vrijdag 19 april 2024

Vriendschap

Onze plakkikker (Aziatische Gouden Boom kikker) heeft sinds een maandje een vriend of vriendin. Hij of zij is donkerder bruingoud van kleur. Zoiets als het verschil van de huidskleur tussen Phatsamon en mij ;). 

Die kikker, ik noem hem maar even voor het gemak 'hij', voelt zich al tijden bij ons thuis. We troffen hem op verschillende plekken aan maar heeft nu zijn vaste woon en verblijfplaats.

De bovenkant van de reserve waterfles bij onze TED's Place (Talk, Eat and Drink place) is overdag zijn slaapkamer onder de grote trechter die over de fles hangt om onze waterkoeler te kunnen vullen. 

Als het donker begint te worden kruipt hij eronder vandaan en begint voor hem de 'dag'. Hij springt al plakkend overal rond en dat springen kan hij als een soort van circus acrobaat. Gaaf om te zien. 
Als ik 'sochtends vroeg mijn yoga en meditatie op de veranda van de TED's ga doen en de trechter optil dan zit hij er weer. 

Al een paar keer heb ik geprobeerd om het beest hier een stuk verderop in het bos te zetten. In een emmer met de scooter het bos in en in de schaduw bij een boom zetten. Twee dagen later plakt hij hier weer rond. Ik laat het maar. Hij hoort er nu gewoon bij. 

Maar sinds een maandje nu heeft hij dus een (ik ga er voor het gemak ook maar van uit) vriendin. Elke avond springen en plakken ze samen hier rond in de bomen op ons land, en elke ochtend zitten ze dicht tegen elkaar onder de trechter. Echte vriendschap denk ik. 

En dat bracht tussen Phatsamon en mij het gesprek op het thema vriendschap. Ik heb er in juli 2019 in een Blog ook al eens aandacht aan besteed in relatie tot de onmogelijkheid om te kunnen 'ontvrienden'. 

Er gaat bijna geen dag voorbij of Phatsamon vertelt me over haar 'vrienden'. 
In Thailand werkt dat zo: Als je bij elkaar op school hebt gezeten als junior of senior en je kent elkaar daar dus van dan word je 'vriend' genoemd. Zo ook als je met iemand ooit hebt samengewerkt. 
Van al die 'vrienden' waarover ik inmiddels nu jaren hoor heb ik er tot nu toe niet meer dan een handvol ontmoet. We moeten er vaak samen ook om lachen. 

Nu, met onze bouw die vordert, kondingen meer 'vrienden' zich aan. Ze willen graag komen kijken (en met vaak hun hele gezin gratis slapen, eten en drinken natuurlijk) maar zover is het nog niet. Wie weet dat ik dus in de nabije toekomst veel van haar 'vrienden' ga ontmoeten. Een kwestie van rustig afwachten. 

Als ik naar mezelf kijk dan prees ik me ook gelukkig met zoveel 'vrienden'. Niet alleen in de dagelijkse kontakten maar zeker ook met de sociale media die ik jaren geleden nog had, volgde en bij hield. 
Facebook (ze noemde en noemen het daar ook letterlijk vrienden), Twitter (destijds), LinkedIn. Het stroomde over van de vrienden en vriendschappen. En ook bijvoorbeeld de serviceclubs waar ik jaren lang actief en met super veel plezier lid van was. 

Wikipedia zegt onder andere over vriend en vriendschap:
"Een vriend/vriendin is een persoon waarmee je een speciale persoonlijke band hebt. 
Vriendschap is een nauwe relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid.
Bij een belangeloze vriendschap kijkt de een naar wat de ander nodig heeft en worden eigen belangen/verlangens op de achtergrond geplaatst." 

Als ik op al die honderden 'vriendschappen' die ik had nu terug kijk dan zijn daar nog geen hand vol van over. En ja, natuurlijk, dat ligt zeker ook aan mij. 

Onvoorwaardelijkheid en belangenloosheid blijken in de meeste gevallen een sprookje. Het was vaak 'leuk' en 'fijn' en het liet zich goed aanzien om 'bij een persoon in de groep te horen' op de sociale media. Alsof je met hem of haar echt een goede persoonlijke band hebt. 
De meeste 'vriendschappen' kwamen voort uit het mooie woord 'netwerken' (juist uit eigen belang en dus niet belangenloos vriendjes van elkaar proberen te zijn). En zo werkt het overal. 
In mijn ogen geen ware vriendschap. 

Iedereen kent het spreekwoord: "Uit het oog, uit het hart." En zo gaat dat in verreweg de meeste gevallen. Ik denk dat velen de ervaring kennen al kort nadat ze met pensioen zijn. Eigenlijk ook niet meer dan normaal. 
Ieder leeft en ontwikkelt immers zijn eigen leven. Dat je daarbij een poosje samen op loopt kan voor een tijdje een speciale persoonlijke band opleveren maar hoe sterk die band uiteindelijk is... je kunt je er in vergissen. Eerlijk is eerlijk, soms is dat super jammer. 

Dan maar weer terug op die sociale media? Nog niet misschien. De meeste verhalen erop zijn te mooi om waar te zijn en, wat mij betreft, een band creeer je er niet mee. Dat lukt pas echt goed face-to-face. 
Ik denk dat die plakkikkers, zonder sociale media, een stevigere en prettigere vriendschap hebben. Face-to-face en body close to body. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 




vrijdag 12 april 2024

Vakkundig en slim leegroven

De meeste mensen in Thailand werken nog steeds 6 dagen (9 uur per dag) per week. Op hun vrije dag is een favoriete bezigheid om er op uit te gaan om te vissen. In de pick-up of op de brommer met de hele familie en diverse hengels. Lunch(koel)box en zitkleedje mee.

Maar de mensen hier op het platte land kennen ook een andere manier van vissen. Een doeltreffende manier waarop ze gegarandeerd alle vis uit het water/de vijvers halen. Zelf vind ik het wat weinig met vissen te maken hebben. Ik vind het meer vakkundig en slim leegroven maar hier denken ze er natuurlijk heel anders over. Zij genieten er van.  
Eens per jaar of eens per twee jaar is er een party van ongeveer een dag waarop ze hun vijvers totaal leeg pompen. 
Het begint vroeg in de ochtend met het aanslepen van pompen. In de middag gaan de mannen en kinderen de modder al in van de vijvers die steeds leger worden en zo worden alle vissen er uit gehaald. De vrouwen hebben de bbq al aangestoken en de whiskey en het bier staan klaar. Uit de pick-ups komt, niet te missen, muziek met zware bassen. En de week erop is de vijver van de buren aan de beurt. Steeds weer een feest wordt er van gemaakt. 

Vorige week schreef ik al over de extreme hitte hier. En die hitte gaat ook met droogte gepaard. 
De meeste vijvers en beken staan inmiddels totaal droog. Onze vijver daarentegen blijft gevuld. Afhankelijk van de waterstand vul ik hem om de twee tot drie dagen steeds bij. En vissen doen wij niet en dat betekent dat de vijver vol zit met diverse verschillende vissen die we ook twee keer per week voeren. In het riet slakken en boven het water als de zon langzaam onder gaat veel vliegjes en insecten. 

En als je honger hebt... ja dan ga je op zoek naar eten. De weg voor steeds meer watervogels naar onze vijver is dan ook gevonden. Eerst was het alleen dagelijks onze vriend de Kingfisher maar nu zijn er allerhande soorten en maten vogels. De vijver wordt vakkundig en slim leeg geroofd. Hoewel, helemaal leeg zal niet lukken omdat de grootste vissen niet worden gegeten. Mooi dat de natuur zo werkt.  

Vakkundig en slim?
Die vogels kennen inmiddels ons dagritme. 
Als we in de ochtend met de honden naar het bos gaan zitten ze in de bomen al klaar. Weinig verstoring tijdens het roven als we niet in de buurt zijn zorgt voor een smakelijker en stressloos ontbijt in het prive 'vogelrestaurant'. 
En zodra we uit het bos komen hollen de honden Singto en Cupid met een snoeivaart naar en in de vijver om de vogels weg te jagen. Sommige watervogels duiken letterlijk onder en komen op onverwachte plekken ineens weer boven om weg te vliegen of nogmaals onder te duiken. Er vanaf komen is meestal maar van korte duur en in de namiddag zijn ze ook weer terug. 

We laten het gaan. Over een aantal weken spoelen we hier door de regentijd regelmatig weer weg en zijn overal de vijvers, beken en velden weer gevuld met water. Genoeg te eten en onze vijver is dan weer een aantal maanden minder interessant. 

Het blijft prachtig om dit schouwspel steeds weer te zien. Vakkundig en slim en ze hoeven er de vijver niet voor leeg te laten pompen. 






Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 5 april 2024

Code Zwart. Extreme hitte

Ik vond op internet dat je in Nederland bij temperaturen boven de 27 graden in de schaduw praat over 'extreme hitte'. Het nationale 'hitteplan' zou dan ook in werking kunnen worden gezet. 

Eerlijk is eerlijk, hier is zo'n temperatuur eigenlijk zalig. Iets dat eigenlijk betekent dat ik, na zo'n kleine twaalf jaar onafgebroken in Thailand, aardig aan de hoge temperaturen gewend ben. 
Ja, hoewel anders door de medische wetenschap wordt beweerd, je went er (tot op zekere hoogte) aan. 

Die zekere hoogte heeft ook te maken met je afkomst volgens mij, Mijn West-Europese huid is, buiten het kleurverschil, anders dan die van de Aziatische Phatsamon. 
Ik zweet bijvoorbeeld hier super snel en drink ook veel meer. Liters en liters drinkwater uit onze waterkoeler per dag en ook sport drank met speciale zouten en mineralen. En het werken in onze bouw doet er een aardige plons bovenop. Mijn kleren kun je dagelijks uitwringen.

In de jaren 80 werkte ik in Saoedi Arabie en toch was, in mijn beleving en herinnering, de warmte daar anders. 

Er zijn maar heel weinig dagen in het jaar dat hier de tropische temperatuur van 30 graden Celcius niet wordt gehaald.  

Ik herinner me nog, in het begin toen ik hier begon te wonen, dat ik heel erg moest lachen als ik Thaise mensen in de winter (net als in Nederland december, januari en het begin van februari). Ze reden op de brommer met dikke truien en handschoenen aan terwijl ik heerlijk met een t-shirt op de brommer zat. 
En overigens was dat niet alleen in de wintermaanden maar eigenlijk het hele jaar door. Zeker voor de dames. Ze bedekken hun huid, ondanks de hoge temperaturen, met al het mogelijke om maar een witte huidskleur te houden of te krijgen. Marketing heeft immers in Azie geleerd dat dat prachtig is. En die zelfde firma's beloven in Europa bijvoorbeeld juist het tegenover gestelde. Een getinte huidskleur is prachtig. En zo wordt er aan iedereen verdiend. 
Heerlijk dat Phatsamon die getinte pracht kleur (vind ik) heeft en dat ze er niet voor in de zon hoeft te liggen. Scheelt zeeen van tijd. 

Maar goed, terug naar die temperaturen en dat gewennen.  
Die tijden zijn voor mij veranderd. Ook ik rijd hier in de wintermaanden inmiddels met handshoenen aan bij ochtendtemperaturen van rond de 16 graden Celcius. En wat die kleding betreft. Ik bescherm me dagelijk tegen de zon. Lange broeken, lange mouwen. Factor 50 om mijn kale kop te beschermen en op die kop eigenlijk altijd een zonnehoed of tenminste een petje. 
En in de zon liggen? Ik zou wel gek zijn om hier te gaan 'bijbruinen'. Je gaat kapot en er is geen lol aan. Wat mij betreft gewoonweg niet te doen. 

Voor mij ligt de grens van extreme hitte inmiddels zo'n 10 graden hoger op ongeveer lichaamstemperatuur. De temperatuur waarop we onze aircon's voor de nacht hebben ingesteld is de Nederlandse 'extreme hitte' temperatuur van 27 graden. We slapen daar prima bij.  

Code zwart:
En toch... het wordt jaar na jaar erger. Inmiddels is het hier al weken boven de 40 graden in de schaduw en het kwik zakt ook in de nacht niet meer onder de 27 graden. Als de zon om ongeveer half zeven onder is, nog steeds veertig graden. Ook niet uitnodigend meer voor een bbq.

De komende weken komt er, als je het weerbericht gelooft, nog een schepje bovenop. Phatsamon vertelde me gisteren dat we hier in 'code zwart' zaten. Ik had er nog nooit van gehoord dat die code bestond. Kennelijk wordt het hier dus boven 'rood' gehanteerd. Bloedheet is het immers al lang niet meer en vandaar dat 'rood' denk ik in de steek is gelaten en is doorgeschaald naar zwart.  

De honden liggen haast voor dood onder de TED's in de schaduw in het zand. Ze hebben maar weinig trek in eten en plonsen af en toe in de vijver of het bad dat we voor ze gemaakt hebben. Verfrissend werkt het niet echt. Het water is veel te warm. Zelfs de vissen in de vijver lijken er moeite mee te hebben. 
 
Een koude douche bestaat ook al een tijdje niet meer. Het water hoeft niet meer te worden verwarmd. Koud water is gewoon op. 
Als je op onze veranda in de schaduw in een stoel gaat zitten moet je voorzichtig zijn. Die dingen zijn gewoon kokend heet. Alles, maar dan ook alles, is meer dan heet wat je aanpakt. De koel/vriescombinatie zweet haast van het harde werken.

En dat alles betekent een stapje terugschakelen met onze activiteiten. Geen hitteplan voor nodig. Gewoon je verstand een beetje gebruiken (hoewel). 
Veel pauzes maken en tussen de pauzes wat werken. Dat zijn dus helaas totaal maar een uurtje of vier tot maximaal vijf per dag. En diverse activiteiten, zoals het schilderen van staal, zijn gewoon tijdelijk uit beeld. Het is niet anders. 

12.45 uur vanmiddag.
Mogen we alsjeblieft onze pyramidekoelkast in?
Tussen 12.30 en 14.30 uur is het onverantwoord om in de volle zon te werken. Gevoelstemperaturen inmiddels van rond de 47 graden Celcius. 
We hebben het Spaanse idee van siesta ingevoerd en steevast doe ik een middagdut van een uur in een van onze piramide gastenkamers. Heerlijk met airco bij zo'n zesentwintig tot zevenentwintig graden. Onze honden hollen als ik er naar toeloop al naar toe en staan keurig in een rijtje te wachten tot ik de deur open doe om ook plat in de 'pyramidekoelkast' te gaan. 

En wat dat 'hoewel' van hierboven betreft. Veel mensen verklaren ons voor gek dat we momenteel aan ons dak aan het werk zijn met het installeren van de dakpannen. Yep, we willen zoveel mogelijk doen om het voordat de regentijd begint zo 'dicht' mogelijk te hebben. 

En die regentijd geeft dan voor wat betreft de hitte wellicht iets verlichting maar niet voor het zweten. De vochtigheidsgraad loopt immers gigantisch op waardoor je je warmte slechter kwijt kunt. 

Nog steeds zijn er mensen die denken dat we niet te maken hebben met klimaatverandering en dat het door de eeuwen heen klimaatschommelingen al waren. Het heeft helemaal niets te maken met menselijk gedrag zeggen ze. Slaap lekker verder. Ik moet er een beetje om lachen (en huilen) want we zien het hier met het jaar verslechteren. Ieder zijn mening.

Wat voor toekomst geven wij
nog een nieuwe generatie?
Afgelopen middag kreeg ik, in reactie op dit Blog van mijn dochter een Facebook bericht dat ze in Australie van iemand had gekregen. Ze stuurde me het door en ik vond het zeer toepasselijk. Wat voor toekomst geven wij de nieuwe generatie? 

Het zijn van die dingen die er hier en in de wereld bij horen en we nemen ze helaas maar 'voor lief'. Wat kun je anders. De politiek in de wereld praat, en praat, en praat. Slaap rustig verder. Ondertussen verandert er niets. En gedrag van mensen verandert ook niet. We blijven kopen, vervuilen en de natuur omzeep helpen. 
Hoelang blijft die aardbol dit nog trekken?  

Het 'positieve'? Zalig in ons dorp als een van de weinigen over airco's te beschikken (die overigens voor dat wijzigende klimaat geen goeie bijdrage leveren). Daar staat overigens tegenover dat we geen centrale verwarming kennen en hebben of eigenlijk misschien toch? Die (on)natuurlijke extreme hitte.

Pffff...


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 29 maart 2024

Plezier met zijn enkelband

Op 19 maart was ik op de scooter onderweg naar een bouwmarkt. Ik moest voor een verkeerslicht wachten en met veel lawaai, bravoure en gas geven kwam er een andere scooter aan die midden op de rijbaan naast me ging staan. Steeds, als een soort van motorfiets die aan een race mee deed. En maar gasgeven en aandacht trekken.  

Een jonge magere vent met, naar ik aanneem, zijn (enorme dikke) vriendin achterop die, totaal niet onder de indruk van het gedrag van haar vriend, in haar mobiel hing. Alletwee geen helm. De jonge maakte er een feest van en genoot van zijn one-man-show voor het rode licht. 
Ik keek automatisch af en toe even opzij en moest er een beetje om lachen. 
De gedachte ging door mijn hoofd dat die scooter misschien wel een wheelie zou maken door het gewicht van die jonge vrouw als de jongen zou gaan staan maar gelukkig bleef hij op zijn zadel zitten. 
Hij lachte terug. Zijn vriendin bleef, als een zoutzak achterop, in balans en onverstoord geobsedeerd in haar mobiel hangen. 

Iets later pas viel me ineens om zijn linker enkel een band met daarop een of ander kastje op. Ik had er wel eens van gehoord maar had zo'n ding nog nooit gezien. Hetzelfde als op de foto die ik op internet vond. 

Even ging er van alles door mijn hoofd heen. De jonge man zag een beetje mijn verbazing en zelfs een beetje schrik maar ging er denk ik nog harder om lachen en feest van maken. Snel keek ik naar iets anders. 

Het licht sprong op groen en inderdaad, alsof de hekken bij een paardenrace geopend werden, hij ging er als een raket en met veel lawaai vandoor. Hij draaide tijdens zijn 'vlucht' nog even om en zwaaide met een lach naar me. Ik zwaaide met een lach terug. 

Verder onderweg naar die bouwmarkt dacht ik er aan dat deze jongen misschien wel net was vrijgelaten. Elke provincie heeft hier een gevangenis en daar in een soort grote kooi met veel andere gedetineerden in moeten zitten is absoluut geen pretje. Geen vergelijk met de omstandigheden in Nederland.

Wellicht was hij dus wel super blij dat hij weer eens even wat 'normaler' kon luchten en zijn leven weer wat oppakken waren mijn gedachten. 

Even een beetje verbazing omdat ik er nooit bij stil had gestaan. Weer een ervaring rijker. Eigenlijk best goed om deze mensen niet alleen zo weer een nieuwe een kans te geven maar ook die overvolle gevangenissen hier een beetje te ontlasten. 

Of het uiteindelijk allemaal wat oplevert in blijvend veranderd gedrag blijft voor mij een vraag. En dat geldt natuurlijk niet alleen hier. 

Hoewel ik ook geen andere oplossing weet zet ik regelmatig grote vraagtekens bij gevangenis straffen, laat staan taakstraffen. 

Gevangenissen blijken, in mijn ogen, vaak hogescholen en universiteiten voor criminelen. 
Dat er nieuwe inzichten bij mensen ontstaan is me helder. En zeker weten dat het bij een aantal mensen tot het inzicht leidt om om dat waar ze hun straf voor uit zaten niet meer te doen.
Voor veel anderen werkt de nieuwe 'vriendenkring' aanstekelijk om op het ooit ingeslagen pad verder en zelfs regelmatig nog gerafineerder en dieper door te gaan. 

En of taak'straffen' veel zoden aan de dijk zetten is ook maar de vraag. Helaas heb ik diverse verschillende verhalen daarover gehoord. 
Haast vanzelfsprekend starten veroordeelden super ongemotiveerd er mee en alles wordt uit de kast getrokken om vooral zo lang mogelijk zo min mogelijk te doen om de uren afgetekend te krijgen. Soms is het in de praktijk slechts alleen proberen om op een slimme manier aanwezigheid te laten registreren. 

Met zo'n enkelband worden mensen, als het goed is, tenminste nog een beetje tijdelijk in de gaten gehouden. En dat ze bij die 'onvrijheid' er ook een feestje van kunnen maken dat heb ik nu in ieder geval een keer ervaren.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 22 maart 2024

Hondenleven en hondenLeven.

Ik heb vorige week al even dit blog aangekondigd n.a.v. de operatie van hond Rot-hae (het gaat overigens super goed met haar. De hechtingen zijn er alweer uit en Phatsamon heeft door diverse Thaise donaties het geld van de operatie inmiddels helemaal terug). 

Hondenleven staat in de spreektaal bekend als 'een ellendig bestaan'. Ik kwam in een artikel op internet tegen dat deze uitdrukking is gebaseerd op het leven van honden zoals het vroeger was. Tegenwoordig zou het niet meer van toepassing zijn. 

Dat kan in Nederland misschien in de meeste gevallen zo zijn maar is hier in Thailand allerminst het geval. 

Er is hier een overkill aan honden. Met name straathonden. Het hele land is er mee bezaaid. Ik denk dat misschien wel meer dan 90% van al die dieren dat ellendige bestaan, waar dat woord hondenleven vandaan zou komen, nog steeds dagelijks leidt. Het is regelmatig schrijnend om te zien. 

Mensen geven hier niet veel om dieren. De simpele reden? Ze kosten geld. En dus ga je als je hond zijn poot gebroken heeft meestal maar niet naar een dierenarts (waarvan er meer dan genoeg goede en modern opgeleide overal zijn). Het lost zich vanzelf wel op een of andere manier op.
Dieren vol met teken en vlooien en soms ook zo goed als kaal door de haaruitval en het krabben. 

Leuke en aantrekkelijke puppies overal die aandacht krijgen. Als ze een paar maanden oud zijn is het leuke er vanaf en worden ze vaak bij een tempel gedumpt of aan hun lot over gelaten. Castreren en steriliseren? Kost geld en hoewel ook de overheid, en zelfs gratis een van onze prinsessen met een crew aan dierenartsen, zich er om bekommeren, fokt het maar door. Het is dweilen met de kraan open. 

Eten? De restjes (meestal alleen wat rijst) die van de mensen overblijven en vooral zwerfafval. Dat kom je hier met karrevrachten langs de wegen, uit de auto's gegooid want dat is de cultuur hier, tegen. En veel, heel veel honden, op zoek naar etensresten tussen dat afval, worden aan- of doodgereden. Op onze reizen van en naar Chiang Mai komen we elke keer weer heel veel dode honden tegen.  
Een hondenleven inderdaad. 

Die drie van ons hebben mazzel. Ze leven een hondenLeven (met een hoofdletter 'L'). Alleen de jongste, Singto, bij dit blog boven op de foto, heeft een week of vijf als puppie en voordat ze naast onze tuin in het bos gedumpt was, een traumatische ervaring (angst/vertrouwen) opgelopen. Iets dat er helaas ook nooit meer helemaal uitgaat. Gelukkig heeft, haar leven een pittige wending de goeie kant op gekregen. Ze is dikke maatjes met Cupid die juist voor niets en niemand bang schijnt te zijn. Haar enthousiasme slaat vaak wat door en niet iedere vreemde stelt haar ongeremdheid en blijheid op prijs. Voor Singto is het anderzijds een goed voorbeeld dat ze ook anderen dan ons vaak best na korte tijd kan vertrouwen. 

Het leven van Kadhow, Cupid en Singto is gewoon een groot feest. 
's Ochtends vroeg als het licht wordt en nog voor de zon opkomt worden we door ze wakker gemaakt. Geen punt want zo rond zes uur staan we toch altijd op omdat we hier meebewegen met de natuur.
Speeltijd is begonnen en in de ochtend is het, verhoudingsgewijze, nog koel. Het begint met het ravotten met hun 'knuffels'.

Opgestaan, langzaam rijdend met het 'gezin' op de scooter, met elkaar het bos in. Kadhow, als inmiddels beginnend oudje van bijna twaalf, het eerste stuk op de treeplank. De twee jongsten volgen ons vrolijk en speels hollend naast elkaar. 

Hollen door de rijstvelden, spelen met koeien en regelmatig ook andere honden en achter de eekhoorns aan. We parkeren de scooter ergens en lopen alle vijf door het bos en spelen er vaak verstoppertje. Kadhow speurt het beste en volgt zijn neus. Eigenlijk altijd raak. Cupid gebruikt haar neus later en kijkt eerst alleen en begint, al piepend, in alle richtingen te hollen en tussen de bosjes door te zoeken en, toch maar ook even de neus gebruiken, vindt ons. Singto, wellicht door haar trauma van vroeger, houdt ons meestal altijd in de gaten om te kijken of en waar we verstoppen.

Na het ontbijt spelen in de grote tuin, ons rijstveld of de velden om ons heen. Vaak met vriendjes of vriendinnetjes in allerhande kleuren. Phatsamon heeft ze allemaal namen gegeven.

De hele dag lekker vrij buiten.
Rond een uur of tien is het echt te warm en bezwijkt de hele bups onder de warmte. Tijd om te rusten. Op de veranda, in onze TED's of in het koelere zand onder de TED's (Talk, Eat & Drink place). 
In de middag een uurtje als extraatje, als ik even rust, lekker in de piramide met airco. 
Rond vier uur in de middag komt de activiteit weer heerlijk terug omdat de temperaturen weer dalen. 
In de vroege avond, na hun eten en bij licht, nog even kort met de scooter het bos in.

En overdag, regelmatig het water in om wat af te koelen in onze vijver of in het meer in het bos als we daar lopen. In onze vijver is dat extra leuk omdat ze met de geinteresseerde vissen spelen. 

Geweldig dat onze honden geen vlooien, teken of andere parasieten hebben. Dat kost een beetje geld maar Bravecto, NexGard Spectra en Symparica trio doen werkelijk wonderen. Twee keer per jaar een tabletje, naar rato van hun gewicht, en geen centje last. 

Natuurlijk ieder jaar de vaccinaties. De prijzen vallen mee. Hondsdolheid jaar herhaling bijvoorbeeld Euro 1,50 en de totale jaarlijkse up-date aan vaccinaties, conform hun paspoort, iets meer dan een tientje in totaal per dier.
Tandreiniging en verzorging, en de vacht doen we zelf. En, mankeren ze iets dat we zelf niet kunnen behandelen dan gaan we naar een van onze dierenartsen of naar een van de twee dierenziekenhuizen hier in Surin of in Chiang Mai.  

Twee maal per dag een mix van goeie brokken en Thais eten. Af en toe een hondensnack. En maf of niet, de twee jongsten eten 's ochtends na hun ontbijt ook fruit. Bananen, appel, mango, etc.. 
Op vier plekken bakken met drinkwater die steeds worden ververst. 

En elke avond, bij toerbeurt, gaat er eentje op de scooter met ons mee naar ons dorpsrestaurantje. Elke avond doen ze hun truckendozen open om als eerste op de scooter te kunnen zitten. Helaas voor ze, het is bij toerbeurt 😊.

En ja, natuurlijk zijn het handenbinders. Althans, dat hebben wij er van gemaakt. Wij vinden dat heel normaal onze verantwoordelijkheid. Van huis uit mee gekregen. En daar krijg je ook aardig wat, aan voornamelijk plezier en oprecht en eerlijk gezelschap, voor terug. Dat is voor ons niet in geld uit te drukken. 

Gaan we naar Chiang Mai, 900 km hier vandaan, dan gaan ze mee. Ik denk dat Kadhow, met zijn inmiddels bijna twaalf jaar, een Thaise hond is die in de top staat van honden die in dit land veel kilometers hebben afgereisd. 

Vaak krijgen we over Kadhow vragen hoe het komt dat hij als Thaise straathond (wij zeggen altijd Royal Thai Temple dog) al zo oud is en nog steeds zo gezond. Het antwoord is eigenlijk zo super eenvoudig. Aandacht en zorg en ja... dat kost wat geld en tijd, en ook Kadhow heeft natuurlijk niet het eeuwige leven. 

Die drie van ons zijn inderdaad aardig verwend en hebben, vinden wij, een welverdiend fijn hondenLeven.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 




vrijdag 15 maart 2024

Levensreddende operatie aan huis. Met dank aan Phatsamon

Een erg lang verhaal deze week. Als je alleen de kortere versie zou willen lezen begin dan bij Rot-hae.

Als er van iemand haar leven in de afgelopen jaren veranderd is, dan is het het leven van Phatsamon wel. We spraken er afgelopen week nog weer eens samen over. 

7 Jaar geleden nog wonen en werken op een bank in Bangkok en nu wonen en werken op haar eigen land in haar geboorteplaats Surin. Regelmatig 'handen aan de ploeg' in onze bouw en werken in de grote tuin. Haar leus is: "Niet op voorhand zeggen dat je iets niet kan. Eerst maar eens proberen en zo goed als alles is aan te leren". 
Voor mij een waarheid als een koe. Slap hangen en lullig kijken zien we, en klagen horen we, meer dan genoeg.

Kortom, allerhande talenten komen ineens boven drijven en dat is super leuk om te zien en te ervaren voor ons alletwee. En ja, soms levert het wat spierpijn voor haar op maar niet zeuren. Doorgaan, blijven bewegen en oefenen en het gaat wel weer over. En een fijne massage doet wonderen.

Een ander talent dat zich bij haar ineens sterk heeft ontwikkeld is dat van "Dierenvriend". En dat is, zeker voor Thailand, best een beetje een uitzondering. Dieren meer dan zat hier, maar die zijn er vooral om geld mee te verdienen of voor de voedselvoorziening. Zeker in de landelijke omgeving waar we wonen zien we dat elke dag. 

Van jongs af aan is ze daar natuurlijk ook mee opgegroeid. Thuis hadden ze buffels, koeien, varkens, kippen, eenden en een vijver vol met vis. Allemaal voor de verkoop en voor eigen gebruik. Samen met hun rijstvelden was de familie zo goed als totaal self-supporting. 
En natuurlijk waren er honden en katten. Hoewel eigenlijk altijd buitenshuis, waren en zijn dat hier de 'huisdieren'. Ze aten ze niet (hoewel dat in Thailand op hele kleine schaal toch nog wel eens gebeurt). 

Phatsamon had met die honden en katten altijd al iets. Ze deelt nog regelmatig haar fijne en verdrietige ervaringen daarover met me. Toch hield ze zich als kind in het dorp een beetje afzijdig met affectie voor die huisdieren om niet 'buiten de boot' te vallen. Dat is nu gelukkig wel anders. 

In de cultuur hier is het over het algemeen geen enkel vergelijk met huisdieren in Nederland. Dieren hier waren en zijn immers voor gebruik en zijn over het algemeen van een zeer lage 'rangorde'. Voor de meeste honden en katten wordt nu niet echt goed gezorgd. Ze hebben vaak letterlijk een hondenleven. Volgende week een Blog waarin dat ook een beetje terug komt. 

Phatsamon leerde een Farang (buitenlander) met een hond kennen. Dat was ik dus samen met mijn beste vriend Kadhow. Vriendinnen waarschuwde al voor buitenlanders die een hond hadden. Die mensen gaven nooit 100% aandacht aan je. Hun hond staat op een hoger plan is de redenering. Apart. Maar goed, ze liet zich er niet door leiden want we zijn immers nu getrouwd en hebben hier maar liefst 3 van deze viervoeters rondlopen. Kadhow, Cupid en Singto.
Daarnaast heeft Phatsamon, bij haar moeder, de zorg op zich genomen voor vier kittens. De moederkat werd op de provinciale weg voor haar moeders huis helaas doodgereden toen de kittens net twee weken oud waren. Drie kittens hebben het overleefd, ze zien er perfect verzorgd uit en zijn inmiddels in een prima conditie 7 maanden oud. 

De slechte zorg voor honden en katten en de voortdurende stroom van puppies en kittens in het dorp, en niet alleen in ons dorp maar zo goed als overal, doet Phatsamon veel. 
Ongezien geeft ze straathonden die vol teken en vlooien zitten en leiden aan haaruitval, medicijnen. Ze knappen zienderogen op. 
Ongezien inderdaad. Prima dat ze met haar geld (we noemen het met een lach soms de 'Phatsamoni foundation') wat helpt maar het moet wat mij betreft niet doorschieten. 
Als mensen er achter komen wat ze allemaal doet dan is de kans groot dat we hier straks een dierentuin kunnen beginnen. Singto is feitelijk ook zo goed als 'over de schutting' bij ons als puppy van nog geen vijf weken gegooid. En we hebben geen geldboompje om alle 'huisdieren' om ons heen te verzorgen. Onze eigen drie honden zijn, zeker met de verzorging en aandacht die ze krijgen, meer dan genoeg. 

Maar goed, soms zijn er 'spoedgevallen' waar ze voor zichzelf toch niet aan voorbij kan en wil lopen. En, met haar, ben ik het er mee eens dat je het geld beter dan daaraan kunt besteden dan aan het nog meer spekken van tempels en de bijbehorende oranje mannen. 

Wachten in het dierenziekenhuis
voor ultrasound check.
Rot-hae
(Thais woord voor 'optocht') is zo'n spoedgeval dier. 
Phatsamon heeft haar die naam gegeven omdat ze eind vorig jaar tijdens de meer dan knoert harde muziek (met huizenschuddende bassen) tijdens een optocht vanuit een naastgelegen dorp naar ons dorp gevlucht was. Geen voormalige eigenaar die zich daarom bekommert of naar het dier gaat zoeken. Ik kan er met de pet niet bij, maar ja zoals gezegd, andere cultuur. Een hond stelt voor de meesten niets voor en "levert geen geld op" is niet alleen de gedachtengang maar wordt ook letterlijk zo in gesprekken gedeeld.

Er was een jong koppel hier dat zich een beetje om Rot-hae wilde ontfermen. Maar... geen geld en mee eten met de overblijfselen van dat wat de pot dagelijks schaft. Maar toch, Phatsamon was blij dat er in ieder geval iemand was die haar wat aandacht gaf. En dat ook nog eens in de straat tegenover het huis van haar zus. Ze kon en kan dus soms een klein beetje een oogje in het zeil houden. 

De hond, haast vanzelfprekend niet gesteriliseerd, bleek achteraf kennelijk al net zwanger toen ze op de vlucht geslagen was. De laatste paar weken werd ze dikker en dikker en zou eigenlijk al lang hebben moeten bevallen maar niets. Ze werd steeds meer een soort van voetbal op poten en dat kwam niet door eten. Ze bleef maar groeien, ging steeds moeilijker lopen en knapte zowat. 

Phatsamon ging met het dier voor bloedonderzoek, testkit hartworm & bloedparasieten, een utrasound scan en een x-ray naar een dierenziekenhuis hier in Surin. 
De conclusie? Het dier had, toen ze al zwanger was, door de vorige 'eigenaar', een anti-conseptie injectie gekregen. De zwangerschap was in de baarmoeder daardoor afgestorven en het dier kon er niet vanaf komen. 
Een operatie moest zo snel mogelijk in het dierenhospitaal gebeuren omdat het dier anders spoedig zou overlijden. Een (voor Thaise begrippen) dure operatie na al de kosten die door Phatsamon uit haarzelf al waren gemaakt. 

Phatsamon ging via een Thaise speciale sociale media groep vorige week op zoek naar sponsoren om de vereiste ongeveer 18.000 THB, zo'n kleine vijfhonderd euro (voor de gemiddelde Thai twee maandsalarissen), bij elkaar te krijgen. 

Helaas, daarop wachten kon in ieder geval niet meer. Afgelopen zondag at en dronk Rothae niet meer, lopen ging zo goed als niet meer en haar situatie werd met het uur slechter. Een kleine twee maanden was het rottingsproces in haar buik al aan de gang en de boel begon van binnen steeds meer te gisten. 
Ze belde haar jonge dierenarts, een hele spontane jonge meid, die ook de katjes van Phatsamon gecastreerd en gesteriliseerd had, om te vragen of zij de operatie ook kon doen. Het ziekenhuis had dat afgeraden omdat een operatie bij een 'normale' dierenarts veel risicovoller is. Ze beschikken immers niet over allerhande dure en specialistische apparatuur in geval van nood die het ziekenhuis hier wel heeft. Begrijpelijk. Maar vervoer van Rot-hae naar het dierenziekenhuis was eigenlijk ook geen optie meer. Het was er op of er onder en dan maar met kunst en vliegwerk proberen om te redden wat er nog te redden viel. 

De jonge dierenarts (Puppy Love) gooide haar programma om en kwam afgelopen maandagmiddag om drie uur, met haar vader als hulp, met een soort bestelwagen naar het huis toe waar Rothae nu woont. Operatietafel en allerhande benodigde spullen in de achterbak mee. Phatsamon had hier een kaarsje aangestoken en ging er naar toe. Super spannend natuurlijk. 

Ter plekke werd de hond direct buiten onder een luifel in de tuin geopereerd. 
Het resultaat? 8 Helaas dode en al weken rottende puppies of wat er nog van over was in de baarmoeder (foto hiernaast). Samen, geloof het of niet, goed voor een gewicht van bijna tien kilo. Voor de operatie was de hond 21,8 kg. Een flinke afslangoperatie in een uur tijd dus. Wat moet dat een opluchting voor dit dier zijn geweest. En natuurlijk ook gelijk gesteriliseerd.

Dat was nog maar net op tijd om het leven van Rot-hae te redden. 

Rot-hae, twee uurtjes voor
publicatie van dit Blog
Tot nu toe gaat ze goed bergopwaarts. Hopen dat ze de kracht heeft om snel weer helemaal goed te herstellen.

Phatsamon was en is natuurlijk ook super blij. Door haar inzet en talent is dit letterlijk een geslaagde operatie geworden. Goed gedaan!

De kosten waren uiteindelijk voor de 'Phatsamoni foundation' met deze 'achtertuinoperatie' iets minder dan de helft dan de prijsopgave van het ziekenhuis. 
De aanvraag voor donaties is overigens jl. maandagavond pas goedgekeurd na allerhande papierwerk en garanties. Logisch opzich, omdat ook hier door mensen helaas misbruik van wordt gemaakt. 
Tot nu toe heeft het een klein steuntje in de rug van iets meer dan zestienhonderd Thaise Baht opgeleverd. Dat is weinig maar goed, beter dan helemaal niets. Phatsamon is er in ieder geval hartstikke blij mee. En... het levert haar vast ook goed Karma op. 
Ze was en is ook niet de enige met een donatieverzoek in de groep. Het staat werkelijk vol met schrijnende gevallen van huisdieren en bijbehorende donatieverzoeken. 


Net na de operatie

Nu maar hopen dat het hier bij blijft (???) omdat we hier echt andere plannen hebben dan een dierenfoundation te beginnen en genoeg te zorgen hebben voor onze eigen drie viervoeter 'kids' 😏. 

En zo maak je altijd weer wat anders mee. Het leven blijft zo in ieder geval bij ons een avontuur.


Frans Captijn (Gangey Gruma)