het schilderij van het bekende huilende jongetje (foto bij dit blog). Het maakte me altijd wat triest. Iets dat eigenlijk in ons gezin ook totaal niet paste.

Het is maar net waar je de focus op legt en… hoe je het brengt. Soms goed om even bij stil te staan omdat een verhaal altijd meerdere kanten (wat door de media ook onderzocht hoort te worden) heeft of soms ook met een korreltje zout genomen kan worden.

Emotie in nieuwsberichten en marketing levert abonnees, donateurs, televisiekijkers, internetbezoekers, etc. op. Het is altijd ook zakendoen. Of het echte (meer)waarde heeft? Voor het nieuws in ieder geval wel.

De meeste mensen, nieuwsgierig (nieuws gierig?) als we immers zijn, smullen er van…


Frans Captijn (Gangey Gruma) 


vrijdag 12 november 2021

De onhebbelijke houding van ‘Recht hebben op’

Ik ben al aardig wat mensen tegengekomen die vanuit een grondhouding van ‘Ik heb er recht op’ leven. Alsof het leven van mensen eruit bestaat om elkaar als basis onrecht aan te doen. Altijd op hun hoede en angstig om wat er met ze misschien wel zou kunnen gebeuren en dat, als houvast, afzetten tegen hoe de regeltjes precies zijn om in evenwicht te blijven en zich ‘veilig’ te blijven voelen.

Ik herinner me nog uit mijn jonge jaren hoe sommige mensen bij de brandweer kwamen solliciteren. ‘Blaartrekkende’, emotionele, verhalen waarom ze zo graag mensen wilden helpen. Na een paar weken, al dan niet beïnvloed door collega’s, kwamen ze al aan met de regels uit de Collectieve Arbeidsvoorwaarden Regeling waar ze allemaal recht op hadden. Soms stapten ze met hulp van de vakbonden het ‘strijdtoneel’ van hun recht al op.
 
Ook uit de privésfeer ken ik een aantal voorbeelden. Altijd maar zeuren en klagen over het onrecht dat ze wordt aangedaan. Een soort van Calimero houding van 'zij zijn groot en ik ben klein'. De rechtspraak en advocatuur voeren en varen er wel bij.
 
Mijn moeder citeerde regelmatig een familielid die steevast de opmerking maakte: “Je moet op je punten blijven staan!” De vrouw leek op het eerste gezicht een gezellig mens. Als je haar iets langer leerde kennen kwam je erachter dat het eigenlijk een harde persoon zonder enige hartelijkheid was. Andere mensen wilden er uiteindelijk niet graag mee omgaan. En dat maakte haar dan weer boos, hard en strijdlustig. Steevast lag het voor haar altijd aan ... die ander. 
 
Ik heb het idee dat dit gedrag vaak met ervaringen uit het verleden te maken heeft. Het achter geschoven, verongelijkte en ontevreden, kind dat onvoldoende aandacht kreeg. Het ‘recht’ en de ‘regeltjes’ zijn dan tenminste nog een vorm van genoegdoening en veiligheid.
 
En, begrijp me niet verkeerd, regels zijn er niet voor niets en zonder regels kunnen we met zo’n grote groep mensen op deze planeet niet leven. En je hebt recht waar je recht op hebt. Maar om je daar nu standaard altijd als een teckel aan vast te klampen en in vast te bijten??? 
 
Het voortdurende proces om gelijk te krijgen en je recht te halen levert uiteindelijk niets anders op dan dat het je levensvreugde om zeep helpt en eenzamer maakt. 
Je raakt verbitterd en moe en wordt in je omgeving een zuurpruim en zeurdoos.

Dankbaarheid, veerkracht en flexibiliteit verdwijnen. Volgens mij niet echt een vorm van gelukkig leven. Soms wat loslaten helpt.



Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 5 november 2021

Geluk. Hoe eenvoudig kan het niet zijn?

Ik kreeg afgelopen week een paar foto’s toegestuurd van een nicht van me, de dochter van de zus van mijn moeder. De foto bij dit blog is er een van. 
Met haar kleinzoon, Tom van vijf, was ze afgelopen dinsdagmiddag naar het bos gegaan om paddenstoelen te zoeken en aandachtig te bekijken. Spannend en, haar kennende, zeker een reuze avontuur. Werkelijk een be-LEVING. Hun geluk kon niet op. 

Het zette me aan het denken. Hoe eenvoudig kan geluk niet zijn? 

Twee weken geleden las ik ergens: “Geluk zit niet in rijkdom, macht en beroemdheid; dat zijn juist vaak belemmeringen om gelukkig te worden, maar het geven van je aandacht, hartelijkheid en liefde geeft je voldoening, en hoe meer je geeft, hoe meer je terugkrijgt.”

Die uitspraak kwam bij me terug toen ik de mail van mijn nicht las en haar foto’s zag. 
We maken ons wat druk in ons leven. Carrière maken en proberen hogerop te komen, het zit in onze genen. Weinig tijd voor onze kinderen. Ze zoeken al snel hun heil in de door hun ouders aangeleerde ‘digitale Nanny’ tegenwoordig.

Het is natuurlijk ook een pittige opgave en al zeker zo in de 'zomer' van je leven. Samen moeten werken voor je peperdure huis, aandacht voor je werk, sociale verplichtingen, sociale media, en ook nog opvoeden wat je eigenlijk nooit hebt geleerd. En soms kun je je wel eens afvragen waar eigenlijk het geluk van jezelf gebleven is. 

Of je met al die drukke bezigheden het ware geluk vindt is de vraag. Heel vaak is het juist het tegendeel. Het overkwam bijna ook mij.
 
Misschien is het gek om te zeggen maar onze echtscheiding leverde aan quality time voor de kinderen, in mijn beleving, wat op. Om het weekend waren ze er. We keken er allemaal naar uit. Mijn secretaresses wisten dat ze die weekenden in mijn agenda vrij moesten houden van werkactiviteiten en dat lukte bijna altijd. 

De kinderen in de hoofdrol. Naar de kinderboerderij. Mee in het bos. Naar de stalling van het paard en regelmatig een ritje erop mee. Heel veel samen lekker bezig en lekker lachen om maffe dingen die we ontdekte of samen deden. Nog steeds komen die verhalen regelmatig terug. En inderdaad, hoe eenvoudig kan het niet zijn?

Het vinden en leven van levensvreugde blijkt steeds weer de voornaamste bron van geluk te zijn. En die levensvreugde zit niet in hebbedingetjes maar juist in hele normale zaken zoals paddenstoelen zoeken en samen bekijken in het bos. Onvergetelijke momenten!

Kom er niet te laat achter...


Frans Captijn (Gangey Gruma)