vrijdag 26 juli 2024

Nieuwe Thaise huis & tuin dieren

We wonen hier in Surin, in het Noord-Oosten van Thailand, midden tussen de rijstvelden en percelen bos op zo'n vijfhonderd meter van ons dorp. Aardig rustig en, als er niet gejaagd wordt, ook een fantastische fauna. 

In oktober 2020 schreef ik al eens een blog  over steeds meer toeschouweres tijdens yoga en meditatie (Interesse? Klik hier). Dat draaide voornamelijk over de grote diversiteit aan vogels die we hier hebben. Er zijn er in bepaalde periodes van het jaar zelfs nog een paar bij gekomen. 

Maar inmiddels treffen we in onze tuin en soms zelfs in huis nog weer andere, nieuwe dieren aan. Meestal zijn het onze honden Kadhow, Cupid of Singto die ze voor het eerst ontdekken en ons er attent op maken. Op de eerste foto bij dit blog vindt Singto net een pracht van een leguaan in de oude (helaas) dode boom.  

En op de toegangspoort naar ons labyrint vond Phatsamon een boomslang in het zonnetje. 

Nog geen week geleden troffen we in de vroege morgen in de slaapkamer van ons nieuwe huis dat we aan het bouwen zijn ineens een jonge 'Otus' uil aan. Mijn lievelingsvogel.
Super balen dat het dier, geschrokken door de honden die met ons mee naar binnen liepen, van schrik door het huis in de woonkamer in volle vaart tegen de glazen schuifpui vloog. Het overleefde de klap helaas niet.

In ons rijstveld diverse Asian Open Bill vogels. Gigantische soort van ooievaar dieren. 

Rond onze vijver een Witborst waterhoen met jong. Super gevaarlijk met 'jager' Cupid in de buurt maar het gaat nog steeds goed. 

Ook een Javaanse vijver reiger laat zich, hoewel super gecamoufleerd, regelmatig zien. 

En sinds een aantal weken zien we hier om ons huis ook regelmatig een soort van vos. Super moeilijk om daar een foto van te maken en toen dat eigenlijk super gemakkelijk was op een ochtend had ik, dombo, mijn camera vergeten. 

We wonen hier zou je kunnen zeggen in een soort van open gratis dierentuin en dat bevalt prima. 

Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 19 juli 2024

De nooit verloren zoon is er weer.

Na ruim vijf jaar is hij er eindelijk weer. Mijn zoon is net vanmiddag bij ons in Surin aangekomen. Hij maakt een pittige rondreis tijdens zijn maand juli vakantie. 

Eerst twee weken voor het eerst naar zijn zus in Perth in Australie, waar ze samen een gouden tijd hadden, en nu twee weken bij ons in Surin. Een wat moeilijkere verbinding, nu vliegen op Buriram, dan naar Chiang Mai maar alles lukt met een beetje gepuzzel. Hoewel... een pittige puzzel. Air Asia veranderde de vluchten vanuit Perth tot vijf maal toe en tot op de dag van gisteren waarbij aansluitingen van de drie vluchten naar hier (Perth-Kuala Lumpur, Kuala Lumpur - Bangkok (Don Meuang) en Don Meuang -Buriram, niet meer op elkaar aan sloten. Veel regelwerk en stress voor Carlien, en met succes, om hier toch op het afgesproken tijdstip aan te komen. En zoals mijn ex-vrouw al naar me schreef, aardig gaar natuurlijk. 

Na zo'n lange tijd elkaar niet meer te hebben gezien, lijkt zijn bezoek een beetje op de parabel van de 'terugkeer van de verloren zoon' dat meer dan mooi door de schilder Rembrandt van Rijn rond 1668 werd geschilderd. En toch is het ook weer heel anders.

Het was april 2019 dat hij de voorlaatste keer in Thailand was en daar ook voor het eerst met Phatsamon kennis maakte. Die werkte toen nog in Bangkok op de bank en het was een leuke combinatie, een paar dagen in Bangkok en de rest bij mij in Chiang Mai. 
Ik was voor dat jaar uitgekozen en uitgenodigd om op de Nederlandse ambassade in Bankgkok bij de ambassadeur in de tuin Koningsdag te vieren. Met z'n drietjes gingen we daar dan ook naar toe. 
Mijn zoon, haast altijd fun, wilde er ook daar gelijk maar voor Phatsamon de eerste kennismaking met de Nederlandse kroket en frikandel van maken. Dat lukte allemaal prima. (Mocht je het blog erover nog willen lezen klik dan hier).

Dat het zolang duurde had allereerst natuurlijk alles met de hectiek rond de wereld pandemie te maken en de reisbeperkingen die daar o.a. mee gepaard gingen. Daarnaast met veel ontwikkelingen bij hemzelf. Hij zat in het proces van het kopen van, inmiddels, zijn huis in Zuid-Limburg. Het opknapwerk en de aanleg van zijn tuin, dat hij nagenoeg allemaal zelf doet, zijn bijna klaar. En daarnaast zat hij in een langdurige proces van een overstap naar een nieuwe baan. Hij begint daaraan als hij in augustus weer terug is.  

En hoewel ik niet veel heb met 'sociale' media, moet ik toegeven dat die er toch voor zorgden dat we elkaar helemaal nooit 'verloren' hebben. En dat geldt voor zowel mijn zoon als voor mijn dochter. We hebben vrijwel dagelijks contact met elkaar en werkelijk alles wordt met elkaar gedeeld. We weten wat er in elkaar omgaat en ja, die afstanden blijven daarbij natuurlijk toch soms een probleem. 

Ik herinner me nog de tijd, 1980, dat ik in Saoedi Arabie voor Ballast Nedam in de bouw werkte. Stapels brieven van mijn moeder heb ik nog. Ze stuurde er soms wel twee per week maar voordat die bij mij op de compound waar ik woonde aankwamen, waren we weken verder. Ik schreef dan weer terug en zo kregen zij en ik antwoorden op vragen binnen een maand. En dat ging ook zo met mijn toenmalige vriendin. Een heel enkele keer bellen dat financieel pittig in de papieren liep. Hoe anders als nu...

Allerminst dus 'verloren' die zoon en dochter. Zalig om dat goeie contact altijd met ze te hebben en gelukkig te houden. 

Maar nu onze zoon er is, is dat natuurlijk echt 'quality time'. Alle drie, mijn dochter, mijn zoon en ik, kunnen niet op onze gat zitten. We gaan Surin hier dus wat beleven en...mijn zoon heeft zijn werkschoenen mee genomen. Genoeg te doen op onze bouw ;).  
Hopen dat het weer een beetje mee zit. De weersvoorspellingen zijn voor ons slecht maar de boeren hier genieten er van. We zitten midden in het Thaise regenseizoen. 

En geloof het of niet, voor Kadhow is het ook weer een feest van herkenning om zijn dierenvriend na zo'n lange tijd weer te zien. En die twee jonge honden meiden zullen, zeker weten, snel helemaal verliefd op hem worden. 

Top om dit jaar zowel mijn dochter, als getuige tijdens onze bruiloft eind januari, en nu ook mijn zoon weer eens heerlijk een knuffel te (hebben) kunnen geven. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 12 juli 2024

Dat Apenkooien uit de gymles komt me nog steeds goed van pas

Ik vond de gymlessen op de lagere- & middelbare scholen waarop ik zat, en later ook bij de vervolgopleidingen die ik volgde, nooit leuk. Een spelletje  volleybal of werken met de medicine ballen ging dan nog wel, maar verder had ik er de schurft aan. Aan voetbal al helemaal. 
Iedereen is gelukkig anders. Het maakt de wereld kleurrijk.

Waar ik altijd warm van werd is als we tijdens de gymlessen gingen 'Apenkooien'. Dat was feest. Meestal werd dat al een week vooraf aangekondigd omdat de gymleraar met de studenten veel werk had om het parcours op te bouwen en nadien weer af te breken. Eigenlijk werden de meeste materialen die in de gymzaal aanwezig waren gebruikt. Van klimrekken, sprinplanken, evenwichtsbalken, ballen, en noem maar op werden gebruikt om een soort van hindernisbaan op te bouwen. 

Het ging er om dat je een parcours aflegde waarbij je probeerde niet te worden afgetikt door de tikker. En dat was klauteren, springen, hangen, als tarzan aan de touwen hangen, en noem maar op terwijl je ook nog eens alle 'gevaar' om te worden afgetikt in de gaten moest houden. Aardig actief en, voor mij, super leuk om te doen. 
Het liet je zweten, maakte je aardig flexibel door de variatie in het parcours en liet je ook je koppie er nog eens bij houden. 

Ik moest er vorige week aan denken toen ik aan het werk was met het installeren van ons dak van het huis. Ik moet me soms in de meest rare bochten wringen om de metalen panlatten en keramische pannen te kunnen zagen en schroeven. En ja, als het effe lukt heb ik harnas aan als valbeveiliging en zit ik aan een soort van bergbeklimmers lijn. Meestal kan ik het echter niet gebruiken omdat ik 'vreemd' van binnen uit het dak opbouw en haast geen bevestigingspunten heb als ik er toch bovenop moet zijn. Het komt dus regelmatig neer op een soort van 'standje moeilijk' om zo veilig mogelijk in balans te blijven en te kunnen werken. 

Dat Apenkooien van toen komt in ons 'bouwparcours' dan ook regelmatig terug en ik heb er plezier aan en gemak van. Het enige dat (gelukkig nu) ontbreekt is die aftikker die je ook nog in de gaten moet houden. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

vrijdag 5 juli 2024

Hemelschrijnende levensverhalen onderbroken door flitsende luxe producten reclames

In het restaurantje hier in de buurt waar we 'savonds regelmatig eten staat altijd de televisie aan. 
Van huis uit mee gekregen heb ik mijn hele leven al meer dan de schurft aan een televisie die tijdens het eten als grote aandachttrekker en stoorzender aan staat. Maar goed, ik ben in dat restaurantje te gast dus je accepteert het, of je gaat er gewoon niet meer naar toe. Zo werkt dat in mijn beleving.
Kortom, ik weet er een beetje mee om te gaan en zit op een 'strategische' plek waarbij mijn aandacht zo min mogelijk door dat ding wordt afgeleid en ik een normaal gesprek kan voeren waarbij hoofden van mensen waar ik mee praat niet steeds tussendoor worden weggedraaid. Inderdaad, haast naast die TV met mijn ogen gericht op de tafeltjes.

Steevast staat altijd dezelfde zender op met dezelfde presentator. Maandag tot en met donderdag gaat dat over koken & eten, prioriteit in de Thaise cultuur. De overige drie dagen in de week zijn het 'persoonlijke interviews'  over de meest hemelschrijnende levensverhalen. Hartverscheurende en vaak schokkende situaties en omstandigheden waarin diverse mensen verkeren of in terecht zijn gekomen. Het programma probeert een helpende hand uit te steken. Natuurlijk absoluut niet verkeerd.    

Waar kijkers de eerste vier dagen met hun favorite activiteit eten worden gelokt, is het in het weekend in letterlijke zin tranentrekkende emotie-tv. 

Een ultieme combinatie die zorgt voor zeer hoge kijkcijfers op het beste moment van de dag. Een TV in Thailand is namelijk van levensbelang. Al heb je, soms zelfs in letterlijke zin, geen stoel om op te zitten, een TV is er. Het hoort bij de cultuur, en staat overal aan. Al zeker tijdens etenstijd. 

Het zou geen marketing heten of je springt daar als bedrijf natuurlijk handig op in. Je hoeft er haast niets voor te doen om je verkoop boodschap over de drempel te krijgen. 

Even naar die weekend uitzendingen terug in combinatie met die marketing. 
De meest erbarmelijke omstandigheden die mensen laten zien en vertellen (en slim tranenopwekkend door de presentator worden gevraagd) worden op hun emotionele hoogtepunt plots onderbroken. 
Flitsende reclames uit de meest mooi voorstelbare luxe wereld worden ineens op het scherm gegooid. Producten die je feitelijk helemaal niet nodig hebt worden door de meest high-so, meestal de meest mooi gemaakte dames, aangeprezen om te (ver)kopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om witmakers voor de huid, okselfris spul, Acne cremes, auto's en leningen daarvoor, en noem maar op. Zelfs paracetamol, ik begrijp niet waarom je daar reclame voor moet maken, ontbreekt geen avond. Misschien tegen de koppijn die je van die reclames krijgt, dan is het nog niet eens zo verkeerd. 

Van blaartrekkende armoede naar overdreven luxe leven zonder belemmeringen. Een totaal schril contrast. 

Geld verdienen aan ellende noem ik het. En als je die meestal onzinnige producten ook nog eens koopt betaal je feitelijk aan die onzin mee. Voor mij zijn die reclames dan ook een aansporing om op die voortreffelijke aanbiedingen juist maar niet in te gaan. Ik zit op die spullen ook helemaal niet te wachten. 

De basis om te helpen is natuurlijk fantastisch en die reclames brengen zeker ook een klein beetje daarvoor in het laadje. 

Toch geeft het steeds weer bij mij een heel vreemd dubbel gevoel en vooral een rare smaak in de mond. En dat terwijl de uitbater van het restaurantje haar uiterste best doet om met aandacht steeds weer een voortreffelijk menu op tafel te zetten. 

Het zal technisch gezien allemaal wel heel erg clever voor de economie en voor het zakken vullen zijn. Ik zal te weinig zakelijk inzicht hebben.

Voor mij is de wereld (nee zijn mensen in deze wereld) steeds meer van slag. Hoewel, misschien moet ik mezelf in de spiegel nog dieper in de ogen gaan kijken om erin te gaan geloven dat ikzelf steeds meer ontspoor...

Veel gemakkelijker om er vanuit die gedachte dan mee om te gaan volgens mij. Oordopjes in het restaurant in is immers als alternatief ook niet echt een optie. Dat verstoort normale communicatie met die TV aan nog veel meer. 

  
Frans Captijn (Gangey Gruma)