vrijdag 9 april 2021

De meeste mensen deugen.

Helaas, we raken er zo langzamerhand aan gewend, hadden we vorige week donderdag voor de zoveelste keer weer pech met onze Kia truck. Dit keer begaven de radiateur en de waterpomp het. Wederom rook die onder de cabine uitkwam en de motor die afsloeg. We moesten de wagen opnieuw langs de snelweg laten staan. 

En daar sta je dan. We hadden net een op maat gemaakt deurkozijn opgehaald. Hond Kadhow genoot van de trip nadat we de truck drie dagen voor deze pech van de garage hadden opgehaald in verband met een andere storing. Helaas pindakaas... 

Er stopte vlak bij ons een pick-up van een aannemer met twee mannen die iets langs de snelweg wilden kopen. Mijn partner vroeg hen of ze ons konden helpen en wellicht naar huis konden brengen. Geen probleem. Met kozijn en al in de bak van de pick-up werden we met z’n drietjes (Phatsamon, Kadhow en ik) en met het kozijn keurig naar onze bouwlocatie gebracht. Het leverden de twee ieder een fles bier op en een fooi. Niet dat ze dat wilden aannemen maar ik stond erop. 

Even later kwam ik erachter dat ik tijdens het uit de bak helpen uitstappen van Kadhow zijn riem per ongeluk in de bak van hun pick-up had laten liggen. Beetje stom en balen. Op zoek naar een goeie nieuwe en dat is hier niet zo eenvoudig. 

Afgelopen maandag moest ik voor een servicebeurt met de Tricity scooter naar de stad. Toen ik begin van de middag weer terugkwam hing daar aan het hekwerk van onze bouwplaats Kadhow zijn riem. Keurig netjes door dezelfde mensen neem ik aan terug bezorgd. Toppie. 

Dit weekend had ik met een Nederlandse vriend een discussie over dat de meeste mensen deugen. Er is zelfs een boek over geschreven zo prees hij me aan. Ik ga het niet lezen.


Voor mij is de ervaring met het aanbieden van hulp en het ook nog eens terug brengen van die hondenriem  wederom een prima voorbeeld dat dat gewoon zo is.

Helaas lopen diverse vriendschappen stuk. Dat is niet omdat jij of die ander niet deugt. Het is meestal de communicatie die die vriendschap de nek om draait. Er wordt iets op een verkeerde manier gezegd of opgevangen terwijl het eigenlijk altijd zo is dat de onderliggende intenties van zender en ontvanger gewoonweg deugen.  

Fijn als basis er van uit te kunnen gaan dat de meeste mensen deugen. En ja, ook hier horen heel af en toe teleurstellingen bij als blijkt dat die intenties bewust juist niet de goeie waren. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten