vrijdag 28 september 2018

Wat is eigenlijk denken en waarom gaat dat zo vaak fout?

Onlangs las ik in een boek:

“Denken is het besluit nemen om te observeren en te begrijpen, ook al wordt men gestoord door zichzelf of de anderen.
Denken wil uiteindelijk luisteren – naar het oer geluid, de oer historie.”
Meester Taisen Deshimaru

Er speelt zich dagelijks wat af in dat hoofd van ons. Meer en meer informatie laten we in een steeds sneller tempo toe. Ontspannen doen we nog nauwelijks en de meeste mensen verstaan niet de kunst van het kunnen beheersen en zelfs loslaten van hun denkprocessen.

Toen ik de quote van Taisen Deshimaru las gaf me dat, jawel, stof tot denken en inzicht en die gedachten en dat inzicht wil ik in dit blog maar eens delen. Misschien hebben we er samen iets aan.

Wat is denken en waarom gaat dat zo vaak fout?
Denken heeft allereerst te maken met het nemen van een besluit. Vaak noemen we het na-denken hoewel het beter is om vooraf te denken in plaats van nadat er iets speelt. Een besluit dat we overigens bewust en meestal onbewust nemen.

Een besluit om te observeren en te begrijpen. Mooi gezegd en eigenlijk onmogelijk gedaan. We zijn gewoonweg niet (meer) in staat om zonder oordelen te observeren. En daar gaat het dan ook al heel snel mee fout. Het ‘zonder gestoord te worden door zichzelf of de anderen’ heeft daar alles mee te maken. Onze van kinds af aan programmering belet ons om ‘slechts’ te observeren. We observeren vanuit een basis houding wat de situatie ons op kan leveren of hoe bedreigend die kan zijn. Niet vanuit een vrije en onpartijdige houding. En het begrijpen heeft daarbij en daardoor dan ook altijd een ondertoon. We kunnen (en willen) dingen begrijpen zo lang ze in ons straatje te pas komen.

En wat die anderen betreft heeft dat alles te maken met wat wij denken dat anderen wel niet zouden kunnen denken. We zijn met ons denken altijd op onze hoede of we wel passen in dat wat door anderen als ‘sociaal geaccepteerd’ gedacht wordt. Pffff wat een hoop gedachten en wat een energie verbruik in ons hoofd.  

Ons denken is dan ook geen vrij proces van observeren en begrijpen. Onze programmering bepaalt de richting en vaak blijkt dan ook dat als je blijft denken hoe je altijd dacht, je altijd blijft geloven wat je altijd al geloofde. Je blijft in je vicieuze cirkel en alles overkomt je wat je altijd al overkwam.

Vrij als een vlinder, zonder oordelen, observeren en proberen te begrijpen zorgt voor een luisteren naar je ziel. Het laat creativiteit uit jezelf toe. Je verbinden met dat oer geluid, die oer historie. Luisteren naar dat wat je hier feitelijk te doen hebt. Nee, dat is niet egoïstisch. Het is de roep van het leven van je missie volgen en uiteindelijk maak je met die uniekheid jezelf en die ander het meeste blij en... je hoeft er geen haar op je hoofd over te laten denken.

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

captijninsight@gmail.com


vrijdag 21 september 2018

Ondanks tegenslag de klemtoon op LEVEN. Genieten van dag tot dag.

“Letterlijk en figuurlijk: we laten ons niet kisten. We genieten van dag tot dag, gaan er op uit, concerten, cabaret, film, volgende week een weekje vakantie in Duitsland. Mijn eigen ontspanning / hobby komt ook voldoende aan bod, dus als we het nog een tijdje zo volhouden hebben we het naar omstandigheden goed. Anderen vinden wellicht dat we in zak en as moeten zitten, maar dat gaan we NIET doen!”

Een stukje tekst uit een mailtje van een voormalig collega en nog steeds goede kennis/vriend die ik een paar weken geleden ontving.

Slenterend met mijn hond, Kadhow, door het op dit moment wel erg vochtige bos dacht ik er over na hoe dankbaar ik wel niet mag zijn. Ik ben gezond, althans zo voelt het en ik ga daar tot op de dag van vandaag dan ook maar even van uit. Alles in mijn lijf ‘werkt’ naar behoren. Ik kan de vochtigheid van dat bos, de energie, de temperatuur, voelen. Ik kan die fantastische tropische vogels, kikkers en andere dag en nacht dieren horen en ik kan de richting aanwijzen waar al die verschillende geluiden vandaan komen. Ik kan de frisse lucht en de geur van ontluikende bloemen ruiken. Dat wat we in de volksmond ‘groen’ noemen is hier een groot pallet en de ervaring van meer dan duizend kleuren groen. Wat een variatie! Ik loop fit een heuvel op en ik merk dat mijn hartslag en ademhaling zich daar een beetje op aan passen. Perfect voor iemand van mijn leeftijd. Ik kan me de tijd en het geld van de sportschool besparen door lekker in de natuur bezig te zijn. Ik voel de verbinding, gedachten en liefde van mijn twee kids en van mijn vriendin ook al zijn ze niet in het bos bij me. Mijn benen dragen me zonder problemen en mijn knieën buigen zonder probleem als ik stappen zet. Als ik wil stil staan dan stopt mijn lichaam dus ‘gewoon’. Ik kan mijn denken inmiddels tijdelijk stoppen (hier in dit land geleerd) en me concentreren op dat wat ik wil en genieten van de sensaties die dat oplevert. Wat is het toch een wonder en wat is het mooi.

En als er dan ineens toch eens een keer iets van dat lijf niet werkt, je kunt immers door je rug gaan, dan ligt ineens de focus op die rug en niet meer op al dat andere dat nog steeds fantastisch werkt.Vreemd eigenlijk omdat alles dat je aandacht geeft groeit. 

De ex-collega, of beter gezegd het echtpaar, van de passage hierboven uit hun mailtje aan mij hebben 'recht' om ‘bij de pakken neer te zitten’. Ze hebben te kampen met verschillende hardnekkige vormen van kanker en Alzheimer. Waarop leg je de klemtoon?

Veel van genieten van dag tot dag heeft te maken met waarop jij de klemtoon in je leven legt. Op dat wat je kunt of op de tijdelijke, langdurige of altijd durende ‘handicap’. En ja, ik ben nog steeds gezond en dat maakt gemakkelijk praten.

Dit stel toont aan dat je door een verandering van mindset, de focus op dat wat nog kan, nog steeds bewust optimaal kan genieten van dat wat LEVEN werkelijk belangrijk maakt en inhoud geeft.
Bij de pakken neer, of in zak en as, zitten hoort daar niet bij.



Frans Captijn (Gangey Gruma) 

captijninsight@gmail.com

vrijdag 14 september 2018

Een beetje meer ijzer helpt je van je vermoeidheid af? Laat me niet lachen.

Een paar weken geleden kreeg ik een mailtje van een goeie kennis. In die mail schreef hij onder andere:
“Ik voel me niet goed en ben erg vermoeid. Ik heb afgelopen weken een paar onderzoeken gehad. Gelukkig waren de uitslagen goed. Er is alleen een ijzertekort geconstateerd maar dat kan opgelost worden. Het verklaart mogelijk wel mijn vermoeidheid.”

Ik moest er erg om lachen en heb hem dat ook geschreven. Een beetje meer ijzer helpt jou van je vermoeidheid af? Fijn dat het ijzertekort is vastgesteld dan geeft dat tenminste houvast om aan te werken. Ik geloof er niet in. Je hebt jezelf en maakt jezelf steeds vermoeider en daarmee stap voor stap steeds meer ziek. Een dagelijks tabletje ijzer helpt je daar niet van af. Er is iets structureels mis. Wat is de bron?

Natuurlijk kan een gebrek aan ijzer debet zijn aan vermoeidheid en toch is er vaak veel en veel meer aan de hand. De afgelopen jaren ben ik te veel mensen met hun verhalen tegen gekomen waaruit blijkt dat ze zich niet alleen soms fysiek maar zeker mentaal volledig uitputten. Daar helpt een beetje extra ijzer helaas niet tegen.
En het feit dat hij er in gelooft (of eigenlijk zelf juist ook niet in gelooft) dat ijzer de oplossing zou kunnen zijn blijkt wel uit het zinnetje dat het slechts ‘mogelijk’ de moeheid verklaart.

We doen onszelf allemaal wat aan. Leggen onszelf nogal wat op om de systemen waarin we functioneren naar onze ideeën zo goed mogelijk te ‘dienen’ en vooral iedereen om ons heen tevreden en blij te houden en vooral niet op te vallen door af te wijken van onze programmering. 
Willen voldoen aan de wensen en verwachtingen die anderen van ons hebben (althans die we denken dat anderen van ons hebben). Vaak slechts bezig om te laten zien hoe 'succesvol' (?) we in onze relatie, in het opvoeden van onze kinderen, onze baan, de carrière, enzovoort zijn. Feitelijk niet eerlijk zijn tegenover onszelf en al helemaal niet aan onze eigen diepere verlangens en wensen om echt gelukkig te zijn voldoen. En dat proces slurpt energie. 
Het gevolg is dat we onzelf geweld aan doen en daarmee maken we onszelf meer en meer ziek.

Ga bij chronische vermoeidheid eens echt op zoek naar de oorzaken. Dat is de focus naar binnen leggen. Naar hoe jij je in relaties met anderen en misschien nog wel het meeste in relatie met jezelf gedraagt en opstelt. Jezelf geweld aan doet en het stemmetje van je ziel (jezelf, je innerlijke wijsheid en dat speelse kind in je) niet meer hoort, laat staan er naar luistert en er gevolg aan geeft.

Wordt stil, maak contact met jezelf, luister.
Ben je nog wel in flow of heb je jezelf inmiddels zoveel zaken die zogenaamd moeten opgelegd dat je steeds meer in een gevecht met jezelf terecht bent gekomen? Heb je je persoonlijke lat om de omgeving te plezieren niet te hoog gelegd.

Wat de bedoeling van leven is, is dat je die uniekheid tentoon spreid die je bij je geboorte aan talenten hebt mee gekregen. Dat is flow en geen sadomasochisme en voelt ook absoluut niet als gevecht. Het levert een gezonde moeheid van lichaam en geest op die op een natuurlijke manier bij het leven in balans herstelt wordt.

Geen ijzer dat je daarvoor nodig hebt. Slechts de keuze om terug te gaan naar jouw bron en jouw flow.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

captijninsight@gmail.com


vrijdag 7 september 2018

De ongezondheid van het gebruik van voedingssupplementen.

De wereld van gezonde voedingssupplementen groeit. Tegenwoordig is het een grote en bloeiende business.
Marketing vertelt je dat je deze aanvullingen tegenwoordig nodig hebt. Deze meestal dure en levenslange extra's moeten je gezond houden en je behoeden tegen allerlei soms vreselijke ziektes.

Meest geweldige verhalen over gezondheid en herstel. Goed opgeleide en meestal commissie-gedreven verkopers / consultants helpen de populariteit van het voortdurende gebruik van voedingssupplementen vergroten. Een prachtige manier voor deze mensen en de industerie zelf om geld te verdienen. Ze beginnen vaak met het promoten en verkopen van de producten aan familie en sociale media ‘vrienden’. Het is makkelijk om daarmee te starten omdat het voor deze contacten moeilijker voelt om nee te zeggen.
Wil je een lang en gelukkig leven? Gebruik voedingssupplementen!

Wie ben ik om je te zeggen dat deze toevoegingen of aanvullinigen gezond zijn of niet? Ik weet het niet, ben hier geen specialist in, dus wie ben ik om daar een oordeel over te hebben? Ik kijk wel uit. De gekte, voor mij, is dat de voedingssupplementindustrie mensen daadwerkelijk ondersteunt om een ​​ongezonde levensstijl te blijven leiden. Ik leg dat even uit.
Waarom heb je voedingssupplementen nodig? Laten we gewoon onder ogen zien dat dat alleen maar nodig zou zijn omdat je als basis, als bron, ongezond leeft. En om dat ‘probleem’ op te lossen ondersteunt de voedingssupplementindustrie om door te gaan met die ongezonde leefstijl. Zij bieden je dan wel hun producten aan om de 'kloof' in ongezondheid met hun producten te dichten.

Marketingcampagnes creëren op een creatieve en populaire manier gevoelens van angst voor mogelijke toekomstige ongezondheid. Stimuleren om deze voedingssupplementen te kopen. Bieden de 'magische' manier om gezond te worden of te blijven, waarbij je kunt doorgaan met ongezond leven.

Terug in de geschiedenis hadden mensen een veel rijkere en vaak meer gebalanceerde levensstijl, voeding en natuurlijke fitheid. Als ze zich niet lekker voelden, ja, dan was er een soort tijdelijk supplement, een kruid of een ander middel. Bewezen door en bekend bij vroegere generaties en grootmoeders.

Als het je belangrijkste doel is om een ​​zo lang mogelijk gelukkig en gezond leven te leiden, denk dan eerst na over het werken aan het veranderen van je levensstijl op een holistische manier in plaats van het toevoegen van 'gezonde medicijnen' als een soort aanvullend ‘fast food’. Wees je meer bewust van de dingen die je eet, van je dieet. Houd lichaam en geest op een natuurlijke manier gezond. Misschien zou je zelfs eens (of nog wat meer) letterlijk de natuur kunnen opzoeken en er contact mee maken.
Misschien duurt het een beetje meer tijd, maar het bespaart je zeker veel geld.

Je lichaam heeft het vermogen om zichzelf te herstellen als je als basis een gezonde levensstijl leeft. Daarin heb je geen supplementen nodig.


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

captijninsight@gmail.com