vrijdag 16 april 2021

Bedwing je 'nieuwsgierigheid’. Geen goed begin van de dag dat lezen van het nieuws.

Vorige week woensdagmorgen was ik weer eens 'nieuwsgierig’. Ik haalde ik het in mijn hoofd om de dag te beginnen door op NU.nl te kijken. De eerste schreeuwende kop met een foto van een doodskist op de voorpagina dat er tenminste twintig duizend mensen in 2020 in Nederland aan het virus waren overleden. Of er niets anders meer te melden is. Je staat er al meer dan een jaar mee op en je gaat er mee naar bed.
NB. Ik kan het niet laten. Het schijnt geen nieuws te zijn dat er ongeveer tweeëntachtigduizend mensen dat jaar aan kanker en hart en vaatziekte zijn overleden. En aan griep gerelateerd overlijden, volgens Wikipedia toch ook ‘goed’ voor zo’n zeseneenhalf duizend mensen per jaar, overleed in 2020 niemand omdat het er in 2020 kennelijk ineens niet meer was...  
 
De andere ‘voorpagina’ berichten niet anders. Uitsluitend mededelingen van ellende. Ik had het er pas nog met mijn dochter over die hetzelfde beeld (en de oplossing) herkent. Het nieuws maakt je ziek.
Het gaat bijna allemaal over dat wat er in de wereld zo snel misgaat en mis is. Nieuws en sociale media verspreiden zich snel. De gewoonte van slecht nieuws is dat dat proces nog sneller gaat.
 
Het ziet er hopeloos uit. ‘Kranten’koppen geven altijd dat beeld. Regelmatig vraag ik me af of het lezen van het nieuws, om de dag mee te beginnen, niet het ergste is om je dag mee te beginnen. De krantenkoppen schreeuwen het uit over wat er allemaal mis is in de wereld. 

Al ruim een jaar niets anders dan foto's met doodskisten, begrafenissen, injectiespuiten, mensen in witte pakken met mondkapjes. Het creeeren van angst. En daarnaast de reguliere politici die gewoonweg vaak liegen, dingen vergeten, en gaan voor eigen eer en macht. Moord, doodslag en demonstraties. En daartussendoor voortdurende marketing over zaken die je helemaal niet nodig hebt en hoe de AEX index zich ontwikkelt en niet te vergeten de Bitcoin. Je kunt er maar voor leven. Als je nog niet ziek bent dan moet je het toch gewoon wel worden. Walchingwekkend haast. 
 
Die nieuws ‘inkt’ heeft de eigenschap dat het aan ons blijft kleven. En misschien is het allemaal ook wel zo hopeloos. Het lijkt er op dat slecht nieuws ons altijd weet te bereiken. Wat kun je er allemaal aan doen. Het is te ver van je af en je leeft op een plekje op deze wereld waar je eigenlijk alleen maar in een kleine straal om je heen zaken kunt verbeteren. En zelfs dat lukt vaak maar moeizaam.
 
Je bent er niet om alle wereldproblemen op je hals te halen, laat staan ze op te lossen. En toch doen we eraan mee en pompen we ons, zonder er meestal erg in te hebben, continue vol met negatieve energie en beperken onze vrijheid van denken en hoop, en voeden onze angsten. Geen wonder dat depressie gestaag groeit.
 
Ik denk wel eens dat datgene wat ons het meeste verhindert om werkelijk vrij te zijn, onze neiging is om verstrikt te raken in angsten en verwachtingen over wat we ‘hadden moeten’ of ‘zouden moeten’ doen of zijn en ons verhinderen om nieuwe ruimtes te ontdekken.
 
De oplossing? Zet dat nieuws wat vaker uit, kijk of lees het niet aan het begin van je dag. Geniet wat meer van de natuur en dingen die je opbeuren om je heen. Wees binnen de mogelijkheden vrij jezelf in de omgeving waar je woont en werkt.
 
Het is slechts daar waar ik de wereld kan verbeteren door met mezelf te beginnen.

Ik heb de app van NUpuntNL en andere 'nieuws'apps van mijn telefoon verwijderd. Het brengt me eigenlijk alleen maar negatieve energie. Politiek? Het zal nooit veranderen. Nieuws is 'oud' en dat wat er gedeeld wordt draait nagenoeg altijd om dat wat er mis is terwijl er zo gigantisch veel goed is en goed gaat. Ik wil me er niet langer 'ziek' door laten maken.

Wat een rust en... zoals mijn dochter ook regelmatig zegt... je mist niets. 


Frans Captijn (Gangey Gruma) 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten