vrijdag 31 mei 2024

Wat kunnen we in Nederland toch ook zeiken.

Al een paar maanden volg ik inmiddels het nieuws niet meer. Dat bevalt tot nu toe prima. En natuurlijk krijg je af en toe toch nog iets mee. 
Wél kijk ik regelmatig YouTube filmpjes met vaak bruikbare ideeën en tips voor onze bouw.
 
En als je YouTube opent krijg je altijd al wat filmpjes die 'speciaal voor jou' zijn uitgezocht voor geschoteld. Daar zitten regelmatig filmpjes bij met de titel: Politicus A Sloopt politicus B. Zeer opwekkende en verheffende titels. Ik open ze niet eens om te zien wie er in de Nederlandse politiek weer eens 'gesloopt' wordt. Ik vind het wat jammer van mijn tijd en ik denk dat het maar slechte vertoningen zijn. Met respect voor andere opvattingen gaan we er vast niet op vooruit.  
 
En zo kwam ik er ook achter dat we een nieuwe beoogd minister-president hadden. Je moet er maar zin in hebben en toch fijn dat er mensen zijn die het willen doen.
 
En een dag nadat ik dat filmpje van de introductie had gekeken kreeg ik massa's filmjes met alweer gezeik van Nederlanders terwijl de man nog niet eens begonnen is.

Of jij er nu voor gekozen of op hebt gestemd hebt... Het maakt voor dit proces niet uit.
 
Democratie, eerlijke verkiezingen, winnaars die besluiten om samen de kar verder te gaan trekken. En ja, dat is een proces van geven en nemen. Geen enkele partij kan voor 100% zijn/haar eigen partijprogramma ten uitvoering brengen. Logisch. Dus, gaat er water bij de wijn zoals altijd.
 
Voor Wilders een stap terug en geen premier. Dat is feitelijk, of je de man en/of partij nu mag of niet, in mijn ogen petje af om persoonlijke intenties en belangen achter partij- en landsbelang te plaatsen.
 
Vier partijen samen met een akkoord op hoofdlijnen aan de slag. Waarom ook de hele boel dichttimmeren in een wereld die bol staat van spontane ontwikkelingen?
Het laat anticiperen, meebewegen, en professioneel improviseren in het belang van Nederland toe.
 
Ik geef het je te doen om in deze tijd met een ploeg mensen van wat er van de eigenheid van Nederland nog over is te regeren.
Een stevige kluif en aan de andere kant... Wat stelt Nederland in Europa, laat staan in de wereld nu eigenlijk echt voor en in hoeverre zorgen wij dan voor die echte veranderingen?
 
Nieuwe premiers kandidaten, best verrassingen. Maar zodra er al een naam genoemd wordt begint het kotsen over deze mensen alweer. Nog voordat ze een eerlijke kans gekregen hebben, net als overigens die politieke partijen samen.
 
Ons volk, voor zover we daar nog over kunnen spreken, en met name onze media blijft alles op alles zetten om over alles en iedereen te zeiken. Je naam maakt niet uit, je ervaring niet, je intenties allerminst.
We gaan net zolang graven om zoveel mogelijk op voorhand te kunnen kotsen. Liefst nog voordat mensen überhaupt zijn begonnen met hun inzet.
 
Begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk mag en moet je kritisch zijn en mag je een mening hebben en die ventileren maar deze manier van doen...
 
Bah! 

  
Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 24 mei 2024

Geld maakt niet gelukkig ?! Een levenshouding.

Het is eigenlijk altijd mijn stelling geweest: "Geld maakt niet gelukkig" en die pas ik nu toch wat aan. 

Over twee maanden krijg ik voor het eerst AOW. Het was twee jaar langer wachten als een soort van 'straf' door een nationaal gezien betere gezondheid, maar nu is het dan bijna zover. De aanvraag (Ik kreeg 17 pagina's A-4 toegestuurd) heb ik onlangs ingediend samen met een door de Thaise Social Security ondertekend en gestempeld formulier dat ik nog in leven ben. In Thailand kunnen ze er wat van met papieren, stempels en bureaucratie, maar dat is in Nederland, heb ik weer gezien, feitelijk niet anders. 

Omdat ik er jaren geleden, door een tip van mijn voormalige hoofd HRM, om vroeg krijg ik vanaf mijn zestigste ook al pensioen. Dat pensioen is stevig gekort. Logisch. Ik besloot immers zelf toen ik 54 jaar was om, na een aardig gevecht met mezelf, uiteindelijk te stoppen met werken en even later naar het buitenland te vertrekken. 
Mijn AOW uitkering wordt, eveneens door mijn vertrek naar het buitenland jaren geleden, vanzelfsprekend ook gekort. Ik kan er prima mee leven en zo zijn de regels. 

Dat vertrek naar het buitenland was een heel bewuste keuze. Hoewel ik er altijd al open over was dat ik dat nadat ik met pensioen ging wilde doen, werd dat dus al veel eerder. Nog steeds ben ik hartstikke blij met die beslissing. 
Ik kan in ieder geval tot nu toe al aardig wat gezonde jaren met super veel plezier en heel veel nieuwe ervaringen en uitdagingen bijschrijven. Ik heb er van genoten, ben er dankbaar voor, en hoop er nog veel gezonde jaren aan vast te mogen plakken.  

Vanwege die aanvullende AOW kwam het gesprek met Phatsamon op dat thema "Geld maakt niet gelukkig". Phatsamon deelt mijn mening namelijk niet. En dat heeft, begrijpelijk, zeker ook met de cultuur en haar achtergrond hier in Thailand te maken.

Diverse mensen zullen gelijk misschien denken of zeggen:"Ja, jij hebt gemakkelijk praten". Dat kan voor hen vanuit hun denken en (on)mogelijk vergelijken dan zo zijn maar daar gaat het in dit blog niet over. Het gaat voor mij hier in dit blog niet over levensstandaard maar over een levenshouding & opstelling. 
Even voor de helderheid, ik zou in Nederland mijn levensstandaard ten opzichte van hier pittig naar beneden moeten bijstellen. 

Levenshouding en opstelling. 
De vraag is wat je eigenlijk wil en tot hoeverre je je 'behoeften' wilt vervullen. 
We kwamen er achter dat er eigenlijk een soort van basis geld behoefte curve is.

Maslow's behoefte-piramidemodel geeft het al aan. Om te kunnen leven heb je basisbehoeften die ingevuld moeten worden. Als die niet ingevuld (kunnen) worden dan maakt geld weldegelijk heel erg gelukkig. Of anders gezegd, het er voor die behoeften juist niet van hebben, erg ongelukkig. 
Ik zag het hier weer na de orkaan die drie weken geleden over het dorp raasde. De primaire basisbehoefte voor tientallen gezinnen werd in twee uur tijd volledig aan gort geholpen. Letterlijk geen dak meer boven je hoofd. Geld om weer op te bouwen maakt dan heel gelukkig. Schades die inmiddels voor velen hier oplopen tot ruim een half jaarsalaris van wat mensen hier gemiddeld verdienen en wat ze dus gewoonweg niet hebben. 

Maar na de invulling van die basisbehoeften gaat die curve naar beneden richting steeds minder gelukkig en ongezond. De zelfzucht groeit en regelmatig ook het machtspel. Sommige mensen 'groeien' zelfs uit om VIP genoemd te worden. Ik schreef er in december 2016 al eens over. 

Velen slaan, in mijn ogen door. We willen onze buren, vrienden en kennissen evenaren of er nog bovenuit komen. Reclames maken je wijs dat je niet buiten hebbedingen kunt om gelukkig te zijn of nog gelukkiger te worden. En daar slaat die geld behoefte curve naar mijn mening om. Steeds meer geld is nodig om aan de bevrediging van die (meestal onnodige) behoeften te voldoen. Maakt dat gelukkig? 
Bij velen lening op lening om maar met de massa mee te kunnen blijven doen. Tot over hun lippen in de geldzorgen en problemen. 
Een mooi voorbeeld hier zijn nieuwe auto's. Het zijn een soort heilige koeien of tijdelijke 'filmsterren'. Een nieuwe auto mag hier zes weken lang met een rode nummerplaat rijden. En daarmee steel je in je omgeving voor heel even aardig de show. 
Wij kijken er anders naar en lachen er een beetje om. Die plaat geeft immers in 95% van de gevallen aan dat je voor zeven jaar of meer maandelijks een heel groot deel van je salaris aan de leningverstrekker mag betalen. En... uiteindelijk betaal je die glimmende vertoning dan zo'n bijna anderhalf keer. 
Echt geluk allemaal maar niet heus (in mijn ogen). 

Bij anderen zie je juist het gedrag van gierigheid en oppotten. Een soort Dagobert Duck (zijn oorspronkelijke naam is overigens Vrek Duck) leven waarbij je steeds op je hoede moet zijn dat je niets overkomt. Vooral op koopjes jacht, niet te veel uitgeven en dingen die je eigenlijk zou willen (en ook kunt betalen) toch maar niet doen. Een houding die soms van huis uit is meegekregen of door beinvloeding van anderen in je leven is veroorzaakt. Misschien uit een soort van denkbeeldige angst: "Je kunt immers nooit weten...". En dat is tot op zekere hoogte natuurlijk niet verkeerd. Je hoeft niet over de balk te smijten en toch. Als dat ten koste gaat van dingen die je diep van binnen eigenlijk altijd al wilde en kon doen om je leven te Leven, vind ik dat wat triest. 

Wat je in ieder geval zeker weet is dat je in deze wereld alles wat je 'hebt' helemaal niet bezit. Je hebt het maar tijdelijk in bruikleen. Iedereen heeft vanaf zijn of haar geboorte al de zekerheid dat je uiteindelijk niets maar dan ook helemaal niets kunt meenemen. 

Ik had vorige week na jaren een super fijn en goed gesprek met mijn voormalige secretaresse. Ze werkt nu met haar talenten, als een kanjer en volledig op haar plek, in de paliatieve zorg en kon me er aardig wat over vertellen. Ze ontmoet en zet zich op haar speciale en ook muzikale manier in voor mensen in hun laatste dagen of weken. Ze zijn van alle rangen, functies en standen. Niemand, van hoog tot laag ontkomt er aan.

Je erfgenamen kunnen er na je vertrek hier, ruzie om maken, van jouw centen op hun manier genieten, of je schenkt het aan een goed doel. Heb je daar dan zo hard voor gewerkt? Niets mis mee als je daar gelukkig van wordt maar absoluut niet mijn ding.  

Wat er bij ons in komt gaat er ook weer uit. Eigenlijk ook geen probleem. Ook de boodschappen hier zijn stevig in prijs gestegen en meer dan de helft van mijn pensioen gaat op aan bouwmaterialen. 
Geen schulden, geen onnodige zaken die je toe worden geschreeuwd dat je ze nodig hebt, geen uitspattingen (wel regelmatig feest), geen vette banktegoeden. Een heel klein beetje vlees op de botten voor inderdaad dat mogelijke geval dat... en verder vooral lekker Leven en NU genieten. Mijn testament voor dat beetje wat op enig moment over zal zijn regelt de zaken die ik uiteindelijk niet kan meenemen verder keurig netjes af. 

Mijn kinderen zijn het met die keuze en mijn manier van Leven ook helemaal eens. Ze zijn oud en wijs en mans- en vrouws genoeg om na de opvoeding en scholing die ze hebben gehad voor zichzelf te kunnen opkomen en zorgen. Niets egoistisch aan. 
Ze genieten er van om een blije en nog steeds gezonde vader te hebben die van zijn pensioencenten, met zijn vrouw en met zijn eigen handen zelfs nog een huis in Thailand bouwt en veel van zijn leven geniet. 
En dat maakt mij dan weer aardig gelukkig.

Ik blijf maar aan die gezonde kant van die geldcurve. Dat geld maakt me en ons gelukkig. Meer is voor ons helemaal niet nodig. De dingen die in je leven echt gelukkig maken zijn meestal ook nog eens gratis heb ik ervaren. 

En mocht de zon voor mij morgen niet meer opgaan dan heb ik met die levenshouding prima van mijn leven en centen genoten. 

  
Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 17 mei 2024

Een geel huisboekje en een Thaise ID-card een pittige opgave. Mijn rijbewijzen vernieuwen een fluitje van een cent.

Dik vier jaar geleden kreeg ik een geel huisboekje nadat we op ons land hier vergunning hadden om in ons 'Knock down house' te mogen wonen. 

Thaise mensen krijgen bij eigendom van een huis een blauw huisboekje. Een buitenlander kan niet meer krijgen dan een geel boekje. Een buitenlander kan hier ook nooit eigenaar van land zijn. Dat is voorbehouden aan de Thai zelf. Op zich een prima regeling vind ik. 

Zo'n boekje vermeld de eigenaar van het huis en de (Thaise) mensen en familieleden die op dat adres zijn ingeschreven. 

Met mijn  'retirement visum' mag ik in Thailand niet werken. Doe je dat toch en wordt het door de immigration ontdekt dan mag je per direct uit dit land vertrekken. Om aan de wet te kunnen voldoen en uitsluitend op 'ons' land en voor onszelf te mogen bouwen en ook om bouwvergunning te krijgen, moest ik onder andere zo'n boekje hebben. Een gele dus. Het boekje vermeld het adres en op het landpapier van mijn toenmalige vriendin, inmiddels mijn vrouw, stond ik vermeld als wettelijke gerechtigde voor een dertig jaar gebruik van het land. 

Dat 'Knock down house' was onze prima ingerichte zeecontainer, inmiddels onze onbijt en bar ruimte (TED's), waarin we een kleine twee jaar woonde. 

Op 26 januari zijn we in Surin getrouwd. En dat betekende ook, op dezelfde dag, een blauw boek voor Phatsamon, als eigenaar van de grond, en het gele boekje van mij maar nu met mijn naam er ook in. Op het landpapier vervalt de dertig jaar  leaseconstructie omdat we man en vrouw zijn waardoor ik daar verder niet meer naar om hoef te kijken en levenslang de grond wettelijk mag gebruiken (maar, nooit eigenaar word).. 
Ook de blauwe Thais ID.card van Phatsamon werd vernieuwd in verband met de registratie van mijn achternaam. 

Voor mij was er geen tijd meer om dat gele boekje allemaal die dag nog aan te passen. We waren al zo'n zes uur op onze trouwdag op het gemeentehuis in de weer en het was toen wel mooi zo. Ik moest er dus voor terug komen. 

Het was erg druk en we konden niet eerder dan op woensdag 27 maart, twee maanden later,  weer op het gemeentehuis terecht. 'Gewoon' om mijn naam in dat gele boekje te krijgen en om voor mij ook een Thaise ID.card te krijgen (echter dan in roze). Het schijnt veel gemakkelijker te kunnen zijn en je hoeft je paspoort niet steeds meer overal te laten zien. 

Om twee uur die middag moesten we er zijn. We moesten aardig wat documenten en kopietjes meenemen en ondertekenen en, last but not least, een getuige (geen familielid) en ook de burgemeester van ons dorp. 

Tot zover alles duidelijk en prima geregeld. Iedereen was op tijd en de ambtenaar op het gemeentehuis begon zelfs vijf minuten voor onze afgesproken tijd. Best een unicum. Dat maakte me, op dat moment, blij. 

En toen begon de sessie. 
Werkelijk alles werd aan me, aan ons, en nadien aan de getuige en een half uur lang zonder ons en zonder de getuige in een een-op-een gesprek aan de dorpsburgemeester gevraagd. En van iedereen kopien van de ID en van de provinciale verklaring dat hij dorpsburgemeester is. 

Natuurlijk de gegevens uit mijn, in het Thais vertaalde en door het ministerie van buitenlandse zaken van Thailand gecertificeerde, paspoort. Onze trouwdocumenten. Waar we elkaar hadden leren kennen (datingsite) hoelang we hadden gedate voordat we elkaar voor het eerst gezien hadden. Hoe vaak we elkaar in de weekenden getroffen hadden. Of we van elkaar hielden. Of we werkelijk samenwoonde op het zelfde adres. Maar liefst zes pasfoto's van mij moest ik inleveren. Of ik littekens had of tatoages. Of ik ooit drugs had gebruikt of er in gehandeld had. Welke zaken ik hier uitvoerde en of ik zwart werk en inkomen had. Waar mijn geld vandaan kwam om hier te leven. Waar ik gewerkt had in Nederland en voor wie ook hier in Thailand. Of ik in de mensenhandel had gewerkt was of bekend was met prostitutie. Waarom ik twaalf jaar geleden naar Thailand gekomen was. Wat mijn bloedgroep was. Waarom ik eerst in Chiang Mai gewoond had. Gegevens (namen en achtergronden) over mijn vader, mijn moeder en al mijn broers en zussen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er kwam geen eind aan. Blad na blad rolde, in het Thais, uit de printer van de ambtenaar. Phatsamon moest het lezen en aan me vertalen en ik moest tekenen. Sommige documenten moesten samen worden getekend. Een soort van kruisverhoor van een kleine twee en een half uur. 

Na mijn documenten rolde onze documenten en de documenten voor Phatsamon uit de printer. Tekenen, tekenen en nog eens tekenen. 

Toen handtekening door de getuige (een overbuurvrouw van de moeder van Phatsamon die ook op ons trouwfeest was). Ook voor haar document en kopie van haar ID en natuurlijk... tekenen. 

Daarna een individueel gesprek met veel vragen en wederom een verslag dat getekend moest worden door de dorpsburgemeester (Pujabaan). 

Voor mij was het meest lullige dat die twee mensen met ons mee gekomen waren en dik twee uur voor spek en bonen op een paar stoeltjes achterin moesten zitten. Twee stagaires kwamen ons water en fruit brengen (goeie service).  

Alles bij elkaar liepen we, na dik drie uur, om iets over vijf uur die middag, als laatste bezoekers het gemeentehuis uit en... nog geen geel boekje met mijn naam, en ook geen ID.card. 

Ik ging maar even meedoen buiten met het kantoorpersoneel dat bezig was met een workout. Prima idee overigens om de dag door je medewerkers zo te laten afsluiten. 

We kregen de mededeling dat het nu zo'n drie weken tot een maand wachten was. Alles zou worden nagetrokken. Dit was kennelijk pas de intake van een nog veel grotere screening. 

In de documenten stond ook opgenomen en het werd me luid en duidelijk verteld, dat als er een leugen in de opgemaakte stukken zou staan ik daarvoor de gevangenis in zou moeten. Geen fijn idee. Wel fijn dat er geen leugens in staan. 

We zouden worden gebeld als de screening was afgerond. 

Afgelopen dinsdag, wederom anderhalve maand later, eindelijk het telefoontje waarop we zaten te wachten. Woensdag 15 mei moesten we op het gemeentehuis komen om de spullen op te halen en de foto voor mijn Thaise (roze) ID-card te maken. 

Dat gele boekje met mijn adres, huis en eigenaar naam erin kreeg ik nagenoeg bij binnenkomst uitgereikt. De foto was tien minuutjes wachten en in een speciale houding gaan staan. De camera moest opnieuw worden ingesteld. De gemiddelde Thai is rond de 1.65 meter en ik zit op 191 cm. Beetje lol en snel gelukt. 

En toen... bleek het toch nog weer een uur en een kwartier wachten. 
Het systeem moest worden aangepast voor roze ID-kaartjes en dat werd uitsluitend gedaan op het eind van de werkdag... 

Aardig wat voeten in de aarde dus... En de prijs van deze hele operatie? Uiteindelijk 70 THB (circa 1.80 Euro). 

Gisteren medische keuring voor een gezondheidscertificaat voor het vernieuwen van mijn rijbewijzen (een voor auto/truck en een een voor motor/scooter). Binnen tien minuten met gestempeld en getekend certificaat en na het betalen van 40THB (circa 1 euro) weer op straat. 
Vanmorgen naar de Transport office voor verlening van het rijbewijs, theorie herhaling en een aantal fysieke testen. 
Allemaal binnen een uur en een kwartier klaar en weer voor vijf jaar twee rijbewijzen samen voor 760 THB (circa 19,50). Het kan dus allemaal (heel soms) ook vrij vlot. 

Toch... inmiddels weer een paar missies volbracht. 
Op naar de volgende stap het landpapier aanpassen bij de Landoffice. 



Frans Captijn (Gangey Gruma) 

maandag 13 mei 2024

Ingelast: Onze bouw opnieuw onder vuur...

(Ge-update op dinsdagmorgen 14 Mei.) 

Op 6 mei 2024 in de vroege avond trof een onverwachte orkaan vooral ons dorp en directe omgeving en veroorzaakte veel schade. Meer dan dertig huizen raakten hun dak kwijt en de Royal Thai Army kwam de volgende dag zelfs de ouderen helpen met reparaties en opruimen.

Ik heb op 7 mei een kleine foto-impressie gemaakt van 'The day after'. Ook onze bouwlocatie liep aardig wat schade op. 

Op 10 mei hebben we 240 nieuwe geglazuurde keramische dakpannen besteld en hopen dat ze snel binnenkomen. De leverring duurt maximaal drie maanden, maar het bedrijf zal proberen haast te maken.

Er moeten nog veel reparaties worden uitgevoerd, maar na vijf dagen enkele per dag een aantal uren inspanning (meer lukt niet door de hoge temperaturen van rond de 38 graden en de hoge vochtigheid) zijn we erin geslaagd het beschadigde dak van het huis dat we aan het bouwen zijn, te repareren. 

Gistermiddag om 17.00 uur was deze klus geklaard, dus we waren van plan vandaag verder te gaan met ons reguliere bouwproces.

Gisteravond wederom totaal onverwacht zwaar weer waardoor onze constructies opnieuw onder 'vuur' kwamen te liggen. Een zware blikseminslag sloeg in tussen het dorp en onze bouwplaats. Alles in één keer donker vanwege stroomstoring. Momenteel hebben we overigens twee tot drie stroomstoringen per week. Dus gisteravond hebben we onze generator maar weer opgestart. Fijn zo'n apparaat te hebben. 
 
Vijf minuten later kwam er een wind die ook regen uit noordwestelijke richting bracht. En binnen nog eens 10 minuten bleek het zich te ontwikkelen tot een hevig onweersbui te zijn met zeer stevige windstoten.

We hoorden al snel, tussen het geluid van de gierende wind en regen, brekend glas en vanochtend ontdekten we de trieste uitslag. 
Het grootste deel van de reparatiewerkzaamheden van de afgelopen vijf dagen zijn vernietigd. Delen van het bovenste dak dat we aan het installeren zijn, zijn weggeblazen en 3,5 meter dieper op het middelste dak gevallen. 
En ook andere nieuwe schade, glazen blokken, bomen, takken, het achterste dak van onze TED's, enzovoort.

We hebben nu eerst even wat tijd nodig op te kijken hoe en met wat we verder gaan. Dit is immers nog maar het begin van het regenseizoen en dit gebied is nooit eerder zo hard door deze extreme winden getroffen. 

Er zijn nieuwe onweersbuien op komst. De eerste regen valt alweer. We hopen dat het een beetje meevalt. 








6 Uur maandagmiddag 13 mei:
Het dak achter de TED's gerepareerd.
58 gebroken dakpannen van de laatste storm vervangen. Maakt het totaal tot nu toe op 182 exemplaren. 
Diverse stapeltjes en ook rond het huis gebroken pannen die we nog hopen een beetje te kunnen gebruiken voor de hoeken. 
De temperatuur is een klein beetje aangenamer gelukkig. 
Dinsdag weer verder...










  
Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 10 mei 2024

Wereld Labyrint Dag

Afgelopen zaterdag, 4 mei, was het Wereld Labyrint Dag. 

Het was een grote verrassing dat ik vanuit New Hampshire (U.S.A.) een uitnodiging kreeg om onze labyrinten open te stellen en mee te doen onder het motto: 

"Walk as One at 1.00"

Mijn liefde voor labyrinten en het werken ermee is ontstaan door aanvullende opleidingen die ik op de Academie voor Leiderschap Veiligheidsregio's kreeg. Hans van den Brink (schrijver en coach van The History Store) was een van de inspirerende en vakkundige trainers en begeleiders van diverse programma's. Hij nam mij ook mee met een groep naar de kathedraal van Chartres (Frankrijk) en liet ons daar met het labyrint in de kerk kennis maken. Een ervaring die ik nooit in mijn leven meer vergeet. 

Na die ervaring ging ik me verder in labyrinten en het werken ermee verdiepen en maakte ik er een aantal. Als meditatie docent en life- & talentcoach heb ik er inmiddel super veel mooie en ook dankbare momenten bij het werken met gasten aan over gehouden. Ook mijn verzameling klankschalen zette ik er vaak voor meditatie en ontspanning in. 
Labyrinten kunnen onder andere fantastische persoonlijke spiegels zijn en inzicht geven in je levensweg.

En even voor de duidelijkheid, een labyrint is iets totaal anders dan een doolhof. Heel kort door de bocht. Het is een weg van loslaten, ontvangen en toelaten door via een pad naar het hart te lopen (de weg van loslaten), in het hart aangekomen te ontvangen, en op de weg terug naar buiten open te staan om dat wat er voor je klaar ligt te ontvangen. 

Onze labyrinten? 
Ja, als ik er even bij stil sta dan heb ik er inmiddels een aardig aantal gemaakt.

Het begon met een Kretaans labyrint dat ik op de vloer van 'Sala Mala' de kleine yoga en meditatie sala op de heuvel van The Spa Resort Chiang Mai (nadien The Pavana Chiang Mai resort) schilderde. Elke woensdagavond hadden we er meer dan fantastische sessies. 

Bij het townhouse van The Residences (naast het resort) maakte ik een mini Kretaans labyrint. 

Daarna ging het verder. In de tuin van The Residences maakte ik van energydrink- en bierflessen een groot Chartres labyrint. Dat was precies tussen het townhouse op The Residences en het Spa Resort/The Pavana zwembad van het hotel. 

Daarna een vinyl Petite Chartres labyrint dat ik bij slecht weer voor gasten kon gebruiken in The Pavana Room van het resort. 

Helaas moest het resort door mismanagement sluiten en de wereldwijde pandemie deed daar tot op heden nog een schepje bovenop. 

Ook mijn leven kreeg, met en door Phatsamon, een andere wending en we begonnen in Surin te bouwen. 
Sommigen verklaarden me voor gek dat ik voordat we met onze gebouwen begonnen, eerst een 'Petite Chartres' labyrint ging maken. Drie volle trucks met beton voor de vloerplaat en haast ontelbare mozaiek steentjes om de lijnen van de paden te maken. 
De bovenste foto is die van dat Labyrint nu. Dochter Carlien poseerde er afgelopen januari in toen de drone van haar vriend eroverheen vloog.  

Helaas kon ik dit jaar nog niet onze labyrinten open stellen. Op zich best jammer maar ik kan op onze bouwplaats nu nog geen evenement organiseren. Op zich was dat best jammer omdat het 4 mei in Nederland ook nog eens nationale dodenherdenking was. 
Ik besloot om om 1 uur die middag zelf toch het labyrint te lopen en om verbinding met andere plekken en goede bedoelingen te maken. 

We hopen volgend jaar (op zaterdag 3 mei 2025) maar in ieder geval op zaterdag 2 mei 2026 van de partij te zijn als het wederom Wereld Labyrint Dag is. 

Hieronder wat plaatjes van onze labyrinten.


Kretaans labyrint Sala Mala Chiang Mai

Woensdagavond sessie The Pavana Chiang Mai Resort 

Begeleiding met klankschalen

Klein tuin labyrint Townhouse Chiang Mai

Chartres Labyrint The Residences Chiang Mai

Petite Chartres vinyl labyrint The Pavana Room.

Petite Chartres labyrint met kampvuurplek Surin


  
Frans Captijn (Gangey Gruma)